Emésztőrendszeri daganatok (Gastrointestinális tumorok)

Az emésztőrendszeri daganatok előfordulása az utóbbi években egyre nő, így jelentős népegészségügyi problémát jelent. Az emésztőrendszeri daganatok közé sorolhatjuk a gyomor, a vékony- és vastagbél, a máj, az epehólyag és a hasnyálmirigy daganatait.

 

Az emésztőrendszeri daganatok közül a kolorektális daganatok előfordulása a leggyakoribb, a legrosszabb prognózisú emésztőrendszeri daganat a hasnyálmirigyrák.

 

Az emésztőrendszeri daganatok tünete lehet a fogyás vagy a vér megjelenése a székletben, különösen kolorektális daganatok esetén. Számos esetben azonban tünetmentesek vagy általános tünetekkel jelentkeznek, ezért fontos a szűrővizsgálatokon való részvétel.

 

A daganatos sejtekre jellemző a kontrollálhatatlan, nagy osztódóképesség, valamint hogy nem kíméli a biológiai határokat, beszűrődhet a környező szövetekbe, összenyomhatja a környező szerveket, illetve áttétet (metasztázis) adhat távolabbi szervekbe.

 

A daganatos betegségek okozta halálozás a világon a második helyen áll, azonban a daganatos betegek túlélése az utóbbi években folyamatosan nő, ami a szűrővizsgálatoknak, korai diagnosztizálásnak és a korszerű kezeléseknek köszönhető.

 

Az emésztőrendszeri daganatok típusai

Az emésztőrendszeri daganatoknak számtalan típusát különböztetjük meg:

  • nyelőcsőrák,
  • gyomorrák,
  • GIST (gasztrointesztinális stroma tumor),
  • májrák,
  • hasnyálmirigyrák,
  • epehólyagrák,
  • vastagbélrák,
  • vékonybélrák,
  • végbélrák.

 

Az emésztőrendszeri daganatok főbb tünetei

A daganatos megbetegedések tünetei lehetnek általánosak, mint például:

  • fáradtság,
  • gyengeség,
  • fogyás,
  • széklethabitus változása.

 

Lehetnek specifikusabbak is, mint például:

  • húsundor,
  • nyelési nehézség,
  • véres széklet,
  • véres hányadék,
  • vérszegénység,
  • étkezés utáni rosszullét, rossz emésztés,
  • hasi fájdalom,
  • tapintható hasi duzzanat.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fent felsorolt tüneteket észleli, minél hamarabb forduljon orvoshoz, hiszen ha a tünetek mögött daganat áll, a korai felismerés kiemelt fontosságú.

 

Az emésztőrendszeri daganatok kiváltó okai

A daganatok kiváltó oka a sejtek DNS-állományában bekövetkező mutációk, ami következtében a sejtek osztódása felgyorsul, kontrollálatlanná válik, és az így létrejött sejtek is tartalmazzák a DNS-mutációt.

 

A génmutációk egy részével születhetünk is, ekkor még csak hajlamunk lesz a betegségre. Születésünket követően szintén génmutációk alakulhatnak ki különböző környezeti tényezők hatására, pl. dohányzás, elhízás, alkoholizmus, helytelen táplálkozás, különböző vírusok.

 

A daganat több mutáció együttes hatása révén alakul ki.

 

Az emésztőrendszeri daganatok diagnosztizálása

Attól függően, hogy hol helyezkedik el a daganat, a diagnosztizálásához szükség lehet ultrahang-, CT- vagy MR-vizsgálatra (pl. epehólyag, hasnyálmirigy vagy máj daganata esetén). Vastag- vagy végbéldaganat gyanúja esetén kolonoszkópia elvégzése indokolt, gyomordaganat esetén gasztroszkópia. Mind a kolonoszkópia, mind a gasztroszkópia esetén a vizsgálatot végző orvos nemcsak megtekinti az esetleges elváltozást, hanem biopsziás mintavételre is lehetősége nyílik. Ezen kívül a vérből tumormarkerek is nézhetők, ám ezek önmagukban soha nem adnak diagnosztikai bizonyítékot, a legtöbb esetben nyomonkövetésre alkalmasak.

 

A képalkotó vizsgálatok és a biopsziás mintavétel eredménye segít a daganat stádiumának megállapításában, a szövettani diagnózis felállításában, mely a további terápia megtervezése szempontjából kiemelt jelentőséggel bír.

 

Az emésztőrendszeri daganatok kezelése

Az emésztőrendszeri daganatok terápiájában a korai stádiumban végzett műtéti eltávolítással érik el a legjobb eredményt.

 

A műtéti kezelést szükség esetén kiegészítheti kemo- illetve radioterápia. Ha ezeket a beavatkozásokat a műtét előtt kapja a beteg, akkor neoadjuvánsnak (ekkor a daganat méretének csökkentésével jobb műtéti lehetőségeket teremtünk), míg ha a műtétet követően kapja, adjuváns terápiának nevezik. A legújabb gyógyszerek, célzott terápiák is kezelési alternatívát jelenthetnek.

 

Az emésztőrendszeri daganatok megelőzése

Az emésztőrendszeri daganatok megelőzése érdekében fontos az egészséges életmódra való törekvés, az optimális testsúly fenntartása, valamint a kiegyensúlyozott táplálkozás, amely során érdemes elkerülni a nitrátot, a nitritet tartalmazó ételeket, a vörös húsok fogyasztását, valamint a füstölt élelmiszereket, és az alkoholt is csak mértékletesség mellett javasolt fogyasztani. Az emésztőrendszeri daganatok közül a kolorektális karcinóma megelőzésében fontos a rostdús táplálkozás.

 

A megelőzés tekintetében fontos a szűréseken való részvétel. A kolorektális karcinóma korai diagnosztizálásának érdekében ajánlott minden 50-70 év közötti nőnek és férfinak kétévente vastagbél-szűrővizsgálaton részt vennie. (lásd még: Szűrővizsgálatok)

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk