B7-vitamin

A B7-vitamin (biotin) a többi B-vitaminhoz hasonlóan a tápanyagok lebontásához nélkülözhetetlen, emellett a gének aktivitásában is lényeges szerepe van.

A B-vitaminok egy létfontosságú, vízben oldódó vitaminokból álló csoport, tagjai különböző szerepet játszanak a szervezetben. Összességében az idegrendszer egészségéért, a bevitt táplálékból való energianyerésért, a bőr és a látás egészségéért, valamint a vörösvérsejtek képződéséért felelősek.

A B-vitamin-család tagjai:

B1-vitamin (tiamin);

B2-vitamin (riboflavin);

B3-vitamin (niacin);

B5-vitamin (pantoténsav);

B6-vitamin (piridoxin);

B7-vitamin (biotin);

B9-vitamin (folsav);

B12-vitamin (kobalamin).

Pótlásuk gyakran komplex B-vitamin-készítménnyel történik.

B7-vitamin szerepe 

A B7-vitamin szükséges a szervezetben energiaforrásként használható zsírok és glükóz megfelelő felhasználásához, ezáltal a szív, az agy és az izomszövet megfelelő működéséhez (a szénhidrátok és a fehérjék anyagcseréjéhez), a sejtek közötti jelátvitelhez, illetve a gének aktivitásához.

Az utóbbi időben rendszeres összetevője a haj, köröm és bőr egészségéről gondoskodó vitaminkomplexeknek, bár egyértelmű bizonyíték még nincs rá, hogy a hajhullás mértékét csökkentené.

B7-vitamin hiányának, túladagolásának tünetei

A B7-vitamin hiánya normál táplálkozás mellett ritka, azonban hajlamosít rá az alkoholbetegség. A várandós nők egy részénél is megfigyelhető az alacsonyabb szintje. A biotin szintjének csökkenését okozhatja továbbá a hosszabb távú antibiotikum-szedés és a dohányzás is.

A B7-vitamin-hiány tünetei lehetnek:

Túladagolása nem fordul elő, mivel felesleges mennyisége kiürül a szervezetből.

B7-vitamin napi ajánlott beviteli szintje

A felnőttek számára ajánlott napi B7-vitamin beviteli referenciaértéke 50 mikrogramm (μg). A szoptató édesanyák szükséglete kissé megemelkedik, az ajánlott mennyiség 35 mikrogramm naponta.

A B7-vitamin állati és növényi eredetű élelmiszerekben is megtalálható, és egyes formáit a főzés sem károsítja.

A legjobb forrásai:

  • marhamáj;
  • főtt tojás;
  • sertéshús;
  • édesburgonya;
  • sárgarépa, karfiol;
  • élesztő;
  • olajos magvak.

B-vitamin-komplex étrendkiegészítők

Bár normál táplálkozás mellett a B-vitamin-hiány ritka, egyes állapotok és betegségek esetén megnövekedhet a hiány kockázata. Ilyenkor táplálékkiegészítőkkel pótolhatók a vitaminok. Egyszerre több B-vitamint tartalmazó, B-komplex formában is elérhetők, ezek azonban nem mindig tartalmazzák valamennyi B-vitamint.

Az alábbi állaotokban megfontolandó a vitaminpótlás:

 

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk