Nyomelemek

Definíció szerint nyomelemnek azokat az ásványi anyagokat nevezzük, amelyek koncentrációja kevesebb mint 1000 ppm (pars per million) egy mintában – a minta pedig lehet akár egy szikla, valamilyen talajréteg vagy az emberi szervezet. Az 1000 ppm azt jelenti, hogy az adott nyomelemből maximum ezer részecske található meg a minta összesen egymillió részecskéje között, vagyis a maximális előfordulása 0,1%.

Az emberi szervezet rengeteg különböző anyagból épül fel, amelyeket kémiai építőköveknek nevezhetünk. Ezek között vannak, amelyek nagyon nagy mennyiségben találhatók meg (pl. fehérjéből mintegy 10-12 kg egy átlagos emberben!), és vannak, amelyekből csak nagyon kevés van. Az emberi szervezetben tehát azok az anyagok minősülnek nyomelemnek, amelyek a testtömeg kevesebb mint 0,1%-át teszik ki. Az ideális napi beviteli értékük pedig 1-100 mg/nap.

Annak ellenére, hogy a nyomelemek nagyon kis mennyiségben találhatók meg a szervezetben, fontos szerepet töltenek be. Hozzájárulnak a sejtekben zajló biokémiai folyamatok működéséhez, a regenerációhoz, a hemoglobin épüléséhez – és még számtalan más folyamathoz, amelyek az egészség fenntartásához és a túléléshez szükségesek. Mivel a szervezet a nyomelemeket nem képes előállítani, ezért bevitelük étel, folyadék vagy étrendkiegészítők formájában szükséges.

Az egészséges táplálkozásról bővebben itt olvashat.

Mi a különbség a nyomelemek és a makroelemek között?

Az ásványi anyagok a növényi és állati eredetű anyagok hamvasztása után a hamuban maradnak vissza. Ezeket két további csoportra oszthatjuk: a makroelemekre és a nyomelemekre. A nyomelemek azok az ásványi anyagok, amelyek az emberi szervezet legfeljebb 0,1%-át teszik ki, míg a makroelemek ennél jóval nagyobb mennyiségben fordulnak elő.

Az emberi test makroelemei a következők:

Az emberi test nyomelemei a következők:

A nyomelemek fontos funkciói és beviteli forrásai

A nyomelemek alapvető fontosságúak az egészség megőrzése szempontjából, annak ellenére, hogy csak nagyon kis mennyiségben van rá szüksége a szervezetnek. Ugyanolyan fontosak, mint a makroelemek – az közismert, hogy a kalcium vagy a magnézium mennyire szükségesek az egészség fenntartásában, a nyomelemek is hasonlóan elengedhetetlenek. A szervezet nem képes magától előállítani a nyomelemeket, ezért élelem vagy folyadék formájában szükséges bevinni a szervezetbe.

Az étrendkiegészítőkről bővebben itt olvashat.

A legfontosabb nyomelemek, funkcióik és forrásaik az alábbiak:

Nyomelem

Folyamat

Forrás

króm (Cr)

szénhidrát-anyagcsere

teljes kiőrlésű gabonák,

húsok,

sörélesztő

réz (Cu)

hemoglobinszintézis és működés,

kollagén, elasztin és neurotranszmitter termelése,
melaninképzés,

bőrpigmentáció,

antioxidáns enzimek működése

belsőségek,

kagylók,

gyümölcsök,

diófélék

jód (I)

pajzsmirigyhormon-termelés

(trijódtironin – T3, tiroxin – T4)

tenger gyümölcsei,

jódozott só

vas (Fe)

hemoglobinszintézis és -működés,

energiatermelés enzimjei,

kollagén, elasztin és neurotranszmitter termelése

belsőségek,

húsok,

szárnyasok,

halak

molibdén (Mo)

méregtelenítés folyamata

belsőségek,

teljes kiőrlésű gabonák,

zöld leveles zöldségek,

babfélék

szelén (Se)

antioxidáns folyamatok,

pajzsmirigy működése

brokkoli,

káposzta,

zeller,

hagyma, fokhagyma,

teljes kiőrlésű gabonák,

sörélesztő,

belsőségek

cink (Zn)

sejtjeink membránjának stabilizálása,

szénhidrát-anyagcsere szabályozása,

immunrendszer működése,

szem egészsége

teljes kiőrlésű gabonák,

sörélesztő,

halak,

húsok

mangán (Mn)

antioxidáns folyamatok,

szénhidrát-, zsír- és fehérjeanyagcsere,

C- és B-vitamin-szintézis,

hematopoézis (vérképzés) folyamata,

endokrin rendszer szabályozása,

csont- és szövetképzés,

szaporodás,

immunfunkciók javítása

teljes kiőrlésű gabonák,

diófélék

fluor (F)

csontok és fogak mineralizációja

fluoridos fogkrém,

ivóvíz,

tengeri halak,

tea

A WHO által feltételezett további nyomelemek az alábbiak:

szilícium (Si)

haj-, bőr- és körömstruktúra javítása,

csont kalcifikációja,

immunrendszer működése,

gyulladáscsökkentő folyamatok,

érelmeszesedés rizikójának csökkentése

gabonafélék,

gyökérzöldségek,

bab,

kukorica,

gyümölcsök,

diófélék,

ivóvíz

nikkel (Ni)

fehérjeszintézis folyamata,

szénhidrát-anyagcsere,

prolaktin-termelés

mogyoró, mandula, diófélék,

zab,

csokoládé,

lencse,

szója,

hal, kagyló,

burgonya

bór (B)

szteroid hormonok metabolizmusa,

csontképzés,

sejtjeink membránjának stabilizálása

leveles zöldség,

gyümölcs,

diófélék,

hüvelyesek

vanádium (V)

állat kísérletek alapján feltételezhetően a csontképződésben, a vércukor- és a zsírsavszint szabályozásában vehet részt

ivóvíz,

levegő

Ajánlott tartalom:

Okostányér iskolás gyermekeknek

Vitaminok

Téli vitaminpótlás

Miért más a különböző ásványvizek íze?

 

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk