Hogyan előzhető meg a szívkoszorúér-betegség?

A szívkoszorúér-betegség beavatkozás nélkül szívinfarktushoz, illetve hirtelen szívhalálhoz is vezethet. A szívkoszorúér-betegség kialakulásához számos életmódbeli és egyéb kockázati tényező – mint például a cukorbetegség vagy magas vérnyomás – hozzájárulhat. A kockázati tényezők kedvező irányú befolyásolása azonban csökkenti a megbetegedésre való fogékonyságot.

 

A szívkoszorúér-betegség jelentős népegészségügyi probléma, melynek megelőzésére több szinten is szükséges gondolni: a betegség kialakulása előtt (elsődleges szintű megelőzés), illetve a korai felismerés és az állapotromlás vagy a maradandó egészségkárosodás elkerülése vagy a betegségteher csökkentése érdekében (másodlagos és harmadlagos szintű megelőzés).

 

Elsődleges szintű megelőzés

A szívkoszorúér-betegség kialakulásának megelőzésére szolgál. Ebbe beletartozik az egészséges életmód követése, valamint az évenkénti rendszeres orvosi kontroll.

 

Egészséges táplálkozás

Megfelelő étrenddel normális szinten tartható a testtömeg-, a vérnyomás- és a vércukorszint, valamint csökkenthető a vérrögképződésre (trombózisra) való hajlam. Táplálkozási szakember (dietetikus) által személyre szabott diétával jelentősen csökkenthető az érelmeszesedés, illetve a szívinfarktus kockázata.

 

  • Alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása: kétféle zsír létezik, telített és telítetlen. A telített zsíros ételek fogyasztását kerülni kell (koleszterinszint emelkedése). A telítetlen zsíros ételek pedig csökkentik az érelmeszesedés kockázatát (például halolajok, növényolajok, diófélék).
  • Magas rosttartalmú ételek fogyasztása (minél több friss zöldség, gyümölcs).
  • Só- és cukorfogyasztás csökkentése: a túl sok cukor és só fogyasztása növeli a vérnyomást, valamint a szívkoszorúér-betegség kialakulásának esélyét.

 

Rendszeres testmozgás

A rendszeres testmozgás hatására javul a szív teljesítménye, csökkentve ezzel a szívkoszorúér-betegség és szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

 

A mozgásnak számos kedvező hatása van, fontosabbak ezek közül az alábbiak.

 

  • Csökkenthető a vérnyomás: enyhén magas vérnyomás esetén nem szükséges a gyógyszeres kezelés, elég lehet a rendszeres testmozgás.
  • Csökkenthető a testsúly: ideális testsúllyal javul az egészségi állapot, és csökkenthető a vérnyomás.
  • Az anyagcsere folyamatos javítása: a vérzsírok-, koleszterin- valamint vércukorszint csökkentése.
  • Hangulatjavító hatású: a depresszió és a szorongásos megbetegedések kialakulásának esélye csökkenthető.

 

Testsúlycsökkentés

Az ideális testsúly meghatározásában segítséget nyújthat a BMI kalkulátor használata. A normál BMI 18,5 és 25 között van. A magas BMI-érték (több mint 25) növeli a szívkoszorúér- és cukorbetegség kockázatát.

 

Bizonyos elhízások esetén javasolt a derékkörfogat mérése is. Jelentős szív- és érrendszeri kockázatot jelent nőknél a 88 cm, férfiaknál a 102 cm feletti derékkörfogat.

 

A fogyás előnyei: 

 

  • csökkenthető a vérnyomás;
  • javítható a koleszterinszint;
  • javítható a vércukorszint;
  • csökkenthető a cukorbetegség, érelmeszesedés, szívkoszorúér-betegség, sztrók (stroke) kialakulásának esélye;
  • csökkenthető vagy megelőzhető az ízületi fájdalom;
  • csökkenthető egyes rákbetegségek kialakulásának kockázata.

 

Dohányzás mellőzése

A dohányzás a szívkoszorúér-betegség egyik fő rizikófaktora. Emeli a vérnyomást és a pulzusszámot, fokozza a vérrögképződésre való hajlamot, károsítja az erek falát, továbbá számos egyéb szervrendszer károsodását is okozza (pl. tüdőbetegségek, daganatos betegségek).

 

A dohányosok esetében ötször nagyobb az érelmeszesedés, a fogínybetegség és a tüdőbetegség kialakulásának esélye. A leszokásnak több módja is van: lehet viselkedésterápiával, gyógyszeres támogatással, illetve egyéb alternatív módszerekkel.

 

A dohányzásról való leszokás pozitív következményei:

 

    • csökken a vérnyomás és a pulzusszám;
    • a vér oxigénszintje normalizálódik;
    • javul a légzés;
    • köhögés, zihálás, nehézlégzés megszűnése;
    • szívinfarktus, érelmeszesedés, szívkoszorúér-betegség, sztrók (stroke) kialakulásának kockázata jelentősen csökken;
    • a száj és tüdőrák kialakulásának esélye a felére csökken.

 

Mértékletes alkoholfogyasztás

A mértéktelen alkoholfogyasztás növeli a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát. Csak zárjeggyel ellátott alkoholt javasolt fogyasztani, és azt is mértékkel (például egy nap maximum 2 deciliter vörösbort). Alkoholfüggőség esetén orvosi segítséget kell kérni a leszokáshoz. Ennek elmulasztása esetén elvonási szindróma alakulhat ki.

 

A rendszeres alkoholfogyasztás abbahagyása esetén:

 

  • csökken a vérnyomás és a pulzusszám;
  • javul a szív működése;
  • csökken a krónikus gyomornyálkahártya-gyulladásnak esélye;
  • csökken a cukorbetegség, érelmeszesedés, szívkoszorúér-betegség, sztrók (stroke) kialakulásának esélye;
  • javul a máj regenerálódásának mértéke.

 

Másodlagos szintű megelőzés

A betegség kialakulásának felismerése, még a kezdeti fázisban, mielőtt tüneteket okozna. A cél rendszeres, évenkénti kardiológiai szűrővizsgálatok elvégzése. A mielőbbi hatásos kezelés érdekében fontos a korai felismerés.

 

A szűrővizsgálatok jellemzői:

 

  • gyorsak,
  • hatékonyak,
  • viszonylag olcsón kivitelezhetők,
  • veszélytelenek.

 

A szűrések során megtörténik a korai felismerés, majd ennek függvényében további vizsgálatok elvégzése, a felfedezett betegségek kezelése.

 

Harmadlagos szintű megelőzés

A betegség súlyosbodásának, valamint szövődményeinek megelőzése a cél. Ebbe beletartozik az életmódváltás, az alapbetegségek kezelése, valamint rehabilitációs ellátások.

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk