K-vitamin

A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. Olyan fehérjék termeléséhez járul hozzá, amelyeknek a véralvadásban és a csontok növekedésében van fontos szerepük. A K-vitamin hiánya normál táplálkozás mellett ritka, az újszülöttek azonban kötelező jelleggel kapnak K-vitamint táplálékkiegészítő formájában.

 

A K-vitamin több formában is előfordul: a K1-ként is nevezett fillokinon növényi élelmiszerekből, a K2, a menakinon állati eredetű forrásokból vihető be. Utóbbit a szervezet baktériumflórája is termeli.

 

K-vitamin szerepe

A K-vitamin hozzájárul a szervezetben olyan fehérjék képzéséhez, amelyeknek a véralvadásban és a csontok építésében van szerepük. A véralvadási folyamatban több úgynevezett K-vitamin-függő véralvadási faktor is részt vesz. Ezen faktorok a májban termelődnek, majd K-vitamin-függő kémiai átalakuláson mennek keresztül, így válnak működőképessé.

 

Az oszteokalcin, az egészséges csontszövet létrejöttéhez elengedhetetlenül fontos fehérje és egyéb sejtalkotó fehérjék működéséhez is elengedhetetlen a K-vitamin.

 

K-vitamin hiányának, túladagolásának tünetei

Bár a K-vitamin zsírban oldódik, a szervezet nem raktározza hosszú ideig, viszonylag hamar lebontja és kiválasztja. Éppen ezért túladagolása extrém ritka, és legfeljebb nagy mennyiségű táplálékkiegészítő szedése esetén fordulhat elő.

 

Csecsemőknél okozhat túladagolási tüneteket a menadion, a K-vitamin vízben oldódó előanyagának nagy mennyiségű szedése.

 

Egészséges felnőtteknél ritka a hiánya, az alábbi betegségek esetén fordulhat elő:

 

 

Fertőzéses megbetegedés miatt hosszan, több hétig szedett antibiotikum a K2 forma képződését akadályozhatja, mert az antibiotikum a bélflóra baktériumait is károsítja, nemcsak a kórokozó baktériumot. Ilyen esetekben megfontolható étrendkiegészítő és probiotikum szedése az antibiotikum-terápia alatt és az azt követő időszakban.

 

Csecsemőknél a K-vitamint rutinszerűen pótolják, hogy megelőzzék a vérzéses szövődményeket, mert az anyatej nem tartalmaz elegendő mennyiséget.

 

A vitaminhiány tünetei lehetnek:

 

  • lassabb véralvadás: lassan áll el a vérzés, nőknél erőteljesebb a menstruációs vérzés;
  • könnyen keletkeznek zúzódások;
  • csontok gyengesége: csontritkulás, könnyen törő csontok.

 

K-vitamin napi ajánlott beviteli szintje

A jelenlegi ajánlások szerint a K-vitamin napi ajánlott bevitele testsúlykilogrammonként 1 mikrogramm, így a K-vitamin szükséglet egyénenként változik. Gyermekkorban 15-50 mikrogramm, fiatal felnőttkortól kezdve napi 60-80 mikrogramm közé esik a napi szükséglet.

 

A több vitamint tartalmazó étrendkiegészítők (multivitaminok) általában a napi szükségletnek egyharmadát tartalmazzák. Kiegyensúlyozott, zöldségekben gazdag étrend mellett a táplálkozással bevitt mennyiség elegendő az egészséges szervezet számára.

 

A vitamin szintje vérvizsgálattal ellenőrizhető.

 

K-vitamin forrásai

A K1-ként is ismert fillokinon növényi táplálékokban fordul elő.

 

A legjobb forrásai a zöld színű zöldségek (spenót, kelkáposzta, brokkoli, kelbimbó, káposzta, saláta, mángold), valamint a szója és szójaolaj.

 

A K2, vagyis a menakinon forrásai:

 

  • kisebb mennyiségben húsok, a tojás, tejtermékek tartalmazzák;
  • a bélflóra baktériumai is előállítják.

 

Mivel mindkét forma zsírban oldódik, felszívódásukat segítik a velük együtt fogyasztott zsírok, olajok, például a salátára tett olajos öntet.

 

K-vitamin kölcsönhatása egyéb szerekkel

A K-vitamin – véralvadást elősegítő hatása miatt – befolyásolhatja a szedett véralvadásgátlók hatását. Így a K-vitamin hatását ellensúlyozó véralvadásgátló szedése esetén ügyelni kell a magas K-vitamin-bevitel elkerülésére, mert az megakadályozhatja a véralvadásgátló működését. A hosszan tartó antibiotikum-szedés akadályozza a bélflórában a K2 forma képződését.

 

A megfelelő mennyiségű kalcium bevitele hozzájárul a K-vitamin csontokat építő hatásához.

 

Idősek és várandósok K-vitamin-szedése

Az időseknél megnövekszik a krónikus betegségek (pl. epe- és májbetegség) gyakorisága, ami a K-vitamin felszíszóvádási zavarához, és következményes K-vitamin hiányhoz vezethet.

 

Várandósság idején az anyai K-vitaminszint a magzat csontfejlődésében is fontos szerepet játszik. Egészséges kismamák esetében hiánya nem fordul elő, ritkább esetekben az egyoldalú, zöldségekben szegény étrend vezethet K-vitamin hiányhoz.

 

Ezért időskorban és várandósság idején fokozott figyelmet kell fordítani a természetes formában, táplálkozással bevitt vitamin biztosítására. K-vitamin tartalmú étrendkiegészítőre felnőtt korban csak kifejezett, diagnosztizált hiány esetén van szükség. Magas K-vitamin tartalmú tápláékkiegészítőt kizárólag háziorvosával vagy kezelőorvosával egyeztetve szedjen!

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk