B2-vitamin

A B2-vitamin vagy riboflavin egy vízben oldódó vitamin – nemcsak élelmiszerekkel vihető be a szervezetbe, kis mennyiségben az egészséges bélflóra baktériumai is előállítják. A vitamin a sejtek működésén kívül a zsírok, gyógyszerek és szteroidok lebontásában is fontos szereppel bír.

 

A B-vitaminok egy létfontosságú, vízben oldódó vitaminokból álló csoport, amelynek tagjai különböző szerepet játszanak a szervezetben. Összességében az idegrendszer egészségéért, a bevitt táplálékból való energianyerésért, a bőr és a látás egészségéért, valamint a vörösvértestek képződéséért felelősek.

 

A B-vitamin-család tagjai:

 

B1-vitamin (tiamin),

B2-vitamin (riboflavin),

B3-vitamin (niacin),

B5-vitamin (pantoténsav),

B6-vitamin (piridoxin),

B7-vitamin (biotin),

B9-vitamin (folsav),

B12-vitamin (kobalamin).

 

Pótlásuk gyakran komplex B-vitamin-készítménnyel történik.

 

B2-vitamin szerepe

A B2-vitamin jelenléte elengedhetetlen egy sor enzim működéséhez, amelyek a szervezet számos folyamatában részt vesznek. Szükség van B2-vitaminra a zsírok, szénhidrátok és fehérjék emésztéséhez, valamint a szervezet oxigénfelhasználásához.

 

Az idegek gyulladása és az oxidatív stressz – ezáltal a sejtöregedés és bizonyos degeneratív betegségek – ellen is hat, és más B-vitaminokkal együtt csökkenti egyes daganatos betegségek, szívproblémák, a magas vérnyomás, valamint a csontritkulás kockázatát. Támogatja az immunrendszer működését.

 

B2-vitamin hiányának, túladagolásának tünetei

Vízben oldódó vitaminként a többlet B2 a vizelettel kiürül. Esetenként – ha a felesleg étrendkiegészítőből jutott be a szervezetbe – a vizeletet citromsárgára színezi. Hiánya normál táplálkozás mellett ritka, de egyes állapotok megnövelik a szükségletet.

 

Ezek lehetnek:

 

 

Hiányának kockázati tényezője az állati eredetű élelmiszerek és tejtermékek kerülése, különösen várandósság alatt. Ezért a részben vagy teljes mértékben növényalapú étrend (vegetarianizmus és vegánizmus) mellett fontos a B-vitaminok pótlásáról gondoskodni.

 

Hiányának tünetei lehetnek:

 

 

B2-vitamin napi ajánlott beviteli szintje

Felnőttek számára az ajánlott napi B2-vitamin-beviteli referenciaérték: 1,4 milligramm (mg).

 

Az alábbi állapotokban szükség lehet vitaminpótlásra:

 

 

A várandósok és a szoptatós anyák szükséglete megnő: 1,8 és 2,1 mg-ra.

 

B2-vitamin főleg állati eredetű élelmiszerekben található, fontos forrásai a tejtermékek:

 

  • tej, sajt, joghurt stb.;
  • tojás;
  • húsfélék, borjúmáj, hal;
  • belsőségek;
  • mandula, spenót, sötétzöld leveles zöldségek.

 

B-vitamin-komplex étrendkiegészítők

Bár normál táplálkozás mellett a B-vitamin-hiány ritka, egyes állapotok és betegségek esetén megnövekedhet a hiány kockázata. Ilyenkor étrendkiegészítőkkel pótolhatók a vitaminok. Egyszerre több B-vitamint tartalmazó, B-vitamin-komplex formában is elérhetők, ezek azonban nem mindig tartalmazzák valamennyi B-vitamint.

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk