Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely több szervrendszer működéséhez is nélkülözhetetlen. Az E-vitaminnak szerepe van a bőr és a látás egészségében, illetve az immunrendszer megfelelő működéséhez is hozzájárul. Az E-vitamin antioxidáns tulajdonsága sejtjeinket az oxidatív stresszel szemben védi.
Az E-vitamin zsírban oldódik, többféle létező formája közül az emberi szervezet az alfa-tokoferolt hasznosítja. A szervezetben fel nem használt E-vitamin a zsírban raktározódik. Pótlására a legtöbb embernek nincs szüksége. Túlzott mértékű fogyasztása véralvadásgátlókkal és koleszterinszint-csökkentőkkel együtt adva káros hatású lehet.
Az E-vitamin szerepe a szervezetben
Az E-vitaminnak szerepe van a látás, a bőr, az agy és a szív egészségének megőrzésében, valamint az immunrendszer megfelelő működését is támogatja.
Az egyes sejtek sejthártyáját védve hozzájárul azok épségének megőrzéséhez. Szerepet játszik az öregedési folyamatok mérséklésében.
Fontos antioxidáns, a szabad gyökök káros hatásainak csökkentése mellett akadályozza azok létrejöttét is. Ez a hatás egyes daganattípusok és szívbetegségek kialakulásával szemben is hatékony.
Enyhe véralvadásgátlóként csökkenti a vérrögképződés esélyét, illetve mérsékli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, a betegség korai stádiumában pedig lassítja az állapotromlást.
Az E-vitamin-hiány tünetei
Normál étrendet követve a legtöbb ember E-vitamin-szintje a megfelelő határokon belül mozog. Emelt adagja a légszennyezésnek kitett környezetben élők számára hasznos lehet, mivel a légszennyezettség csökkentheti az E-vitamin felszívódását.
Szintén csökkentik a felszívódását a fogamzásgátló szerek és a nagyon magas vastartalmú táplálékok. Felszívódását növeli viszont a vele egyszerre bevitt C-vitamin és a szelén.
Hiánya akkor alakulhat ki, ha valamiért a zsírok emésztése akadályozott a szervezetben. Ennek oka lehet például lisztérzékenység, hasnyálmirigy-gyulladás vagy cisztás fibrózis.
Esetleges hiánytünetei:
- látást rontó retinakárosodás (retinopátia);
- perifériás neuropátia (a kar és láb idegeinek károsodása);
- ataxia (kontrollálatlan testmozgások);
- csökkent immunműködés, fokozott fertőződéshajlam;
- férfiaknál meddőség, a libidó csökkenése;
- várandósoknál vetélés.
Az E-vitamin hiányának, túladagolásának tünetei
A nagy dózisban, hosszú ideig szedett E-vitamin panaszokat okozhat. Ajánlások szerint az 1000 mg-nál nagyobb napi bevitel nem javasolt, de a túladagolás tünetei már kisebb mennyiségnél is felléphetnek.
A túladagolás tünetei:
Az E-vitamin napi ajánlott beviteli mennyisége
A felnőttek számára ajánlott napi E-vitamin-beviteli referenciaérték: 15 milligramm (mg).
Az étrendkiegészítők a napi ajánlott mennyiségnél magasabb dózisban tartalmazhatják. Ennek oka, hogy a bevitt E-vitamin egy része a szervezetben nem tud a kiürítés előtt felszívódni, így hasznosulni sem. A vitamin szintje a vérből laborvizsgálattal ellenőrizhető.
Az alfa-tokoferol legjobb forrásai a növényi olajok és az olajos magvak:
- olívaolaj, napraforgóolaj, tökmagolaj;
- szója, szójaolaj;
- mandula, dió, mogyoró; valamint
- avokádó;
- sütőtök;
- máj, tojás.
Az E-vitamin kölcsönhatása egyéb szerekkel
Az E-vitamin hatással van a véralvadásra, ezért véralvadásgátlókkal történő együttes szedését – a vitaminszedés megkezdése előtt – tanácsos egyeztetni a kezelőorvossal. Műtéti beavatkozás előtt E-vitamin-tartalmú táplálékkiegészítőket szedni nem javallott.
Egyes koleszterincsökkentő gyógyszerek hatását és a vele egyszerre szedett K-vitamin hatását csökkenti, fokozza viszont az A-vitamin felszívódását, ily módon az A-vitamin túladagolásának veszélyével is számolni kell.