B5-vitamin

A B5-vitamin (más néven pantoténsav) egy vízben oldódó vitamin. Szerepe a tápanyagok lebontásában, főként a zsíranyagcserében van. A B5-vitamin hiánya ritka, de gyakran jár együtt más B-vitaminok hiányával, ezért számos táplálékkiegészítő egyszerre tartalmazza őket.

 

A B-vitaminok egy létfontosságú, vízben oldódó vitaminokból álló csoport, tagjai különböző szerepet játszanak a szervezetben. Összességében az idegrendszer egészségéért, a bevitt táplálékból való energianyerésért, a bőr és a látás egészségéért, valamint a vörösvérsejtek képződéséért felelősek.

 

A B-vitamin-család tagjai:

 

B1-vitamin (tiamin),

B2-vitamin (riboflavin),

B3-vitamin (niacin),

B5-vitamin (pantoténsav),

B6-vitamin (piridoxin),

B7-vitamin (biotin),

B9-vitamin (folsav),

B12-vitamin (kobalamin).

 

Pótlásuk gyakran komplex B-vitamin-készítménnyel történik.

 

B5-vitamin szerepe

A pantoténsav olyan enzimek működésében létfontosságú, amelyek a zsírsavak lebontásában játszanak szerepet:

 

  • részt vesz a fehérjék és a szénhidrátok anyagcseréjében;
  • elősegíti a sebgyógyulást;
  • jó hatással van a pattanásos bőrre (szérumként);
  • segít a szájszárazság enyhítésében, megelőzésében is.

 

B5-vitamin hiányának, túladagolásának tünetei

Mivel nagyon sok élelmiszer tartalmazza, hiánya csak súlyos alultápláltság esetén figyelhető meg.

 

A B5-vitamin-hiány tünetei lehetnek:

 

  • fejfájás, fáradtság;
  • rossz közérzet, ingerlékenység, alvászavarok;
  • koordinációs zavarok;
  • érzéketlenség vagy égő érzés a lábban és kézben, izomgörcsök;
  • hányinger, gyomorgörcsök.

 

Mivel a vitamin feleslege kiürül, extrém nagy mennyiség kell ahhoz, hogy a túladagolás tüneteket okozzon, amelyek általában gyomorfájdalmak és hasmenés. Előfordulhat továbbá izom- és ízületi fájdalom, fejfájás, szédülés is.

 

B5-vitamin napi ajánlott beviteli szintje

Felnőtt férfiaknak és nőknek egyaránt 6 milligramm (mg)

 

Az alábbi esetekben szükség lehet a pantoténsav pótlására:

 

 

A B5-vitamin-szükséglet szoptatás idején 7 mg-ra nő. 

 

B5-vitamin forrásai

Mivel a pantoténsav szinte minden élő sejtben megtalálható, nagyjából minden növényi és állati eredetű élelmiszerrel bevihető. A hőkezelés sem károsítja.

 

Legjobb forrásai:

 

  • marhahús,
  • csirkehús,
  • belsőségek,
  • tejtermékek,
  • tojás,
  • zöldségek,
  • olajos magvak,
  • teljes kiőrlésű gabonafélék.

 

B-vitamin-komplex táplálékkiegészítők

Bár normál táplálkozás mellett a B-vitamin-hiány ritka, egyes állapotok és betegségek esetén megnövekedhet a hiány kockázata. Ilyenkor étrendkiegészítőkkel pótolhatók a vitaminok. Egyszerre több B-vitamint tartalmazó, B-komplex formában is elérhetők, ezek azonban nem mindig tartalmazzák valamennyi B-vitamint.

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk