egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az elektrokonvulzív terápia (ECT) kezelés során elektromos impulzussal, generalizált epilepsziás rohamot váltanak ki, ami megváltoztatja az agy biokémiáját, ezáltal megszüntetve egyes kóros állapotokat.

 

Bizonyos mentális betegségeknél kimutatható az agy egyes területeinek kóros elektromos működése. Az ECT egy viszonylag biztonságos és hatékony kezelési mód egyes súlyos pszichiátriai állapotokra, főleg azokban az esetekben, amikor egyéb gyógymódok, például a pszichoterápia vagy a gyógyszeres kezelés tartósan hatástalannak bizonyulnak.

 

Az ECT-t (a köznyelvben elektrosokk) manapság megbélyegzik, mert néhány évtizeddel ezelőtt az altatás nélkül végzett ECT-kezelés súlyos sérüléseket, fájdalmakat okozhatott a betegnek, amit egyes filmek és irodalmi alkotások is megjelenítenek. Azonban napjainkban az ECT kezelést már altatásban, izomrelaxáció mellett és kifinomultabb eszközökkel végzik, kizárólag olyan orvosi javallat mellett, ahol ez a terápiás módszer hatékonynak bizonyult.

 

Az ECT számos súlyos pszichiátriai állapotot képes megszüntetni, többek között alkalmazzák például:

 • súlyos depresszióban, ha a beteg nem reagál egyéb kezelési módokra, illetve öngyilkosság veszélye vagy súlyos táplálkozási zavar áll fenn (terápia rezisztens depresszió);
 • súlyos mánia, kezelhetetlen nyugtalanság (agitáció), hiperaktivitás és pszichózis esetén;
 • katatóniában, ami a szkizofrénia egyik részjelensége lehet, ilyenkor a beteg bizarr testtartást vesz fel, abban szinte mozdulatlanul fekszik.

 

Az elektrokonvulzív terápia előkészületei

Az első elektrokonvulzív kezelés előtt szükséges a beteg teljes kivizsgálása:

 • teljes kórelőzmény felvétele;
 • teljes fizikális vizsgálat;
 • laborvizsgálatok;
 • EKG-vizsgálat a szív állapotának felmérésére;
 • konzultáció altatóorvossal.

A fent említett vizsgálatok hozzájárulnak ahhoz, hogy a lehető legbiztonságosabb körülmények között végezzék el az elektrokonvulzív terápiát.

 

Az elektrokonvulzív terápia menete

Az ECT mindössze 10 percet vesz igénybe, és kizárólag kórházi körülmények között végezhető.

 

A kezelés előtt: 

 • Intravénás útvonalat biztosítanak – kanülált tűt szúrnak egy a kézfejen elhelyezkedő vénába.
 • Elektródokat helyeznek a beteg fejére az agyműködés vizsgálatára, és a mellkasára a szívműködés vizsgálatára.
 • Elaltatják a beteget és ellazítják az izmait – az altatás miatt a kezelés előtt néhány órával már ételt és italt nem szabad fogyasztani.

 

A kezelés alatt:

Amikor a beteg elalszik és az izmai ellazultak, az orvos elindítja az elektrokonvulzív kezelést: a kezelés alatt meghatározott erősségű elektromos impulzussal rohamot váltanak ki az agyban, ami kb. fél-egy percig tart, majd néhány perc elteltével, a rövid hatású altató és izomrelaxáns távozik a betegből, aki magához tér.

 

A kezelés után:

Az elektrokonvulzív terápia után szükség van néhány óra megfigyelésre, amit követően a beteg otthonába távozhat és visszatérhet a mindennapi aktivitásához. A kezelés után néhány napig nem ajánlatos nehéz döntéseket egyedül meghozni.

 

Az elektrokonvulzív terápia mellékhatásai

Az ECT biztonságos eljárás, azonban előfordulhatnak mellékhatásai.

 

A kezelés után a beteg tapasztalhat enyhe zavartságot, mely általában néhány óra alatt elmúlik. Egyes betegek ez idő alatt nem tudják, hogy hol vannak, és hogy miért vannak ott.

 

Esetenként jelentkezhetnek memóriazavarok – néhány beteg a kezelés után nem tud felidézni az ECT előtti eseményeket. Általában napokkal, hónapokkal a kezelés előtti esemény merül feledésbe. Ezt a jelenséget retrográd amnéziának nevezik.

 

Fentieken túl előfordulhat, hogy a kezelés után hányingert, izomfájdalmakat, vagy ízületi fájdalmakat érez a beteg, ám ezek gyógyszerekkel megszüntethetők.

 

Az elektrokonvulzív terápia eredményei

A betegek jelentős része 6 kezelés után javulást tapasztal a tüneteit tekintve. A tünetmentesség elérése azonban csak több kezeléssel érhető el.

KULCSSZAVAK
depresszió  |   mánia  |   áram  |   mentális betegségek  |   pszichiátria  |   ECT
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít