Cink

A cink (Zn) egy ásványi anyag, amely elengedhetetlen a szervezet számos funkciójának normál működéséhez, beleértve az immunrendszert, a sebgyógyulást, a véralvadást, a pajzsmirigyműködést, valamint az íz- és szagérzékelést.

 

A cink támogatja a növekedést, fejlődést gyermekkorban, serdülőkorban és terhesség alatt.

 

A cink feladata a szervezetben

A cink támogatja az immunrendszert, segíti a sejtek növekedését és osztódását, részt vesz az anyagcsere-folyamatokban, kedvezően befolyásolja az inzulinszintet, gyorsítja a sebgyógyulást, segíti a nemi mirigyek és a pajzsmirigy működését, és támogatja a szaglást, ízérzékelést.

 

A szervezet nem képes cinket előállítani, ezért táplálkozással kell bevinni. Elsősorban az izmokban és a csontban tárolódik. Az elegendő cinkmennyiség különösen fontos terhesség alatt, és a gyermekek, serdülők számára a megfelelő fejlődéshez.

 

Mennyi cinkre van szükségünk?

A megfelelő cinkmennyiség életkortól függ:

  

 Életkor

 Ajánlott napi bevitele (mg/nap)

 0–6 hónap

 2 mg/nap

 7–12 hónap

 3 mg/nap

 1–3 év

 3 mg/nap

 4–8 év

 4 mg/nap

 9–13 év

 6 mg/nap

 14–18 év

 13 mg/nap (fiúk) / 7 mg/nap (lányok) 

 Felnőtt férfiak

 14 mg/nap

 Felnőtt nők

 8 mg/nap

 Terhesség alatt

 10-11 mg/nap

 Szoptatás közben 

 11-12 mg/nap

 

A cinkhiány és a cinktúladagolás tünetei

A szükségesnél kevesebb mennyiségű cink bevitele esetén az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

 

  • gyakori megfázás,
  • fertőzések,
  • szem- és bőrproblémák (pl. ekcéma, bőrfekély),
  • hajhullás,
  • étvágytalanság,
  • gyermekeknél növekedési zavar,
  • a nemi működés zavarai.

 

A cink túladagolásának tünetei (max. 40 mg/nap):

 

  • keserű, fémes szájíz,
  • hányinger, hányás,
  • gyomorfájdalom,
  • fejfájás,
  • a tartós túladagolás rézhiány kialakulásához vezet.

 

A cink természetes forrásai

A cink számos ételben megtalálható, például a húsban, halban, baromfiban, gabonafélékben és tejtermékekben. A borjúmáj, spenót, gomba, szarvashús, spárga, kagyló, marhahús, bárányhús, rák, borsó, zab, szezámmag, tökmag, tönköly is nagy mennyiségben tartalmaz cinket.

 

A szervezet által felszívódó cink mennyiségét befolyásolja, hogy mennyi fehérje van az étrendben, ezért a vegetáriánusok és vegánok nagyobb valószínűséggel tapasztalhatnak cinkhiányos tüneteket.

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk