Campylobacter-fertőzés

A hasmenéses (gyomor-bélhurutos) megbetegedések egyik leggyakoribb kiváltói a Cambylobacter baktériumtörzs által okozott fertőzések. Leggyakrabban nem megfelelően elkészített élelmiszerrel vagy szennyezett vízzel történik a fertőződés; emberről emberre ritkán, állatról emberre gyakrabban terjed.

 

A baktérium által okozott bélrendszeri fertőzést a szervezet az esetek többségében 1-2 hét alatt legyőzi. A fertőzés néha szövődményeket is okozhat. Magyarországon a Campylobacter-fertőzések zömét a Campylobacter jejuni és a Campylobacter coli okozza.

 

A fertőzést az alábbi módokon keresztül lehet elkapni:

 

  • fertőzött, nem megfelelően hőkezelt élelmiszer (főként baromfi) fogyasztása,
  • szennyezett víz vagy forralatlan, nyers tej fogyasztása,
  • kontaktus fertőzött házi- vagy haszonállatokkal,
  • kontaktus fertőzött személlyel.

 

A Campylobacter-fertőzést gyermekek, idősek, legyengült immunrendszerű vagy alultáplált személyek nagyobb valószínűséggel kapják meg, és fokozott figyelmet igényelnek a kiszáradás és az egyéb komplikációk kialakulásának emelkedett kockázata miatt.

 

A Campylobacter-fertőzés főbb tünetei

A betegség első jele általában a láz, amit gyomorgörcsök, majd (esetenként véres) hasmenés kísér. A Campylobacter-fertőzésekre a hányás nem jellemző.

 

A tünetek nem azonnal jelentkeznek, a fertőzés lappangási ideje körülbelül 2-5 nap.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A betegség elsősorban gyermekekre és idősekre nézve hordoz veszélyt. Ezért feltétlenül orvoshoz kell fordulni, ha náluk az alábbi tünetek jelentkeznek:

 

  • kiszáradás jelei (kevés vizelet, szájszárazság),
  • láz és rossz közérzet,
  • hasmenés, mely gyakran véres is lehet,
  • hasi, gyomortáji fájdalom,
  • két napnál hosszabb ideig tartó hasmenés.

 

A Campylobacter-fertőzés lehetséges szövődményei

A Campylobacter-fertőzésre nem jellemzők szövődmények, de ritkán előfordulhat:

 

  • ízületi duzzanat és fájdalom (arthritis),

 

A Guillain-Barré-szindróma a fertőzés leggyakoribb szövődménye, amely áltlaános gyengeséget, zsibbadást vagy ideiglenes bénulást okozó idegrendszeri rendellenességet okoz.

 

A Campylobacter-fertőzés diagnosztizálása

A fertőzés egyértelműen csak széklet- vagy vérminta vizsgálatával igazolható. Ez a fajta vizsgálat azonban nem minden esetben indokolt, az orvos általában súlyos esetben rendeli el, vagy olyankor, amikor a székletben vér található.

 

Campylobacter-fertőzés kezelése

A legtöbb ember orvosi vagy kórházi kezelés nélkül, néhány nap (legfeljebb 2 hét) alatt teljesen felépül a hasmenést okozó fertőzésből. A gyógyulás érdekében nagyon fontos a sok pihenés és a bőséges folyadékfogyasztás. Alkalmazhatók gyógyszertárban kapható rehidráló készítmények.

 

Annak érdekében, hogy fertőzés mielőbb távozzon a szervezetből, hasmenés elleni gyógyszerek alkalmazása tilos – kivéve, ha azt az orvosa javasolja. Aktív szén, hasfogók alkalmazása is ellenjavallt.

 

A Campylobacter-fertőzések súlyosabb formáiban antibiotikum-kezelésre is szükség lehet.

 

A Campylobacter-fertőzés megelőzése

A Campylobacter-fertőzés megelőzhető az alapvető személyi és étkezési higiéniai szabályok betartásával. A húst (főként a baromfit) és a tojást csakis alapos hőkezelést követően (jól átsütve vagy megfőzve) szabad fogyasztani.

 

Kerülni kell a nyers tej fogyasztását, és a nyers hús más, frissen fogyasztható élelmiszerekkel történő érintkezését. A húsok konyhai előkészítése után indokolt az alapos kézmosás és a konyhai eszközök tisztítása.

 

A Campylobacter-fertőzés terjedésének megelőzése

A Campylobacter ritka esetben emberről emberre is terjedhet, de az esetek többségében csak elszigetelten okoz csoportos megbetegedést.

 

A fertőzés terjedésének megelőzése érdekében a hasmenéses tünetek megszűnéséig, majd az azt követő 24 órán belül nem szabad közösségbe menni (iskola, munkahely, tömegközlekedés).

 

Uszoda vagy strand látogatása kifejezetten tilos.

 

A helyes kézmosás jelentősége kiemelten fontos.

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk