Gyomorhurut

Gyomorhurut (gastritis) a gyomor nyálkahártyájának gyulladásos betegsége. Igen gyakori, gyomorhuruton csaknem mindenki átesett már életében. A gyulladás hátterében számos kiváltó tényező állhat. A gyomorhurut három fajátja: az akut (heveny), a krónikus (idült) és a más betegséghez tartozó gastritis.

 

A gyomorhurut főbb tünetei

A gyomorhurutok legnagyobb része tünetmentesen játszódik le, de előfordulhat felhasi teltségérzet, fájdalom is, az étkezést követően vagy attól függetlenül. Járhat hányással és hányingerrel, étvágytalansággal is.

 

Gyakori tünetek:

  • teltségérzés étkezés után,
  • felhasi nyomásérzékenység,
  • hányinger, hányás,
  • étvágytalanság,
  • emésztési zavar,
  • gyomorégés,
  • gyakori felböfögés,
  • kellemetlen szájszag,
  • kellemetlen szájíz.

 

Ritkább esetben vagy tartósan fennálló gyomorhurut esetén megjelenő tünetek:

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Általánosan elmondható, hogy legalább egy hete nem szűnő vagy fokozódó gyomorhurutos panaszok esetén kérjen orvosi segítséget. Amennyiben vért vagy kávézaccszerűt hány, véres vagy fekete a széklete, azonnal menjen be a legközelebbi sürgősségi osztályra vagy hívja a 112-es segélyhívó telefonszámot és kérjen mentőt!

 

A gyomorhurut lehetséges okai

 

Akut gastritist okozhat:

 

A gastritist okozhatja továbbá:

  • stressz,
  • trauma,
  • égés,
  • műtét utáni állapot,
  • versenyszerű sport (runner’s-stomach).

 

A krónikus gastritisek 3 csoportba sorolhatóak. Ezek közül az első az autoimmun gyomorhurut, mely a gastritisek 5%-át teszi ki. A második, leggyakoribb (80%) csoport a bakteriális gyomorgyulladás, amelyet leggyakrabban a Helycobacter Pylori fertőzés okoz. A harmadik csoportba tartoznak a nem-szteroid gyulladáscsökkentők és az epereflux okozta gastritisek.

 

A más betegséghez tartozó gastritiseknél egy alapbetegség szövődménye a gyomorhurut. Idetartozik a Crohn-betegség okozta, az allergiához köthető gasztritis és a gyerekeknél a gluténintoleranciával (cöliákia) kapcsolatban álló gyomorhurut is.

 

A gyomorhurut lehetséges szövődményei

Az akut gyomorhurut szövődménye lehet gyomorvérzés vagy gyomorfekély. A hurut spontán is megszűnhet, azonban kezelés nélkül a betegség idült folyamatba mehet át, melynek szövődménye a peptikus fekély kialakulása, csalánkiütés, vashiányos vagy B12-vitaminhiányos vérszegénység kialakulása lehet. Az esetek kis részében gyomorrák is kialakulhat.

 

A gyomorhurut diagnosztizálása

A kezelőorvos kikérdezi a panaszokat és megvizsgálja a beteget, különös figyelmet fordítva a beteg felhasi nyomásérzékenységére. Laborvizsgálatot és székletvizsgálatot, esetleg kilégzési tesztet is végeztethet orvosa.  A képalkotó eljárásokat ez esetben a szövődmények kizárására használhatják. Főleg krónikus panaszok fennállása esetén, a diagnosztizáláshoz gyomortükrözésre lehet szükség, amelyet szövettani mintavétellel kötnek egybe. A tünetekből, a tünetek változásából és a kapott vizsgálati eredményekből állapítja meg orvosa, hogy valóban gyomorhurut okozza-e a hasi fájdalmat.

 

A gyomorhurut kezelése

A gyomorhurut kezelésénél kiemelkedően fontos a kiváltó tényezők elhagyása, átmeneti koplalás és bizonyos esetekben a gyomorsav csökkentését célzó gyógyszerek alkalmazása. Szükség esetén átmenetileg használható hányingercsillapító is. Ha a gyomorhurutot baktérium okozta, a terápiát antibiotikummal kell kiegészíteni.

 

A gyomorhurut megelőzése

A gyomorhurutot kiváltó tényezőket elkerülve tehetünk azért, hogy a gastritisek egy részét megelőzzük. Tartózkodni kell a túl forró, fűszeres, savas ételektől, a nagy mennyiségben fogyasztott teától, kávétól, illetve a dohányzástól. Érdemes figyelni a megfelelő mennyiségű alkoholmentes folyadék, lehetőleg víz fogyasztására, az étkezéseket pedig több alkalomra osztani, és mindig csak keveset enni.

 

Tartózkodjon a nem-szteroid gyulladáscsökkentők hosszútávú szedésétől, illetve a nagy mennyiségű alkohol fogyasztásától. Ha a fájdalomcsillapítás a vény nélkül kapható NSAID gyógyszerekkel mégis elhúzódik, kérjen orvosától gyomorvédő készítményt a terápia idejére.

 

A baktériumok terjedéséről egészen pontos adatok nem állnak rendelkezésre, de feltételezhetően étellel és vízzel terjednek, ezért az általános higiéniára ügyelve szintén tehetünk egészségünkért. Amennyiben idejében felkeresi panaszaival háziorvosát, megelőzheti a szövődmények kialakulását.

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk