Liszteriózis

Liszteriózisnak a listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, viszonylag ritka betegséget hívjuk. Az egészséges, jó ellenálló képességű felnőttek a fertőzést általában tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészelik át, viszont a magzatok, csecsemők, várandós nők, 70 évesnél idősebbek, a gyenge immunrendszerű emberek esetében nagyobb eséllyel alakulhat ki a betegség súlyosabb, akár életveszélyes lefolyása.

A liszteriózis főbb tünetei

Egészséges, megfelelően működő immunrendszerrel rendelkező embereknél rendszerint nem vált ki tünetet a listeria baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása, az érintettek gyakran észre sem veszik a fertőzést. Néha influenzára, gyomor-bélhurutra (gastroenteritis) jellemző tünetek jelennek meg.

Idősekben vagy legyengült immunrendszerű egyénekben azonban súlyos betegség alakulhat ki. Az első tünetek már a fertőzött élelmiszer fogyasztását követő napon felléphetnek, de gyakran előfordul, hogy a panaszok csak hetek, esetleg hónapok elteltével jelentkeznek. Az általános tünetek alapján sokszor nehéz megkülönböztetni a liszteriózist az egyéb élelmiszerfertőzésektől.

A tünetek a következők lehetnek:

Ha a fertőzés eléri az idegrendszert, akkor agyhártyagyulladás alakulhat ki, melynek tünete: fejfájás, tarkómerevség, zavartság, görcsök, eszméletvesztés, fényérzékenység. A súlyos esetek 20-30%-ában a fertőzés halált okoz.

Újszülöttekben a következő tünetek jellemzőek:

  • láz;
  • hányás;
  • irritabilitás (ingerültség);
  • az újszülött nem szopik;
  • légzési nehézség.

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a liszteriózis tüneteit tapasztalja, azonnal forduljon háziorvosához, aki a tünetek alapján dönt a szükséges vizsgálatokról. A gyógyulás érdekében fontos a betegség korai felismerése és a kezelés mihamarabbi elkezdése. Későn felismert betegség esetén a kezelés eredménytelen lehet.

Várandósság esetén enyhe tünetek esetén is fel kell keresni a háziorvost vagy a szülész-nőgyógyász szakorvost, mert vetélés is bekövetkezhet, vagy a születendő gyermek súlyosan megbetegedhet.

Ha agyhártyagyulladás tüneteit észleli magán, keresse fel a területileg illetékes sürgősségi betegellátó osztályt, vagy hívja a112-t és kérjen mentőt!

A liszteriózis kialakulásának okai

A liszteriózist a Listeria monocytogenes nevű baktérium fertőzése okozza. A Listeria baktérium a környezetünkben általánosan jelen lévő baktérium, leginkább a természetes vizekben és a talajban található meg, illetve állatok is hordozhatják bélcsatornájukban – anélkül, hogy ők megbetegednének. Élelmiszereinkben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb mennyiségű baktérium okoz.

Nagyobb a kockázata a liszteriózis kialakulásának az alábbi egyének körében:

  • várandós nők és magzatuk;
  • 70 év feletti életkor;
  • legyengült immunrendszerű emberek (alkoholisták, cukorbetegek, kemoterápiás kezelés alatt állók, AIDS-esek, egyéb krónikus betegek).

A Listeria baktériummal az ember leggyakrabban a baktériumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával fertőződhet meg.

Sokféle élelmiszerben előfordulhat, de a fertőzés szempontjából kockázatot jelentenek:

  • azonnali fogyasztásra kész (Ready-to-eat, RTE) élelmiszerek;
  • nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült termékek;
  • lágysajtok (feta, brie, camembert stb.);
  • nyers húst tartalmazó ételek, húskészítmények;
  • nyers halak, füstölt lazac;
  • nyers zöldségből készült saláták.

A baktérium alacsony hőmérsékleten is képes szaporodni, így a hűtőszekrényben is, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer kockázatos lehet.

Ritkábban a fertőzés előfordulhat fertőzött állatokkal való közvetlen érintkezés útján (elsősorban juh, kecske, ló, sertés, házi szárnyasok, rágcsálók), vagy szennyezett anyagokkal való érintkezés útján, pl. fertőzött takarmány, föld, széklet stb.

A liszteriózis diagnosztizálása

A fertőzést mikrobiológiai vizsgálatokkal – a Listeria baktériumok tenyésztésével vagy mikroszkópos vizsgálattal – állapítják meg vérből, gerincvelői folyadékból; a várandós kismamáknál a méhlepény vizsgálatával.

A liszteriózis kezelése

A fertőzés antibiotikummal kezelhető, mely súlyos esetben kórházi körülmények között történik.

A liszteriózis megelőzése

A liszteriózis elkerülése érdekében a következőket lehet tenni:

  • magas kockázatú ételek fogyasztásának mellőzése;
  • lejárt felhasználhatóságú élelmiszerek fogyasztásának kerülése;
  • frissen készített ételek fogyasztása;
  • ételek alapos sütése, főzése (az étel belsejének hőmérséklete is érje el a 75°C-ot legalább 2 percig);
  • az ételek felmelegítése gőzölésig;
  • hűtést igénylő ételek tárolása hűtőszekrényben legfeljebb 5 napig;
  • maradék ételek tárolása hűtőszekrényben legfeljebb 24 óráig;
  • hűtőszekrényben a nyersanyagok tárolása elkülönítve a készételektől;
  • a hűtő hőmérséklete ne haladja meg a 4°C-ot (ennél magasabb hőmérséklet kedvez a baktérium elszaporodásának);
  • az általános higiénia betartása (pl. kézmosás az étel elkészítése előtt, hűtőszekrény rendszeres fertőtlenítése stb.).

A Listeria baktériumok hő hatására könnyen elpusztulnak, a főtt ételek ezért csak abban az esetben szennyeződhetnek, ha kezelésük vagy tárolásuk során a higiénia nem volt megfelelő.

Liszteriózis várandósság alatt

Várandós kismamáknál még az enyhe lefolyású megbetegedés is vetéléshez, halva- vagy koraszüléshez vezethet. Újszülötteknél a fertőzés agyhártyagyulladást okozhat.

 

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk