Az anisakiasis parazitafertőzés, amely nem megfelelően hőkezelt sósvízi hal vagy tintahal fogyasztása útján terjed. A kórokozó a gyomor és a bél falát támadja meg. A diagnózishoz és a kezeléshez is endoszkópia szükséges.
Az Anisakis egy parazita, amely a tengeri emlősök gyomor-bérrendszerében él. Az emlősök által ürített petékből szabadon úszó lárvák kelnek ki, amelyeket a halak és a tintahalak megesznek; az emberi fertőzés e köztes gazdaszervezetek nyers vagy nem kellően átsütött állapotban történő fogyasztásával terjed. A fertőzés különösen gyakori olyan helyeken, mint Japán vagy Korea, ahol hagyományosan sok nyers halat fogyasztanak. Az Egyesült Államokban és Európában, ahol a halat oly módon fagyasztják le, hogy a lárvák elpusztuljanak, a kereskedelmi forgalomban kapható szusi biztonságosnak tekinthető.
Az anisakiasis legfőbb tünetei
Mivel a kórokozó féreg a gyomor vagy a bél falán telepszik meg, emésztőszervi tünetek jellemzik a fertőzést. A tünetek a lárvák lenyelését követően órákon belül megjelennek.
Az anisakiasis jellemző tünetei a következők:
- hasi fájdalom,
- hányinger, hányás,
- puffadás,
- véres, nyálkás széklet,
- hasmenés,
- enyhe láz.
Előfordul, hogy a nyers halhús fogyasztása közben csiklandó érzés tapasztalható a szájban. Ezt maga a féreg mozgása váltja ki, ilyenkor a kórokozó még eltávolítható vagy felköhöghető. Ha a fogyasztás után hányinger lép fel, a hányás is megakadályozza a megfertőződést.
Allergiás reakciók is előfordulhatnak, viszketés, kiütések és kifejezetten ritkán anafilaxiás reakció formájában.
Ritkábban előfordulhat a vékonybél érintettsége, ami a fertőzés után 1-2 hét elteltével Crohn-betegségre emlékeztető tüneteket okozhat.
Az anisakiasis általában néhány hét után spontán megszűnik, ritkábban azonban hónapokig is fennállhat.
Mikor forduljon orvoshoz?
Amennyiben nyers halat vagy tintahalat fogyasztott és a fenti tüneteket tapasztalja, forduljon háziorvosához.
Az anisakiasis kiváltó okai
A betegséget az Anisakis simplex, a Pseudoterranova decipiens vagy a Contracecum osculatum férgekkel való fertőzés okozza, amelyek nyers halból vagy tintahalból kerülhetnek a szervezetbe. A betegség főként azokon a területeken gyakori, ahol gyakran fogyasztanak nyers halat, mint például Japánban. Mivel a szusi fogyasztása az egész világon elterjedt, Európában is találtak már eseteket.
A fertőzés a megfertőződött tengeri emlősöktől (bálna, oroszlánfóka) indul, amelyek székletével ürülnek a féregpeték a vízbe. A peték a vízben fertőző lárvákká alakulnak, melyeket a rákfélék vesznek fel, majd az ezeket elfogyasztó halak és tintahalak nyers húsával jut a féreg az emberi szervezetbe. Itt egy idő után elpusztul a parazita, de gyulladt szövet jön létre megtapadásuk helyén a nyelőcsőben, a gyomorban vagy a bélfalon.
A betegség emberről emberre nem terjed.
Az anisakiasis lehetséges szövődményei
A bélben kialakuló gyulladás szövődménye lehet hashártyagyulladás, vakbélgyulladás és bélelzáródás.
Az anisakiasis diagnosztizálása
A betegség diagnosztizálásában fontos szerepe van annak az információnak, hogy a beteg fogyasztott-e nyers halat vagy tintahalat. A beágyazódott féreg endoszkópiával vagy más képalkotó vizsgálattal, esetleg műtéttel található meg.
Az anisakiasis kezelése
A gyomorban és a nyelőcsőben megtelepedett parazitát az endoszkóppal el is lehet távolítani. Ha a féreg a bélrendszerben tapadt meg, gyógyszeres kezelés mellett kivárható, amíg elpusztul, de súlyosabb esetekben műtéti eltávolítás is szóba jöhet.
Az anisakiasis megelőzése
A betegség megelőzhető, ha nem eszik nyers halat vagy tintahalat. A fertőzés forrása elpusztítható megfelelő hőkezeléssel (a hús érjen el legalább 63 Celsius fokos maghőmérsékletet), vagy fagyasztással (legalább -20 Celsius fokos hőmérsékleten 7 napig).