egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A vérnyomás az emberi szervezet egyik legfontosabb élettani jellemzője. A szív a verőereken (artériákon) keresztül pumpálja a szövetekhez az oxigénben gazdag vért. A vérnyomás a szív munkája által létrehozott, az artériák falát belülről feszítő nyomás, amely a keringés fenntartásának elengedhetetlen feltétele.

 

A szisztolés vérnyomás a szív összehúzódásakor keletkező vérnyomást jelenti, a kifejezés a latin „systole”, illetve a görög „szüsztolé” (összehúzódás) szóból ered. A diasztolés vérnyomás a szívritmus elernyedési fázisában keletkező vérnyomást jelenti, a kifejezés a görög „diasztelló” (kitágít) ige nyomán alakult ki.

 

Lásd még: Szívműködés

 

Az egészséges vérnyomás felső határa 140/90 Hgmm akkor, ha nincs egyidejűleg más kísérő betegség.

 

A vérnyomást befolyásoló tényezők

A vérnyomás igen változékony, pillanatnyi értékét számos körülmény befolyásolja. Folyamatosan, napszakonként is változik: éjszaka alacsonyabb, nappal magasabb értéket mutat. A fizikai terhelés és egyes lelki tényezők, például stresszhelyzet hatására is megemelkedhet.

 

A verőerekben uralkodó vérnyomást befolyásolja továbbá az érpályában keringő vértérfogat, az érfalak rugalmassága, tágulási képessége, a végtagokban lévő érellenállás elsősorban a kis verőerek (arteriola) szintjén, valamint a vér folyékonysága (viszkozitása).

 

A vérnyomás más-más értéket mutat az érhálózat különböző pontjain, és egy adott helyen is változik az idő függvényében.

 

Vérnyomásértékek 

Az egészséges (optimális) vérnyomás alacsonyabb mint 120/80 Hgmm. A magas vérnyomást a 140/90 Hgmm feletti értékek, az alacsony vérnyomást a 90/60 Hgmm alatti értékek jelentik.

 

Tizennyolc évnél idősebb felnőtteknél akkor állapítható meg magasvérnyomás-betegség, ha három különböző időpontban, ülő helyzetben mért vérnyomásmérés átlaga eléri vagy meghaladja a 140/90 Hgmm-es értéket.

 

Egyéb társbetegségek – például cukorbetegség, vesebetegség, szívbetegség – megléte esetén 130/80 Hgmm tekintendő a felső határértéknek. Minden 20/10 Hgmm-es vérnyomás-emelkedés megduplázza a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.

 

A magas vérnyomás megelőzése

A magasvérnyomás-betegség egészséges táplálkozással, a testsúly normalizálásával, rendszeres fizikai aktivitással, a dohányzás mellőzésével, illetve a dohányzásról való leszokással, valamint az alkoholfogyasztás mérséklésével megelőzhető.

 

Vérnyomásmérés

A vérnyomást két számmal jellemzik: például 128/83 Hgmm. Az első szám – a szisztolés érték – az a nyomás, amely a szív összehúzódásakor mérhető az erekben, értéke mindig nagyobb a második számnál. A második szám – a diasztolés érték – a szív elernyedésekor mért nyomást mutatja. A vérnyomásmérő készüléken látható harmadik szám a pulzusszámot jelöli.

 

A vérnyomás mérése a szív bal kamrájával egy magasságban történik, mértékegysége a higanymilliméter (Hgmm). A megbízható vérnyomásmérés fontos előfeltétele a nyugalmi helyzet. A mérést legalább ötperces pihenést követően kell megkezdeni.

 

Összesen három mérést kell végezni néhány perces különbséggel, majd ezek átlagát kell számolni. Akkor pontos a mérés, ha a mérések értéke nem mutat 4-6 Hgmm-nél nagyobb különbséget.

 

Az ülő beteg karja legyen enyhén behajlítva, asztalra vagy a szék karfájára helyezve. A vérnyomásmérő ún. mandzsettáját a ruhátlan felkarra úgy kell felhelyezni, hogy annak alsó széle a könyökhajlat felett 2,5 cm-re legyen. Az átlagosnál vastagabb körfogatú kar esetén nagyobb nyomásra van szükség az artéria összenyomásához, ezért ekkor a valóságosnál magasabb vérnyomást mutat a készülék.

 

Túl keskeny vagy túl rövid mandzsetta esetén akár 20-30 Hgmm-rel nagyobb érték is mérhető, ezért különösen fontos a megfelelő mandzsettaméret megválasztása.

 

Az ajánlott mandzsettaméretek az alábbiak:

 

  • 22–26 cm karkörfogat esetén 12×22 cm,
  • 27–34 cm karkörfogat esetén 16×30 cm,
  • 35–44 cm karkörfogat esetén 16×36 cm,
  • 45–52 cm karkörfogat esetén 16×42 cm.

 

A páciensek 15-30 százalékánál az orvosi rendelőben mért vérnyomás magasabb, mint az otthon mért érték. Ezt a jelenséget fehérköpeny-reakciónak nevezzük. Fehérköpeny-hipertónia akkor áll fenn, ha a reakció miatt a vérnyomás a kórosan magas tartományba kerül. Azoknál az egyéneknél, akiknél ez tapasztalható, a későbbiekben nagy eséllyel magasvérnyomás-betegség (hipertónia) fejlődik ki.

 

Otthoni vérnyomásmérés

Az otthoni önvérnyomásmérés elsősorban a magas vérnyomásban szenvedő betegek számára javasolt, de bárki elvégezheti, aki tisztában kíván lenni a saját egészségi állapotával. A módszer segíti a kezelőorvost a megfelelő vérnyomás-beállítás ellenőrzésében és a fehérköpeny-hipertónia kórismézésében.

 

Az otthon mért vérnyomásértékek megbízhatósága érdekében az alábbi szabályok betartása javasolt:

 

  • Olyan felkarra (nem csuklóra) helyezhető mérőkészülék használata javasolt, amelyet a nemzetközi validálási protokoll alapján ellenőriztek.
  • A felkari mandzsetta mérete legyen megfelelő: a felfújható rész fedje le a felkar körfogatának legalább 80 százalékát.
  • A mérés előtt fél órával nem szabad dohányozni, koffeintartalmú italt fogyasztani. A mérés előtt öt percig ajánlott nyugalomban lenni, támlás széken kényelmesen hátradőlni, az alkart a karfán vagy asztallapon pihentetni. A mérés közben nem szabad beszélni és a lábakat keresztbe tenni.
  • Egy alkalommal legalább 2-3 mérés elvégzése szükséges egymás után 1-2 perccel.
  • A mérések eredményét érdemes feljegyezni egy vérnyomásnaplóba, így a kezelőorvos bármikor megtekintheti, hogyan alakultak a vérnyomásértékek az elmúlt időszakban.

 

Manapság vásárolhatók mechanikus, félautomata és digitális vérnyomásmérők is. Otthoni használatra a digitális vérnyomásmérők az elterjedtebbek a könnyebb használhatóságuk miatt.

 

A csuklón vagy ujjon mérő vérnyomásmérők kisebbek és könnyebbek, viszont kevésbé pontosak. Komolyabb betegség esetén, amikor pontos vérnyomásértékére van szükség, javasolt a karon mérő félautomata vagy automata vérnyomásmérők használata. Ezek drágábbak és nagyobb méretűek, de sokkal pontosabbak.

KULCSSZAVAK
vérnyomás  |   egészséges vérnyomás  |   alacsony vérnyomás  |   magas vérnyomás  |   vérnyomásmérő  |   vérnyomásnapló  |   szisztolés nyomás  |   diasztolés nyomás  |   Hgmm  |   mandzsetta  |   hipertónia  |   fehérköpeny-hipertónia  |   pulzus  |   pulzushang  |   Korotkov-hang
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít