Gasztrinóma

A gasztrinóma a hasnyálmirigy hormontermelő daganatainak egyik fajtája.

 

A hasnyálmirigy hormontermelő daganatainak kiváltó okai

A hasnyálmirigy daganatos megbetegedéseinek egyik típusa a hasnyálmirigyrák, a másik típus pedig a hasnyálmirigy hormontermelő, más néven szigetsejtes (neuroendokrin) daganatai, mint az inzulinóma, glukagonóma és a gasztrinóma). A hasnyálmirigy szigetsejtes daganatai a hasnyálmirigy-hormonok szabályozatlan termelődése révén többféle tünetet okozhatnak.

 

Ezek a daganatok a tünetek megjelenése szempontjából két csoportba sorolhatók: 

 

  • Működő (aktív) daganatok: az adott hormon fokozott felszabadulása különböző tüneteket okoz.
  • Nem működő (inaktív) daganatok: a fokozott hormontermelésre nem utalnak tünetek, miközben kimutatható a hasnyálmirigy endokrin daganatának jellegzetes szövettani szerkezete.

 

A hormontermelő daganatok kialakulásának pontos okai egyelőre tisztázatlanok. Genetikai hajlam feltételezhető a hátterükben, mivel nagyobb esélye van a hormontermelő daganatának kialakulására azoknál a személyeknél, akik az alábbi megbetegedések valamelyikében szenvednek:

 

  • Multiplex endokrin neoplázia (MEN1-szindróma),
  • 1-es típusú neurofibromatózis,
  • Von Hippel-Lindau-szindróma (VHL).

  

Gasztrinóma

A gasztrinóma a hasnyálmirigy daganata, amely igen nagy mennyiségben termeli a gasztrin nevű hormont, ami a gyomorsav mennyiségét növeli. A gyomorsav fokozott kiválasztása miatt az emésztőrendszer felső szakaszán – a gyomorban és a nyombélben – fekély alakulhat ki. A gasztrinómák 80 %-a hasnyálmirigyben fejlődik ki, ritkábban a patkóbélben is előfordul, gyakran csoportosan jelenik meg. A gasztrinómák jelentős hányada rosszindulatú, és felismerésekor már áttétes. Leggyakrabban a 20-50 éves korosztály érintett.

 

A gasztrinóma tünetei

A gasztrin fokozott termelése miatt kialakuló tünetcsoportot Zollinger-Ellison-szindrómának nevezzük. Ritka betegség, amelynek főleg általános tünetei vannak, így felfedezni is nehezebb.

 

Legfőbb tünetei az alábbiak:

 

  • jelentős hasi fájdalom,
  • hasmenés,
  • a szegycsont mögötti égő, maró érzés,
  • böfögés,
  • hányinger és hányás,
  • emésztőrendszeri vérzés,
  • más okkal nem magyarázható fogyás,
  • csökkent étvágy.

 

A gasztrinóma lehetséges szövődményei

A gasztrin túltermelése által kialakuló fekélyek miatt az életet veszélyeztető gyomorvérzés léphet fel. A fekélyek körüli szövetek duzzadása, hegesedése következtében bélszűkület alakulhat ki.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A fentebb leírt tünetek észlelése esetén forduljon háziorvosához, aki szükség esetén kivizsgálás céljából gasztroenterológiai szakrendelésre fogja irányítani. Amennyiben késszúrásszerű, erős hasi fájdalmat, csillapíthatatlan hányást, vérhányást, szapora pulzust tapasztal, és a széklete fekete vagy véres, azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

A gasztrinóma diagnosztizálása

A gasztrinóma kivizsgálása során laboratóriumi vizsgálatokat végeznek, amelyek révén kimutathatóak a savtermelést okozó hormonok: a gasztrin és a szekretin. Fontos, hogy a vizsgálat elvégzése előtti két hétben a beteg ne szedje a gyomorvédő gyógyszereit (protonpumpa-gátlók). A vérvételt megelőzően 12 órán át koplalni szükséges, kávét és koffeint tartalmazó italt nem szabad fogyasztani. Kerülendő az alkoholfogyasztás a mintavételt megelőző 24 órában.

 

A daganat(ok) elhelyezkedésének megállapítására képalkotó vizsgálatokra – hasi ultrahangvizsgálat, komputertomográfia (CT) – kerül sor. A kivizsgálás fontos részét képezi a gasztrinóma elkülönítése a savtúltengést okozó egyéb betegségektől, például a refluxtól, a gyomorhuruttól (gasztritisz) és a gyomorkimenet szűkületétől.

 

A gasztrinóma kezelése

A gasztrinóma elsődleges kezelése a daganat műtéti eltávolítása. Esetenként a gyomor teljes eltávolítására is sor kerülhet, amelyet követően kalcium és B12-vitamin pótlására van szükség. A sebészi eljárás sikertelensége, illetve áttétes daganat esetén gyógyszeres savgátlás történik protonpumpa-gátló szerek adásával.

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk