B1-vitamin

A tiamin néven is ismert B1-vitamin az energia-háztartásban játszik fontos szerepet, és számos táplálékkal bevihető. Mint a többi B-vitamin, a B1-vitamin is vízben oldódó, ezért nem raktározódik sokáig a szervezetben, naponta gondoskodni kell a beviteléről.

A B-vitaminok egy létfontosságú, vízben oldódó vitaminokból álló csoport, amelynek tagjai különböző szerepet játszanak a szervezetben. Összességében az idegrendszer egészségéért, a bevitt táplálékból való energianyerésért, a bőr és a látás egészségéért, valamint a vörösvértestek képződéséért felelősek.

A B-vitamin-család tagjai:

Pótlásuk gyakran komplex B-vitamin-készítménnyel történik.

B1-vitamin szerepe

A B1-vitamin a sejtek növekedésében és működésében létfontosságú anyag. Másik lényeges szerepe, hogy általa tud a szervezet a bevitt táplálékokból energiát előállítani. Ezáltal a folyamatos energiát igénylő szív- és agyműködésben is problémát okoz a hiánya.

B1-vitamin hiányának, túladagolásának tünetei

Mivel a felesleges B1-vitamin a vizelettel ürül, túladagolása nem fordul elő. Hiánya kiegyensúlyozott étrend mellett ritka, azonban a túl sok feldolgozott élelmiszer (pl. gyorséttermi és félkész, gyorsfagyasztott ételek) fogyasztása úgynevezett „magas kalóriatartalmú alultápláltsághoz” vezethet, mivel ezekben az élelmiszerekben jellemzően kevés a hasznos tápanyag.

B1-vitamin-hiány alakulhat ki továbbá, ha a vitamin felszívódása zavart szenved.

Ennek oka lehet többek között:

  • lisztérzékenység;
  • diabétesz;
  • gyomorszűkítő műtét;
  • HIV-fertőzés;
  • alkoholbetegség;
  • vízhajtó szerek alkalmazása mellett az idősödés.

B1-vitamin-hiány tünetei lehetnek:

  • fogyás;
  • zavartság, memóriazavarok;
  • izomgyengeség.

Súlyosabb formákban perifériás neuropátia (végtagi zsibbadással, fájdalommal járó idegkárosodás) alakulhat ki, illetve megfigyelhető az immunrendszer teljesítményének romlása is, ami fokozott fogékonyságot jelent a fertőzésekre.

Extrém hiánya a beriberi betegség, amely súlyos szívműködési és idegrendszeri zavarokkal járó állapot, és akár halálos kimenetelű is lehet. A fejlett országokban ezt az állapotot az alkoholbetegség idézheti elő, szegényebb országokban az egyoldalú, vitaminszegény táplálkozás is kiválthatja (a betegség felfedezéséhez az ázsiai betegek kizárólagos rizsfogyasztása vezetett).

B1-vitamin napi ajánlott beviteli szintje

A felnőttek számára ajánlott napi B1-vitamin beviteli referenciaértéke: 1,1 milligramm (mg). A várandósok és szoptatós édesanyák szükséglete kissé megemelkedik, 1,4 mg-ra.

B1-vitamin főbb forrásai:

  • húsok, halak;
  • teljes kiőrlésű gabonafélék;
  • hüvelyesek;
  • joghurt.

A vitamin hosszú, nagy hőmérsékletű hőkezelés hatására lebomlik.

Az alábbi állapotokban megfontolandó a vitaminpótlás:

  • 50 éves kor felett;
  • várandósság, szoptatás idején;
  • egyes krónikus betegségeknél (emésztési problémák, felszívódási zavarok esetén);
  • túlzott alkoholfogyasztás, alkoholbetegség esetén;
  • állati eredetű élelmiszereket kiegyensúlyozatlanul mellőző étrendnél. 

B-vitamin-komplex étrendkiegészítők

Bár normál táplálkozás mellett a B-vitamin-hiány ritka, egyes állapotok és betegségek esetén megnövekedhet a hiány kialakulásának kockázata. Ilyenkor táplálékkiegészítőkkel pótolhatók a vitaminok. Egyszerre több B-vitamint tartalmazó, B-komplex formában is elérhetők, ezek azonban nem mindig tartalmazzák valamennyi B-vitamint.

 

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk