Diphyllobotriasis

A diphyllobotriasis parazitafertőzés, melyet a nyers halakban található galandféreg okoz. Ez a legnagyobb galandféreg, amely az embereket megfertőzheti, akár 9 méteresre is megnőhet. A betegség jól kezelhető.

A fertőzés nyers vagy nem kellően átsütött halak fogyasztásával történik. A fertőzés általában az északi féltekén (Európa, a volt Szovjetunió tagállamai, Észak-Amerika, Ázsia) fordul elő, de Ugandából és Chiléből is jelentettek eseteket. A Diphyllobothrium-lárvákkal fertőzött halak a világ bármely területére eljuthatnak. A halak megfelelő fagyasztása vagy elkészítése elpusztítja a parazitát.

A diphyllobotriasis legfőbb tünetei

A legtöbb esetben a fertőzés nem okoz tüneteket.

Amennyiben a fertőzés tünetes, a következők jellemzik:

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fenti tüneteket észleli és a közelmúltban nyers halat fogyasztott, forduljon háziorvosához.

A diphyllobotriasis kiváltó okai

A betegséget a Diphyllobothrium latum galandféreggel való fertőzés okozza. A kórokozó az emberi szervezetbe a fertőzött ragadozó halak nem hőkezelt húsának fogyasztásával kerülhet. A pácolás, füstölés, sózás nem pusztítja el a galandférget, csak a hőkezelés vagy a fagyasztás. A fertőzés leggyakrabban ott fordul elő, ahol olyan ételeket fogyasztanak, amelyek nem hőkezelt halakból készülnek, pl. Skandináviában, a balti államokban, Közép-Európa északi részén, Észak-Amerikában. A fertőzött halak közé tartozhat például a lazac, a pisztráng, a sügér, a süllő és általában az édesvízi halak.

A szervezetbe került kórokozó a bélrendszerben telepszik meg, és akadályozza a tápanyagok megfelelő felszívódását.

A diphyllobotriasis lehetséges szövődményei

A betegség ritkán okoz szövődményeket. A lehetséges szövődmények közé tartozik az epehólyag-, epevezetékgyulladás, illetve a bélelzáródás. A tápanyagfelszívódás akadályozása miatt B12-vitamin-hiány alakulhat ki, ami vérszegénységhez vezethet.

A diphyllobotriasis diagnosztizálása

A betegség a székletminta mikroszkópos vizsgálatával diagnosztizálható, mivel a fertőzött a galandféreg petéit és darabjait (szegmensek) üríti.

A diphyllobotriasis kezelése

A betegség parazitaellenes gyógyszerrel jól kezelhető.

A diphyllobotriasis megelőzése

Kerülje a nyers halak fogyasztását, csak olyan halat egyen, amely korábban fagyasztva vagy megfelelően hőkezelve volt.

A paraziták elpusztítása érdekében főzéskor a hal érje el a legalább 63 °C-os belső maghőmérsékletet. Fagyasztás esetén a halat -20 °C vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten 7 napig javasolt tartani.

 

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk