Szájszárazság

Szájszárazságról akkor beszélhetünk, amikor a szájban nem termelődik elegendő nyál, és ennek következtében a szájüreg kiszárad. Az esetek többségében a szájszárazság (xerosztómia) ártalmatlan, viszonylag könnyen kezelhető tünet, azonban ritkán, de az is előfordul, hogy valamilyen betegséget jelez.

A nyál a nyálmirigyekben termelődik. Fontos szerepe van a szájüreg tisztán tartásában, a megfelelő baktériumflóra fenntartásában, az ízérzékelésben, az étkezés során pedig segíti a falat rágását és nyelését.

Szájszárazság főbb tünetei

A száj kiszáradása mellett az alábbi tünetek is jelentkezhetnek:

  • száraz torok, száraz ajkak;
  • gyakori szomjúságérzet;
  • rekedt hang;
  • megváltozott ízérzékelés;
  • nyákos nyál;
  • szájüregi fekélyek;
  • fehér foltok a szájban;
  • vérző ajkak;
  • fogszuvasodás;
  • nyelési nehézség.

Mikor forduljon orvoshoz?

A szájszárazság oka gyakran a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. Amennyiben a fenti tünetek akkor is fennállnak, ha a folyadékbevitel bőséges, akkor javasolt felkeresni a háziorvost.

Szájszárazság lehetséges okai

A száj szárazságát többnyire a nem megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel okozza. Érdemes naponta legalább 2 liter vizet fogyasztani.

További kiváltó ok lehet az alábbiak valamelyike:

  • gyógyszer vagy gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, illetve étrend-kiegészítő mellékhatása;
  • kemoterápia;
  • időskor;
  • a nyálmirigyet beidegző idegek sérülése;
  • cukorbetegség;
  • autoimmun betegségek (Sjögren-szindróma, szkleroderma, reumatoid artritisz, lupus);
  • szájüregi fertőzések;
  • stroke;
  • stressz;
  • táplálkozási zavarok (anorexia nervosa, bulimia);
  • horkolás;
  • alkoholfogyasztás;
  • dohányzás;
  • marihuána fogyasztása.

Szájszárazság lehetséges következményei

A hosszan fennálló és kezeletlen szájszárazság súlyos következményekkel járhat. A szájszárazság következtében kialakuló fekélyek nagyban ronthatják a beteg életminőségét. A nyál egyik fontos szerepe, hogy a szájüregben található baktériumok túlszaporodását meggátolja, illetve fenntartsa a baktériumflóra egyensúlyát. Amennyiben ez megszűnik, komoly fertőzések is kialakulhatnak.

A szájszárazság nagyban növeli a fogszuvasodás és az ínybetegségek kialakulásnak esélyét is, ezért nagyon fontos a fogak védelme és a rendszeres fogorvosi vizsgálat.

Szájszárazság diagnosztizálása

A diagnózis során felmérik a szedett gyógyszereket, táplálkozási szokásokat. Előfordulhat, hogy bizonyos laborvizsgálatokra is sor kerül, esetleg a nyálmirigyeket képalkotó vizsgálatnak vetik alá (pl. röntgen, CT).

Szájszárazság kezelése és megelőzése

A kezelés annak függvénye, hogy mi okozza a szájszárazságot. Fontos a rendszeres és bő (legalább napi 2 liter) folyadékfogyasztás. Amennyiben valamilyen gyógyszer mellékhatása áll a tünet hátterében, a háziorvos változtathat az addig gyógyszeres terápián.Rendelkezésre állnak gyógyszerek, amelyek segítik a fokozott nyáltermelést, hasznosak lehetnek a különféle szájöblögető, szájpárásító, illetve mesterségesnyál-készítmények is.

Az orvos által előírt kezeléseket jól kiegészíthetik az alábbi házilagos praktikák:

  • gyakori, apró kortyokban történő folyadékfogyasztás;
  • cukormentes rágógumi használata elősegíti a nyáltermelést;
  • a dohányzás elhagyása;
  • légzés az orron keresztül;
  • a csípős, sós vagy nagyon fűszeres ételek kerülése.

Szájszárazság különböző életszakaszokban

Bizonyos életszakaszokban a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra külön szükséges odafigyelni. Gyermekkorban a növekedés, testi fejlődés és a hormonális változások is járhatnak a szervezet nagyobb folyadékigényével. Egy kis odafigyeléssel, a megfelelő rendszerességű és mennyiségű folyadék fogyasztásával azonban a szájszárazság általában csak átmentei állapot. A cukros és a koffeintartalmú italokat azonban nem szabad előnyben részesíteni, mert azok fokozhatják a szájszárazságot és vízhajtó hatásuk is van.

Idősek esetében gyakori az elégtelen mennyiségű folyadékfogyasztás, amely a szájszárazság mellett további tüneteket is okozhat – fáradékonyság, szédülés, zavartság –, ezért esetükben kiemelten fontos odafigyelni a rendszeres folyadékfogyasztásra; erre őket bátorítani, emlékeztetni kell.

Terhesség idején a testi és a hormonális változások miatt szintén megnövekszik a szervezet folyadékigénye, és a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása a magzat fejlődése szempontjából is fontos. Ilyenkor a nők egy részénél terhességi cukorbetegség is kialakulhat, ami sokszor tünetmentes vagy enyhe tüneteket mutat – köztük szájszárazságot és gyakoribb vizelési ingert. A terhességi cukorbetegség szülés után az esetek többségében spontán gyógyul, a terhesség alatt viszont fontos kiemelt figyelmet fordítani a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására. Első sorban víz fogyasztása ajánlott, és a koffein kerülése annak vízhajtó hatása miatt.

 

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk