Puffadás

A puffadás (orvosi szakszóval meteorizmus) az emésztőrendszeri problémák között az egyik leggyakrabban jelentkező panasz. Számos kiváltó oka lehet, és nem függ a beteg nemétől, életkorától; sokszor az életmód sem feltétlenül befolyásolja kialakulását. 

 

A gázok távozása a szervezetből gyakori és természetes jelenség. Azonban a túlzott gáztermelődés, mely puffadással, akár fájdalommal is jár, kellemetlenségeket okozhat, sőt zavarhatja a mindennapi tevékenységet, rontja az életminőséget.

 

A puffadás lehetséges okai

A puffadás hátterében állhatnak étkezéssel összefüggő okok, gázképzéssel járó emésztőrendszeri betegségek, valamint egyéb megbetegedések.

 

Étkezéssel összefüggő okok lehetnek:

 

  • nehezen emészthető étel fogyasztása,
  • nagy mennyiségű sós étel és szénhidrát bevitele,
  • túl sok levegő nyelése,
  • túl gyors étkezés,
  • nagy mennyiségű szénsavas ital elfogyasztása.

 

Ételek, melyek emésztése fokozott gázképződéssel jár:

 

  • bab,
  • borsó,
  • hagyma,
  • brokkoli,
  • kelbimbó,
  • karalábé,
  • karfiol.

 

Emésztési rendszerrel összefüggő betegségek, melyek fokozott gázképződéssel járhatnak:

 

 

Egyéb állapotok, melyek puffadással járhatnak:

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A puffadás bizonyos esetekben jelezheti valamilyen komolyabb betegség jelenlétét a szervezetben, ezért ha együtt jelentkezik a következő tünetekkel, feltétlenül forduljon orvoshoz:

 

  • hasmenés,
  • tartós vagy erőteljes hasi fájdalom,
  • véres széklet,
  • székrekedés,
  • gyakori, vagy a szokásosnál ritkább széklet,
  • a széklet színének változása,
  • megmagyarázhatatlan súlyvesztés,
  • étvágytalanság.

 

A puffadás kezelése

Amennyiben az előző pontban említett egyéb tünetek nem jelentkeznek, a legtöbbször életmódváltással otthoni körülmények között is eredményesen kezelhető a puffadás.

 

  • Fogyasszon kevesebb sós, magas szénhidráttartalmú ételt.
  • Fogyasszon kevesebb szénsavas italt.
  • Ételintolerancia esetén ne fogyassza az intoleranciát kiváltó ételeket.
  • Mozogjon rendszeresen.
  • Bizonyos esetekben probiotikum fogyasztása segíthet a puffadás mérséklésében.

 

Székrekedés okozta puffadás esetén fogyasszon magasabb rosttartalmú ételeket, és növelje a vízbevitelt. Néhány esetben alkalmazható vény nélkül kapható gyógyszer is, amely csökkentheti a bélben a gáztermelést. Kérje a gyógyszerész segítségét.

 

A puffadás megelőzése

 

A puffadás legtöbb esetben egészséges életmóddal megelőzhető.

 

  • Ha tud róla, hogy mely ételek hajlamosítják a felfúvódásra, kerülje azokat.
  • Mindig figyeljen arra, hogy emésztőrendszere megfelelően működhessen, kövessen egészséges étrendet.
  • Fogyasszon elegendő rostot, csökkentse a feldolgozott és túl zsíros ételek mennyiségét, igyon több vizet és kevesebb alkoholt.
  • Ne egyen túl gyorsan, rendesen rágja meg az ételt.
  • Mindig olvassa el az élelmiszeren található címkéket. Így, ha tisztában van azzal, hogy valamilyen összetevőre allergiás, elkerülheti.
  • Étkezzen ülve, nyugodt körülmények között.
  • Végezzen rendszeres testmozgást – mely erősíti a hasizmait, fokozza beleinek mozgását.
  • Szokjon le a dohányzásról.

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk