Körülbelül hatezer ismert vegyület tartozik a flavonoidok körébe, amelyeket növények termelnek a kórokozók és az ibolyántúli sugárzás elleni védelem céljából. Egy-egy gyümölcsben akár öt-tízféle flavonoid is megtalálható, a fényviszonyoktól és az adott évszaktól függően változó koncentrációban.
Amellett, hogy a flavonoidok természetes színező-, illat- és ízfokozó anyagok, jótékony hatást fejtenek ki az emberi szervezetre, antioxidánsként viselkednek. Véralvadás- és koleszterincsökkentő képességük révén mérsékelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Emellett kutatások szerint növelhetik a szervezet védekezőképességét a kórokozók (vírusok és baktériumok) ellen, gátolhatják az allergiás folyamatok kialakulását és a daganatképződést.
A falvonoidokat Szent-Györgyi Albertnek sikerült először tiszta formában izolálni. Kutatásai során 1936-ban paprikából és citromléből kimutatott egy olyan anyagot, amely növelte a hajszálerek falának erősségét és csökkentette az érfalak áteresztőképességét (permeabilitását), és nem az aszkorbinsav (C-vitamin) volt. Ez az anyag a permeabilitásra utalva a P-vitamin nevet kapta, mivel az első kísérletek során úgy látszott, a vitaminokhoz hasonló szerepet játszik a szervezetben. A flavonoidok azonban nem vitaminok.
Az egészséges táplálkozás alapjairól bővebben itt olvashat.
A flavonoidok típusai
A flavonoidok növényekben található szerves vegyületek, sok zöldség és gyümölcs tartalmazza őket. Nagy mennyiségben vannak jelen flavonoidok a bogyós gyümölcsökben, a citrusfélékben, az almában, a szőlőben, a spenótban, a leveles zöldségekben, a teában, a kakaóban és a borban.
A flavonoidoknak több vegyületcsoportja is ismert, a legfontosabbak az antocianidinek, a flaván-3-olok, a flavonolok, a flavonok, a flavanonok és az izoflavonok.
Az adott élelmiszer tartalmazhat egy vagy többféle flavonoidot is.
Antocianidinek
Az antocianidinek kölcsönöznek a legtöbb virágnak élénk színt – különösen a lila árnyalatúaknak. Hasonlóképpen a legtöbb bogyós gyümölcs héjában is megtalálhatóak, így ezek felelősek a lila, rózsaszín és piros árnyalatokért.
A következő élelmiszerekben találhatók meg:
- szilva,
- vörös áfonya,
- kék áfonya,
- eper,
- szeder,
- cseresznye,
- banán,
- vörös és lila szőlő,
- vörösbor,
- lila káposzta,
Flavanonok
Ez a flavonoid család magas antioxidáns-tartalmú, és főként a citrusfélékben fordul elő.
Megtalálhatók az olyan élelmiszerekben, mint pl.:
- citrom,
- lime,
- grapefruit.
Flaván-3-olok
A flavonoidok ezen típusai leginkább arról ismertek, hogy erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és segíthetnek a szív- és érrendszeri egészség megőrzésében.
Olyan élelmiszerekben találhatók meg, mint pl.:
- fekete tea,
- zöld tea,
- oolong tea,
- kakaóból készült termékek,
- fahéj,
- szőlő,
- vörösbor,
- banán,
- barack.
Flavonok
A kék és fehér virágok élénk pigmentjei mellett a flavonok többnyire különböző fűszernövényekben és néhány zöldségfélében is megtalálhatók.
Olyan élelmiszerekben találhatók, mint pl.:
- piros paprika
- kakukkfű,
- petrezselyem,
- zeller,
- oregánó,
- borsmenta.
Izoflavonok
Izoflavonok főként a szójatermékekben, például a tofuban vagy az edamame babban vannak jelen.
Flavonoidok bevitele
A flavonoidok kutatása aktívan folyik, egyre több pozitív hatásukat fedezik fel. Ajánlott napi beviteli mennyiségük egyelőre nincs meghatározva, az étrendtől függően az átlagos bevitel 50-800 mg/nap körül mozog. Az ajánlások szerinti napi legalább 5 adag zöldség és gyümölcs elfogyasztásával bevihető a szükséges mennyiség. A flavonoidok általában színesek, és mivel hatásuk érdekében a legjobb választás minél többfélét fogyasztani belőlük, ezért is ajánlott a különféle színű zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozás.
Flavonoidok élettani hatásai
A szakértők jelenleg is tanulmányozzák, hogyan hatnak a flavonoidok az egészségre.
Lehetséges előnyeik közé tartozhat többek között a gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásuk, az agy egészségét támogató hatás, a keringési rendszer támogatása, a daganatképződés elleni hatásuk:
Antioxidáns hatás. A szervezet működése során szabadgyököket, instabil molekulákat termel, amelyek károsíthatják a sejteket. Ez a károsodás gyulladáshoz vezethet, ami hozzájárulhat például a daganatok és a szívbetegségek kialakulásához. Az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a szabadgyököket. A flavonoidok bizonyítottan antioxidáns hatásúak, így segíthetnek a krónikus betegségek megelőzésében; a szervezet azonban nem biztos, hogy olyan jól felszívja őket, mint más antioxidánsokat, például a C-vitamint.
Szívbetegségek megelőzése. A flavonoidok csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát. Antioxidáns hatásuk segíthet a gyulladás és a vérnyomás csökkentésében.
Cukorbetegség megelőzése. A flavonoidok csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, mivel javítják a szervezet glükózfelhasználásának és a szénhidrátok emésztésének módját. Egy 200 000 emberen végzett vizsgálat kimutatta, hogy azoknál, akik sok flavonoidot fogyasztottak, alacsonyabb volt a cukorbetegség kockázata.
Az agy egészségének védelme. A flavonoidok védhetik az agyat azáltal, hogy csökkentik a gyulladást és védik az érrendszert. Tanulmányok szerint a kakaóban található flavonoidok egy típusa javíthatja az agyműködést, a memóriát és a véráramlást. Csökkenthetik a demencia kialakulásának kockázatát is.
Rákmegelőzés. Több tanulmány megállapította, hogy a flavonoidokban gazdag étrend az emlő-, prosztata- és vastagbélrák kockázatának csökkenéséhez vezet. A vizsgálatok arra utalnak, hogy a különböző flavonoidok segítenek védelmet nyújtani a rák bizonyos típusai ellen. Az antocianidinek például csökkentik a tüdőrák kockázatát, míg a flavonolok a prosztatarák kockázatát; ezért az a legjobb, ha sokféle növényi élelmiszert fogyasztunk.
A krónikus fájdalom és a gyulladás mérséklése. Egy másik tanulmány a flavonoidok gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságait vizsgálta. A flavonoidokról megállapították, hogy csökkentik a fájdalomra adott választ. A jövőben a flavonoidokat akár a krónikus fájdalom és a gyulladásos betegségek kezelésére lehetne használni.
Vírusfertőzések kezelése. A flavonoidoknak ismert antibakteriális és vírusellenes hatásuk van. Számos sejtmodelleket alkalmazó laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy bizonyos flavonoidok segíthetnek megakadályozni a H1N1 influenza-, a HIV-, a SARS- és az RSV-vírusok szaporodását.

