B12-vitamin

A B-vitaminok közé tartozó B12-t (vagy más néven kobalamint) elsősorban a vérképzésben alkotott szerepe miatt ismerik, de egyéb létfontosságú funkciói is vannak.

 

A B12-vitamin hiánya normál táplálkozás mellett ritka, de vegetáriánus vagy vegán étrend, illetve túlzott alkoholfogyasztás esetén is előfordulhat. Szintjének mérése a vérből történik, a vizsgálatot a háziorvos is kérheti.

 

A B-vitaminok egy létfontosságú, vízben oldódó vitaminokból álló csoport, tagjai különböző szerepet játszanak a szervezetben. Összességében az idegrendszer egészségéért, a bevitt táplálékból való energianyerésért, a bőr és a látás egészségéért és a vörösvértestek képződéséért felelősek.

 

A B-vitamin-család tagjai:

 

B1-vitamin (tiamin),

B2-vitamin (riboflavin),

B3-vitamin (niacin),

B5-vitamin (pantoténsav),

B6-vitamin (piridoxin),

B7-vitamin (biotin),

B9-vitamin (folsav),

B12-vitamin (kobalamin).

 

Pótlásuk gyakran komplex B-vitamin-készítménnyel történik.

 

B12-vitamin szerepe

A B12 vízben oldódó vitamin, másik neve kobalamin. A szervezetbe az elfogyasztott ételek fehérjéihez kötődve jut, és a gyomor emésztési folyamatai közben szabadul fel. Innen egy másik fehérjéhez (intrinsic faktor) csatlakozva halad tovább, majd a vékonybélből szívódik fel. Az étrendkiegészítők és az olyan élelmiszerek, amelyeket B12-vitaminnal dúsítanak, szabad formában tartalmazzák.

 

A B12-vitamin többféle folyamatban is fontos szerepet játszik a szervezetben:

 

  • a vörösvértestek képzésében,
  • a DNS-szintézisben és így a sejtosztódásban.

 

B12-vitamin-szint mérése

Az esetleges B12-vitamin-hiány ellenőrzéséhez vénás vérből vett mintát elemeznek. A vérvétel éhgyomorra történik. Mivel a folsav (azaz a B9-vitamin) hiánya hasonló tüneteket okozhat, gyakran ellenőrzik vele együtt annak szintjét is.

 

B12-hiányra utalhat a normálisnál nagyobb méretű vörösvértestek jelenléte a vérben (makrociter anémia), ami a laboreredményből látszik (emelkedett MCV érték).

 

Az orvos többféle állapot esetén is kérheti a B12-vitamin-szint ellenőrzését. Vegetáriánus vagy vegán étrend követése esetén időnként mindenképpen érdemes ellenőriztetni az értéket.

 

Ellenőrizendő a B12-vitamin értéke az alábbi esetekben is:

 

  • vérszegénység (amikor a vérből alacsony hemoglobinszint vagy magas MCV mutatható ki);
  • idegrendszeri tünetek (például végtagokban érzett zsibbadás);
  • várandósság tervezése előtti kivizsgálás részeként a magzat egészséges fejlődése érdekében;
  • anyatejes babák B12-hiánya esetén az anyánál.

 

B12-vitamin hiányának, túladagolásának tünetei

Normál étrend mellett a B12-vitamin hiánya nem gyakori, azonban egyes betegségek és speciális étrendek mellett előfordulhat. Mivel vízben oldódik, felesleges mennyisége könnyen kiürül, ezért túladagolása nem jellemző.

 

A B12-vitamin-hiány tünetei lehetnek:

 

  • fáradtság, gyengeség;
  • sápadtság, szívdobogásérzés (a vérszegénység tünetei);
  • végtagokban érzett zsibbadás, bizsergő érzés;
  • memóriazavarok, zavartság;
  • szédülékenység, fejfájás;
  • zúzódások, vérzések;
  • emésztési panaszok;
  • nyelvgyulladás (glossitis);
  • mással nem magyarázható hangulati és viselkedésbeli változások.

 

A B12-vitamin hiányát okozhatja:

 

  • felszívódáshoz szükséges intrinsic faktor hiánya (pl. gastritis esetén);
  • gyomorsav hiánya (pl. egyes reflux-, illetve gyomorfekélygyógyszerek miatt);
  • műtétek, amelyek a gyomrot vagy a felszívódás helyét, a vékonybél utolsó szakaszát érintik;
  • idősödés;

 

B12-vitamin napi ajánlott beviteli szintje

A felnőttek számára (14 éves kor felett) ajánlott napi B12-vitamin beviteli referenciaértéke: 2,5 mikrogramm; várandósság, szoptatás esetén 2,6-2,8 mikrogramm. A B12 táplálékkiegészítővel egyszerre szedett C-vitamin táplálékkiegészítő csökkenti az elérhető B12-vitamin-szintet, ezért ezek között javasolt néhány órát kihagyni.

 

A várandósság alatt kissé több, 2,6-2,8 mikrogramm a szükséglet, hogy a magzat egészségesen fejlődjön. Szoptatott babáknál az anyatej általában tartalmazza a szükséges vitaminmennyiséget, ekkor az édesanya igénye kissé tovább növekszik (2,8 mikrogrammra).

 

Időseknél a demencia okainak kutatásakor indokolt lehet a vitaminszint mérése, illetve a vitaminpótlás.

 

B12-vitamin állati eredetű táplálékokkal vihető be, a legjobb forrásai:

 

  • máj,
  • vörös húsok,
  • szárnyasok,
  • tojás,
  • halak (főleg lazac), kagyló,
  • tejtermékek.

 

B-vitamin-komplex étrendkiegészítők

Bár normál táplálkozás mellett a B-vitamin-hiány ritka, egyes állapotok és betegségek esetén megnövekedhet a hiány kockázata. Ilyenkor táplálékkiegészítőkkel pótolhatók a vitaminok. Egyszerre több B-vitamint tartalmazó, B-komplex formában is elérhetők, ezek azonban nem mindig tartalmazzák valamennyi B-vitamint.

 

Az alábbi állapotokban megfontolandó a vitaminpótlás:

  • 50 éves kor felett;
  • várandósság, szoptatás idején;

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk