A Crohn-betegséggel vagy egyéb emésztőrendszeri megbetegedéssel élők számára előnyös lehet a specifikus szénhidrátdiéta (specific carbohydrate diet, SCD). A diéta kizárja a nehezen emészthető szénhidrátokat (például laktóz, keményítő), míg a könnyen felszívódó monoszacharidok – például a méz – fogyaszthatók. Az étrend követői nem esznek gabonát vagy gabonafélékből készült termékeket, például kenyeret, tésztát, müzlit. Továbbá az étrend alacsony cukor- és laktózbevitellel jár.  

A szénhidrátdiétát dr. Sidney Haas gyermekgyógyász dolgozta ki az 1920-as években, és 1987-ben az Elaine Gottschall által kiadott Breaking the Vicious Cycle című könyvvel vált ismertté, amelyben leírja, hogy lánya gyulladásos bélbetegsége (IBD) javulást mutatott a diéta hatására.

Szénhidrátok

A szénhidrátok közé sorolhatók az étkezési rostok, keményítők és az egyéb összetett cukrok, melyeket a szervezet alakít át glükózzá (cukorrá).

Léteznek egyszerű és összetett szénhidrátok:

Egyszerű szénhidrátokat tartalmaznak a gyümölcsök, a tej, valamint hozzáadott szénhidrát található a különböző feldolgozott élelmiszerekben is: a süteményekben, kekszekben, jégkrémben. Az egyszerű szénhidrátok gyors vércukorszint-emelkedést okoznak, amit gyors csökkenés követ – mindez fáradtságérzetet kelthet.

Komplex vagy összetett szénhidrátokat tartalmaznak a keményítőben és a rostban gazdag élelmiszerek, úgymint a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, a bab, magvak, hüvelyesek, gyümölcsök és zöldségek. Az összetett szénhidrátok lassabb, fokozatosabb vércukorszint-emelkedést idéznek elő, ami egészségesebb a szervezet számára.

A diéta elve

A diéta pontos működési elve a mai napig kutatott. Hatását annak tulajdonítják, hogy bizonyos emésztőrendszeri betegséggel élők képtelenek egyes szénhidrátok lebontására, és a részlegesen megemésztett szénhidrátok felhalmozódnak a bélrendszerükben, amelyek táptalajként szolgálnak a baktériumoknak. Ezáltal a káros bélbaktériumok elszaporodhatnak, kellemetlen tüneteket és gyulladást előidézve.

A diétával a nehezen emészthető szénhidrátok kiiktathatók az étrendből, ezáltal csökkenthetők a káros baktériumok által okozott tünetek és a bélrendszeri gyulladás. Az étrend kerüli a feldolgozott, sok adalékot és tartósítószert tartalmazó ételeket is, melyek szintén hozzájárulhatnak a gyulladás kialakulásához.

Fontos! A diéta túlzott, egészségtelen mértékű fogyást okozhat vagy alultápláltsághoz vezethet, ezért feltétlenül konzultáljon kezelőorvosával a szükségességéről.  

Kiknek ajánlott a diéta?

Az étrend orvosi felügyelet mellett a kezelés kiegészítéseként javasolható gyermekek és felnőttek számára bizonyos krónikus gyulladásos bélbetegségek esetén:

A könyv szerzője szerint az étrend hatásos lehet még a cöliákia, a cisztás fibrózis, az ízületi gyulladás és egyéb krónikus megbetegedések esetén is, de kedvező hatása ezen állapotokban tudományosan egyelőre nem bizonyított.

Fontos! Cöliákia esetén a kezelést a gluténmentes étrend jelenti.

Irritábilis bél szindróma (IBS) esetén a FODMAP-diéta az elsőként javasolt étrendi megközelítés.

Milyen ételek fogyaszthatók a diéta során?

Az alábbi ételek fogyaszthatók specifikus szénhidrátdiéta esetén:

  • adalékanyag-mentes húsok, baromfi, hal és tengeri herkentyűk;
  • adalékanyag- és cukormentes olajok, ecet, almaecet, mustár;
  • adalékanyag-mentes kávé, tea és gyümölcslé;
  • természetes, cukormentes mogyoróvaj;
  • hosszú érlelésű, alacsony laktóztartalmú sajtok (pl. cheddar, parmezán) és túró;
  • friss vagy fagyasztott, nyers vagy főtt zöldségek;
  • friss vagy fagyasztott, főtt vagy szárított gyümölcsök hozzáadott cukor nélkül;
  • tojás;
  • legalább 24 órán át fermentált házi joghurt;
  • méz;
  • hüvelyes zöldségek (lencse, borsó, sárgaborsó);
  • nyers kesudió vagy földimogyoró;
  • diók, mogyorók és maglisztek.

Milyen ételek kerülendők a diéta során?

Az alábbi ételek kerülése javasolt specifikus szénhidrátdiéta esetén:

  • gabonafélék (pl. kukorica, zab, quinoa, rizs, búza stb.);
  • gabonatermékek (pl. kenyér, tészta, müzli);
  • cukorka, csokoládé, egyéb feldolgozott, magas cukortartalmú termékek, magas fruktóz-, kukoricaszirup- vagy frukto-oligoszacharid-tartalmú termékek;
  • konzerves vagy feldolgozott húsok;
  • konzerves, adalékanyagokat tartalmazó zöldségek;
  • bizonyos zöldségek, úgymint szójabab, csicseriborsó;
  • magas laktóztartalmú tejtermékek (pl. rövid ideig érlelt cheddar, bolti joghurt, tej, tejszín, jégkrém, tejföl);
  • keményítő (pl. burgonya, édesburgonya);
  • alga;
  • melasz, kukoricaszirup, juharszirup, gyümölcscukor, szukróz és egyéb feldolgozott cukrok.

Bizonyos fűszerek (pl. hagymafélék, curry) irritálhatják a bélrendszert, ezért csak egyéni tolerancia alapján fogyaszthatók.

Mikor forduljon orvoshoz?

Fontos! A diéta elkezdése előtt mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával vagy dietetikusával, hogy együtt döntsék el, betegsége esetén ajánlott-e ez az étrend.

A diéta során javasolt naplót vezetnie az emésztőrendszeri panaszairól és az elfogyasztott ételekről, hogy nyomon követhető legyen a hatása.

Amennyiben az alábbi tüneteket tapasztalja, forduljon mielőbb kezelőorvosához:

A diéta előnyei

Egyes betegek tapasztalata szerint a diéta hatására javulhatnak az emésztőrendszeri tünetek és a gyulladás, enyhíthető a fáradtság és az alvászavar. Az eredmény azonban egyénenként változó, a diéta tudományos bizonyítottsága korlátozott.

A diéta kockázatai

Nagy kihívást jelenthet bizonyos ételek és ételcsoportok kiiktatása az étrendből, és különösen nehéz lehet mindez egy társasági esemény, vacsora alkalmával. A diéta önmagában költséges is, hiszen számos olcsóbb élelmiszert kiiktat (pl. gabonafélék és gabonatermékek). Az étrend alultápláltsághoz és kóros fogyáshoz is vezethet. Elégtelen lehet a kalcium, valamint a B-, D- és E-vitamin bevitele is. Ezen tápanyagok pótlására – dietetikus javaslatára – étrend-kiegészítés lehet szükséges. Fontos, hogy kezelőorvosa mellett képzett dietetikussal is konzultáljon a diéta megkezdése előtt, valamint a diéta során is.

Ajánlott tartalom:

Emésztőrendszer

Peptikus fekély (Gyomor- és nyombélfekély)

Ízületi gyulladás (Arthritis)

Gyomor-bélrendszerre ható szerek

Prebiotikumok