Mangán

Bár a mangánt a nehézfémek közé soroljuk, melyek bevitele jellemzően káros vagy egyenesen mérgező; az esszenciális nyomelemek közé is tartozik és megfelelő mennyiségű bevitele elengedhetetlen. Nyomelemként csak minimális mangánra van szüksége az emberi szervezetnek, azonban mind a túl alacsony, mind pedig a túl magas mangánbevitel egészségügyi problémákhoz (hiányállapotok vagy toxikus hatások) vezethet.

A mangán leginkább a csontok összetevőjeként, illetve a májban, vesében és hasnyálmirigyben található meg. Jelenléte fontos a kötőszövetek és a csontok állományának képzéséhez. Emellett szerepet játszik a szénhidrát anyagcseréjében, a kalcium felszívódásában és a vércukorszint szabályozásában. Hozzájárul az agy és az idegrendszer egészséges működéséhez is.

A mangán hatásai

A mangán az alábbi élettani folyamatokban játszik fontos szerepet:

  • elengedhetetlen kofaktor az általános anyagcserében részt vevő számos enzim működéséhez (pl. piruvát-karboxiláz, lipáz, glikoziltranszferázok stb.);
  • az egyik legfontosabb antioxidáns hatású enzim, a szuperoxid-dizmutáz része, így véd a káros hatású reaktív oxigéngyökök felszaporodásától;
  • szerepe van az öregedés lassításában;
  • védőfaktort jelent a szív- és érrendszeri betegségek és a rosszindulatú daganatok kialakulásával szemben.

Mangánszükséglet

Egészséges ember kiegyensúlyozott táplálkozása esetén a megfelelő mangánszükségletet általában kielégítően fedezi az ételekben található mangán.

A napi mangánszükséglet az alábbiak szerint alakul a különböző korosztályokban:

  • csecsemők 6 hónapos korig: 0,003 mg/nap;
  • gyermekek 7-12 hónapos korig: 0,6 mg/nap;
  • 1-3 év közötti gyermekek: 1,2 mg/nap;
  • 4-8 év közötti gyermekek: 1,5 mg/nap;
  • 9-13 év közötti fiúgyermekek: 1,9 mg/nap;
  • 14-18 év közötti fiúgyermekek: 2,2 mg/nap;
  • 9-18 év közötti lánygyermekek: 1,6 mg/nap.
  • 19 év feletti férfiak: 2,3 mg/nap;
  • 19 év feletti nők: 1,8 mg/nap.

A megfelelő mangánbevitel biztosítása

A szervezet számára szükséges mangánmennyiséget magas mangántartalmú ételek fogyasztásával biztosíthatjuk.

Magas mangántartalmú élelmiszerek többek között az alábbiak:

  • diófélék és egyéb magvak (pl. mandula, pekándió);
  • búzacsíra;
  • teljes kiőrlésű gabonák (pl. hajdina, bulgur, búza, zab);
  • barna rizs;
  • bab és egyéb hüvelyesek;
  • leveles zöldségek (pl. spenót);
  • ananász, acai;
  • étcsokoládé.

A vasban gazdag ételek vagy étrendkiegészítők csökkentik a mangán felszívódását. A foszfor és a kalcium szintén csökkenthetik a mangán felszívódását, de a vashoz képest kisebb mértékben.

A kalcium, a foszfor és a mangán egymással összefüggő folyamatokban vesznek részt a szervezetben, ezért ha valamilyen oknál fogva magasabb kalcium- vagy foszforbevitel szükséges, ezzel párhuzamosan a mangán mennyiségét is növelni kell.

Várandósság és a mangán

Várandósság esetén kiemelten fontos odafigyelni, hogy a kismama elegendő mangánhoz jusson.

A várandós nők mangánbevitelét az alábbi értékekhez kell igazítani:

  • várandós nők: 2 mg/nap;
  • szoptatós nők: 2,6 mg/nap.

Amennyiben kiegyensúlyozott diétát folytat a kismama, a mangán pótlására jellemzően nincs szükség, mivel elegendő mennyiséget tartalmaz a megfelelő étrend! A mangánhiány várandós nőknél és magzataiknál meglehetősen ritka.

Gyógyszerkölcsönhatások

A mangán potenciális mellékhatásai és több típusú gyógyszerrel való kölcsönhatása miatt étrendkiegészítőként való fogyasztása kizárólag orvosi kontroll mellett javasolt! A napi dózis 10 mg-ot meghaladó adagja idegrendszeri károsodást okozhat!

A mangán az alábbi gyógyszerekkel léphet kölcsönhatásba.

Haloperidol és egyéb antipszichotikumok

A skizofrénia és pszichózis tüneteire használt antipszichotikumok növelik a mangán mellékhatásainak megjelenési esélyét.

Antacidok (gyomorsavcsökkentők)

Bizonyos antacidok magnéziumot tartalmaznak, ami csökkenti a mangán felszívódását. Az antacid és a mangán kiegészítő fogyasztása között minimum két óra teljen el az interakció kivédése érdekében.

Laxatívumok (hashajtók)

Bizonyos hashajtók szintén magnéziumot tartalmaznak, melyek – az előbbiekhez hasonlóan – csökkentik a mangán felszívódását. A fogyasztásuk közötti kétórás időtartam kivárása segít csökkenteni az interakciót.

Tetraciklin típusú antibiotikumok

Csökkentik egymás felszívódását; az interakció a két óra kivárásával csökkenthető. Ezen antibiotikumok közé tartoznak többek között a tetraciklin, oxitetraciklin, doxiciklin, minociklin hatóanyagok.

Fluorokinolon típusú antibiotikumok

A mangán csökkenti ezen antibiotikumok felszívódását, melyek közé tartoznak többek között a ciprofloxacin, levofloxacin, ofloxacin, moxifloxacin hatóanyagok.

A mangánhiány tünetei

A mangánhiány viszonylag ritka, így amennyiben nem utalnak rá tünetek, feltehetően nem áll fenn mangánhiány.

A mangánhiány tünetei az alábbiak lehetnek:

  • csont demineralizáció (ásványi anyagok mennyiségének csökkenése a csontokban);
  • gyermekek esetén a növekedés lassulása;
  • infertilitás (lásd bővebben: Meddőség nőknél, Meddőség férfiaknál);
  • bőrkiütés;
  • haj depigmentáció (elszíneződés);
  • szérum koleszterinszint csökkenése, zsíranyagcsere-zavarok;
  • csökkent glükóztolerancia (cukorbetegség előtti állapot);
  • emelkedett alkalikus foszfatáz-aktivitás férfiakban (a fehérjék lebontását és a sejtek anyagcserefolyamatait elősegítő enzim);
  • hangulatzavarok;
  • erősebb premenstruációs (menstruációt megelőző) fájdalom nőknél.

A mangánhiány okai

A legtöbb ember számára elegendő a táplálékban található mangán, így a mangánhiány kialakulása ritka. Az Institute of Medicine által közölt mikrotápanyagokról szóló összefoglaló szerint mangánhiány nem fordul elő egészséges egyéneknél.

A mangánhiány kialakulásában rizikófaktort jelentenek az alábbi betegségek és állapotok:

A mangánhiány diagnosztizálása

A mangánhiány diagnosztizálásához egyszerű vérvizsgálat szükséges. A mangán normál referenciatartománya (Mayo Clinic Laboratories) felnőtteknél 4,7-18,3 nanogramm/milliliter (ng/ml). Az eredmények értékeléséhez azonban mindig a laboratóriumi lelet mellé mellékelt referenciatartományt szükséges figyelembe venni.

A mangánhiány kezelése

Amennyiben a laborvizsgálat alapján szükséges a mangán pótlása, ez gazdag mangántartalmú ételek vagy különböző étrendkiegészítők fogyasztásával lehetséges. A mangán pótlása bármilyen formában kizárólag orvosi kontroll mellett javasolt! A napi dózis 10 mg-ot meghaladó adagja idegrendszeri károsodást okozhat!

A mangántúladagolás tünetei

Annak ellenére, hogy a mangán számos fontos élettani folyamathoz elengedhetetlen, nagy mennyiségben mérgező lehet. Szájon át fogyasztva ritka a túladagolása – inkább belélegezve gyakoribb, mint foglalkozási veszély (pl. acélgyárak és bányák dolgozói esetén). A belélegzett mangán tüdőgyulladást okozhat, illetve neurotoxikus (idegrendszert károsító hatású) lehet, tünetei pedig ezeknek a kórképeknek megfelelőek.

A mangántúladagolás tünetei az alábbiak:

A mangántúladagolás kezelése

A mangántúladagolás kezelése során legfontosabb az akut mérgezés tüneteinek megszüntetése és a beteg kiemelése a mangánban gazdag környezetből.

A mangántúladagolás kezelésére az alábbi módszereket alkalmazhatják.

Kelátképzés

Léteznek olyan anyagok, amelyek a vérbe juttatva ún. kelát-komplexet képeznek a mangánnal – vagyis megkötik azt. A komplex a vesén keresztül kiválasztódik, így segíti a kelátképzés a felesleges mangán ürülését a vizeleten keresztül. Ilyen kelátképzők pl. az EDTA, a para-aminoszalicilsav (PAS). A kezelés a vizeletben mérhető mangánmennyiséget növeli.

Vitaminok, ásványi anyagok és egyéb étrendkiegészítők

Kelátképző hatóanyaggal való kezelést követően egyes vitaminok és ásványi anyagok a neurológiai tünetek javításában pozitív hatásokat mutattak. Ezek közé tartozik pl. a vas, az E-vitamin, a glutation, az N-acetilcisztein és néhány gyógynövény hatóanyaga (pl. szilimarin, likopin, nikotin stb.).

Ajánlott tartalom:

Nyomelemek

Egészséges táplálkozás

Okostányér iskolás gyermekeknek

Vitaminok

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk