egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A zygomycosis a Zygomycetes osztályba tartozó, talajban élő mikrogombák által okozott fertőzés, amely alapvetően a legyengült immunrendszerrel élők számára veszélyes. A betegségcsoportba két betegség tartozik.

 

A betegség a kórokozók szerint kétféle lehet: a Mucorales gombák okozzák a mucormycosist, míg az Entomophthorales az entomophthoromycosist.

 

A zygomycosis legfőbb tünetei

A mucormycosis tünetei az érintett szerv vagy szervrendszer funkciójától függnek: megkülönböztethető légúti-, agyi-, bőr-, tüdő- és emésztőszervrendszeri érintettségű forma is.

 

A mucormycosisról külön cikkben olvashat bővebben.

 

Az entomophthoromycosis jellemző tünete egy lassan növekvő, fájdalmat nem okozó, bőr alatti csomó megjelenése, amelyből rendszerint csak egy van. A csomó feletti bőrterület általában nem változik meg, ritkábban hámlik és besötétedik.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a betegség bármelyik fajtájára utaló tüneteket észleli, forduljon mielőbb háziorvosához vagy kezelőorvosához.

 

A zygomycosis kiváltó okai

A betegséget a talajban és bomló növényi részekben élő, a Zygomycetes osztályba tartozó mikrogombák okozzák; ezek közé tartoznak a Mucorales és az Entomophthorales fajtájú gombák.

 

A mucormycosis általában legyengült immunrendszerű embereknél (pl. daganatos betegek) jelentkezik. Az Entomophthorales gombák egészséges embereknél is okozhatnak bőrfertőzéseket trópusi- és szubtrópusi párás területeken.

 

A zygomycosis lehetséges szövődményei

A mucormycosis kezelését mihamarabb meg kell kezdeni, különben súlyos, életveszélyes állapotot okozhat.

 

Az entomophthoromycosis a fertőzés helyéről továbbterjedhet a környező szövetekre, és maradandó deformitást okozhat, amely leggyakrabban az arcon jelenik meg.

 

A zygomycosis diagnosztizálása

A diagnózis felállítása – a tünetek értékelése mellett – az érintett szövetben kimutatható gomba azonosításával történik.

 

A zygomycosis kezelése

A mucormycosis és az entomophthoromycosis kezelése gombaellenes gyógyszerrel történik.

Az entomophthoromycosis esetenként spontán gyógyul; ellenkező esetben az érintett területet sebészi úton eltávolítják. Előfordulhat, hogy a kimetszés helyén újra megjelenik a csomó.

 

A zygomycosis megelőzése

Az érintett területeken nehéz elkerülni a gomba belégzését. A kockázati csoportokba tartozók lehetőség szerint mellőzzék a földdel kapcsolatos tevékenységeket (pl. kertészkedés), vagy csak megfelelő kesztyű és maszk használata mellett végezzék. Emellett ajánlott kerülni a penésszel fertőzött helyeket is.

 

KULCSSZAVAK
gomba  |   mikrogomba  |   fertőzés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít