egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Éjszakai izzadásról akkor beszélünk, ha az éjszaka során nagy mennyiségű verejtékezés jelentkezik külső hatások (pl. nagy meleg, túl meleg takaró) nélkül. Bármely életkorban előfordulhat, és számos oka lehet.

 

Sok ember tapasztal alkalmanként éjszakai izzadást, azonban, ha gyakran arra ébred, hogy a pizsamája vagy az ágyneműje nyirkos vizes izzadása következtében, érdemes mihamarabb a háziorvoshoz fordulni.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben visszatérő, az alvást megzavaró, kifejezett izzadás jelentkezik éjszakánként, keresse fel mihamarabb háziorvosát.

 

Ha az éjszakai izzadás mellé fogyás vagy egyéb tünet (láz, köhögés, hasmenés, csontfájdalom) társul, szintén forduljon háziorvosához a lehető leghamarabb, hiszen számos betegség állhat a tünetek hátterében.

 

Menopauza esetén a nők hőhullámokat, éjszakai izzadást tapasztalhatnak, azonban, ha ezek a tünetek a menopauza után visszatérnek, szintén érdemes mihamarabb felkeresni a háziorvost.

 

Rendkívül fontos, hogy bármely betegség esetén a korai diagnózis és az időben elkezdett kezelés nagyban javítja a betegség lefolyását, kimenetelét.

 

Az éjszakai izzadás kiváltó okai

Az éjszakai izzadást számos tényező kiválhatja. Többségük ártalmatlan, azonban súlyos egészségügyi problémák is meghúzódhatnak a tünet hátterében, ezért kivizsgálásuk rendkívül fontos.

 

Az alábbi okok vezethetnek éjszakai izzadáshoz:

 

 

Az éjszakai izzadás diagnosztizálása

Az éjszakai izzadás diagnózisalkotásának alapja a beteg anamnézisének (kórtörténetének) felvétele, tüneteinek részletes átbeszélése. Ezt követően az éjszakai izzadás hátterében álló okok feltérképezése céljából számos vizsgálat elvégzése válik szükségessé, például vérvizsgálat (teljes vérkép, vércukorszint, pajzsmirigyhormonok, antitestek, hormonszintek vizsgálata), fizikális vizsgálat, képalkotó vizsgálat (MR-vizsgálat), alváslabor-vizsgálat, ENG.

 

Az éjszakai izzadás kezelése

Az éjszakai izzadás kezelése a kiváltó októl függően eltérő lehet. Ha a tünetek hátterében betegség áll (pl. fertőzés, pajzsmirigybetegség, tuberkulózis), a betegség kezelését követően az éjszakai izzadás is megszűnik.

 

Amennyiben gyógyszer mellékhatásaként jelentkezik, érdemes a kezelőorvossal egyeztetni és egy másik gyógyszerre cserélni a tüneteket kiváltó készítményt.

 

KULCSSZAVAK
izzadás  |   verejtékezés  |   nedves pizsama  |   nyirkos pizsama  |   fogyás  |   alvási probléma  |   gyógyszerek  |   leukémia  |   limfóma  |   stressz  |   menopauza  |   fertőzés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít