Magas vércukorszint (Hiperglikémia)

Magas vércukorszintről (hiperglikémia) akkor beszélünk, ha a vérben keringő glükóz szintje egy bizonyos határértéket meghalad – ez általában a kezdődő cukorbetegség jele. A vércukorszint változására rendkívül nagy hatással van az általunk elfogyasztott táplálék minősége és mennyisége, illetve az, hogy végzünk-e rendszeres testmozgást. A hosszú ideig fennálló magas vércukorszint súlyos szövődményekhez vezethet.

A vércukorszint akkor tekinthető magasnak, ha éhgyomri állapotban meghaladja a 6.1 mm/l, és/vagy cukorterhelés után 2 órával a 7,8 mmol/l értékeket. Ha az éhgyomri vércukorszint 6,1mmol/L és 7 mmol/l közé esik, a cukorterhelés után 2 órával pedig >7,8 mmol/l és <11,1 mmol/l közé esik, emelkedett éhgyomri vércukorszint, azaz csökkent cukortűrő képesség állapítható meg.

A magas vércukorszint tünetei

A magas vércukorszint tünetei egyénenként változók, kismértékű emelkedés esetén gyakran alig észrevehetők.

A magas vércukorszint korai jelei:

  • fáradtság, álmosság, levertség;
  • fokozottabb szomjúság- és éhségérzet;
  • gyakori vizeletürítés (főleg éjszaka);
  • homályos látás;
  • száraz, viszkető bőr.

A nagyon magas, illetve növekvő vércukorszint jelei:

A magas vércukorszint a kezdődő cukorbetegség jele lehet.

A hosszú ideig fennálló magas vércukorszint esetén megnő a szövődmények kialakulásának kockázata: a rossz anyagcsere károsíthatja az idegeket, a vérereket, a szemet, a veséket és a nemi szerveket, illetve nagyobb a fertőzések kockázata is.

Mikor forduljon orvoshoz?

Magas vércukorszint alkalmanként bárkinél előfordulhat, de ha az állapot rendszeressé válik, és a fenti tünetek megjelennek, akkor mielőbb diabetológus szakorvoshoz kell fordulni a pontos diagnózis felállítása érdekében.

Sürgősségi állapot minden esetben fennáll,  ha a vércukorszint magasabb, mint 14 mmol/l, és/vagy a HgA1c nagyobb, mint 10%. Ha a magas vércukorszint miatt keton halmozódik fel a vérben, akkor nagyon hamar életveszélyes állapot is kialakulhat, ezért a tünetek – koncentrációhiány, hányás, hasmenés, gyümölcsszagú lehelet, eszméletvesztés – megjelenése esetén azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt!

A magas vércukorszint kiváltó okai

A magas vércukorszint leggyakoribb okai:

  • nagy mennyiségű vagy magas cukortartalmú ételek fogyasztása;
  • túl kevés inzulin, vagy orális antibiotikum alkalmazása;
  • szteroidterápia;
  • gyulladásos betegségek (pl. influenza, torokgyulladás);
  • mozgásszegény életmód;
  • érzelmi stressz;
  • fájdalom;
  • étkezési ritmus felborulása;
  • cukorbetegek esetében bizonyos gyógyszerek, melyek hozzáadott cukrot tartalmaznak (köhögés elleni cseppek, szirupok);
  • hormonális hatás (gyermekeknél vagy várandósság idején).

A magas vércukorszint lehetséges szövődményei

A nagy mennyiségű cukortól a szervezet a vizelet útján próbál megszabadulni, ezért az érintettek gyakran sokat járnak mosdóba. A vízveszteség miatt szomjassá válnak, és nagyobb mennyiségű folyadékot fogyasztanak. Ez azonban keringési zavarokhoz, súlyos esetben sokkos állapothoz is vezethet.

A legsúlyosabb szövődmény a ketoacidózis, amikor túl sok keton halmozódik fel a vérben. Ketoacidózis esetén a szervezetben a vércukrot csökkentő hormon, az inzulin mennyisége kevés (vagy egyáltalán nincs).

A ketoacidózis tünetei lassan, fokozatosan jelentkeznek, és az alábbiak lehetnek:

  • szájszárazság,
  • fokozott szomjúság,
  • gyakori vizelési inger,
  • szapora légzés,
  • fáradtság,
  • hányás, hasmenés,
  • gyümölcsszagú lehelet.

Ha az állapotot nem ismerik fel időben, akkor eszméletvesztés, kóma is bekövetkezhet, ami azonnali orvosi ellátást igényel.

A magas vércukorszint hosszútávú szövődménye lehet a diabéteszes láb, a diabéteszes retinopátia, a diabéteszes neuropátia és veseelégtelenség kialakulása.

A magas vércukorszint diagnosztizálása

A szakorvos célzott laborvizsgálattal kap képet a szénhidrát-anyagcsere állapotáról, a diagnózist vénás vérvételből mért vércukorértékek alapján állítja fel.

A cukorbetegség gyanúja esetén az alábbi vizsgálatokat is végezhetik:

  • terheléses vércukorvizsgálat (OGTT): vízben feloldott glükóz elfogyasztása után meghatározott időpontban mérik a vércukorértékeket;
  • HbA1c vizsgálat: segítségével egy hosszabb időszak vércukorátlagát lehet felderíteni;
  • fruktózamin monitorozása: 2-3 hétre visszamenően mutat reális képet a vércukorértékekről;
  • szöveti cukormonitor: folyamatosan, a nap 24 órájában méri és rögzíti a vércukorértéket, így képet ad az esetleges napszaki vércukoringadozásokról.

A magas vércukorszint kezelése, megelőzése

A magas vércukorszint terápiájában az alábbiak betartására kell odafigyelni:

  • megfelelő időben, megfelelő mennyiségű és összetételű ételek fogyasztása (a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek – sütemény, gyümölcsjoghurt, üdítő, szörp stb. – kerülése);
  • elegendő folyadékbevitel (amennyiben lehet, akkor napi 2-3 liter cukor- és alkoholmentes folyadék, pl. víz);
  • alkoholfogyasztás minimalizálása (a desszertbor, likőr fogyasztásának kerülése);
  • koffeint tartalmazó italok kerülése (kóla, tea, kávé);
  • rendszeres testmozgás a terhelés fokozatos emelésével (az izommunka csökkenti a vércukorértékeket);
  • elegendő mennyiségű alvás;
  • testsúly normalizálása.

 Ha mindezek betartása ellenére sem csökken a vércukorszint, akkor előfordulhat, hogy az étrend gondosabb összeállítására, rendszeresebb testmozgásra vagy megfelelőbb gyógyszeres / inzulinos terápiára van szükség.

 

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk