egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A tudomány fejlődésével egyre több lehetőség nyílt felvenni a harcot a kórokozókkal szemben – ezzel párhuzamosan azonban a kórokozók is egyre jobb védekezési stratégiákat dolgoztak ki. Ennek eredményeképpen mára olyan „szuperkórokozók” fejlődtek ki, amelyek ellen jelenleg tehetetlenek vagyunk, nincs rájuk megfelelően ható gyógyszer.

 

Ezt a jelenséget, a kórokozók fokozódó ellenálló képességét az antibiotikumokkal szemben nevezzük antimikrobiális rezisztenciának, azokat a kórokozókat pedig, amelyek többféle típusú kezelésnek is képesek ellenállni, multirezisztens kórokozóknak.

 

A multirezisztens kórokozók lehetnek különböző baktériumok, gombák és egyéb paraziták. Az általuk okozott fertőzés gyakorlatilag gyógyíthatatlan, elterjedésük pedig egyre égetőbb probléma az orvostudomány számára.

 

Fogalmak

Széles spektrumú antibiotikum (empirikus terápia): több, egymástól gyakran lényegesen különböző baktériumtörzs ellen hatékony antibakteriális szer. Akkor alkalmazzák, amikor nem határozzák meg tenyésztéssel a baktérium pontos típusát, mert a tünetek, illetve a területre jellemző baktériumtörzsek alapján sejthető, hogy melyik okozza a panaszokat. Alkalmazásukra addig is sor kerülhet, amíg nincs meg a célzott reápiához szükséges tenyésztés eredménye.

 

Szűk spektrumú antibiotikum: olyan hatóanyag, amely csak egy vagy néhány kórokozó faj elpusztítására vagy szaporodásának megállítására képes. Főleg akkor alkalmazzák, ha tudható, hogy milyen kórokozó okozza a panaszokat (célzott terápia).

 

Normálflóra: a normálflóra a testüregekben (belek, szájüreg, hüvely stb.) és a testfelszínen állandóan vagy átmenetileg jelen lévő baktériumok és egyéb mikróbák összessége, amelyek betegséget nem okoznak. Összetétele folyamatosan változik, függ az életkortól és a külső környezettől is. Fontos szerepet játszik a szervezet normál működésében és védelmében. Összetételének felborulása betegségek okozója is lehet.

 

Multirezisztens kórokozók: többféle hatásmechanizmusú antibakteriális szerrel szemben is ellenálló kórokozók. Kezelésük egyre nagyobb kihívást jelent az orvostudomány számára.

 

Érzékenységi spektrum: különböző eljárásokkal annak meghatározása, hogy melyik kórokozó melyik gyógyszerre milyen mértékben reagál.

 

Infekciókontroll (fertőzésfelügyelet): a kórházi fertőzések megelőzésével és az egészségügyi ellátással összefüggő elkerülhető fertőzések megelőzésével foglalkozó járványügyi gyakorlat.

 

Mitől függ, hogy az adott baktérium reagál-e egy antibiotikumra? 

A rezisztenciának kétféle típusa létezik:

 

 • a természetes rezisztencia egy örökletes tulajdonság, bizonyos típusú baktériumokra felépítésük és egyéb tulajdonságaik miatt jellemző, számítani lehet rá;
 • a szerzett rezisztencia a természetes érzékenységi spektrum megváltozása egy generáción belül – erre nem lehet számítani, nem típusfüggő, és felderítése minden esetben laboratóriumi vizsgálatot igényel. A szerzett rezisztencia elkerülése érdekében van szükség a szűk spektrumú, célzott terápiára.

 

Azt, hogy egy baktérium nem reagál egy antibiotikumra, többféle módon tudja elérni:

 

 • távol tarthatja a kezelőszert önmagától – olyan anyagok termelésével, amelyek elbontják a hatóanyagot, még mielőtt az bejuthatna a baktériumba, és kárt tehetne benne;
 • megakadályozhatja a hatékony koncentráció kialakulását – pumpákat termel, amelyek kipumpálják a baktérium belsejébe jutott hatóanyagot;
 • védheti az antibiotikum támadáspontját – megváltoztatja azoknak a biológiai szerkezeteknek a tulajdonságait, amelyekre a kezelés hatna. (A legismertebb antibiotikum, a penicillin például úgy hat, hogy bizonyos fehérjékhez kötődve nem engedi felépíteni a baktérium sejtfalát, de ezeken a fehérjéken egy apró részletet megváltoztatva máris nem tud hozzájuk kötődni, és hatástalan marad.)

 

Mit tehet a háziorvos?

A megfelelő antibakteriális terápia alkalmazása során – természetesen a fertőzés legyőzése mellett – kiemelt figyelmet kell fordítani a gyógyszer hatékonyságának megőrzésére, azaz az antimikrobiális rezisztencia kialakulásának megelőzésére. A baktériumok ugyanis képesek arra, hogy mutációk vagy kiszelektálódás útján olyan törzset hozzanak létre, amely az eddig hatékony gyógyszerre a későbbiekben már nem reagál.

 

Amikor a beteg fertőzéses panasszal a háziorvoshoz fordul, az általában széles spektrumú antibiotikumot ír fel. Ez lefedi közel az összes olyan baktériumot, amely az adott tünetet okozhatja. Ezt nevezik empirikus terápiának – nem tudni pontosan, milyen baktérium volt a fertőzés oka, de nagy valószínűséggel hatékony lesz ellene a terápia. 

 

Ha váladék- vagy vérmintából laboratóriumban tenyésztés útján pontosan meghatározzák, hogy milyen baktérium okozza a fertőzést, és kifejezetten erre a törzsre hatékony antibiotikumot használnak, akkor célzott terápiában részesül a beteg. Ez azért előnyösebb, mert bár a tenyésztés ideje miatt tovább kell a panaszokat elviselni, a széles spektrumú antibiotikum a szervezet saját baktériumflóráját is károsítja, ráadásul kedvez a multirezisztens kórokozók kialakulásának.

 

Ha a háziorvos a célzott terápia kiválasztásához tenyésztést végeztet, a leleten a kitenyésztett mikroba és a használt antibiotikumok neve mellett az alábbi információ is megtalálható:

 

 • É = érzékeny. A baktérium a szokásos adagolás mellett biztosan érzékeny az adott antibiotikumra, ezekkel tehát érdemes kezelni;
 • M = mérsékelten érzékeny. A baktérium csak emelt dózisban reagálna a kezelésre;
 • R = rezisztens. A baktérium ellen hatékony dózis nem alkalmazható.

 

Ezen adatok alapján dönti el a kezelőorvos, hogy melyik szer vagy kombináció az, amellyel a fertőzés a leghatékonyabban és a legkevesebb mellékhatással kezelhető.

 

Mit tehet egy kórházi osztály?

A célzott terápia alkalmazása különösen a tömeges antibiotikum-felhasználások helyszínén, pl. kórházakban nagyon fontos (de a mezőgazdaságban és az állattenyésztésben is). Ezeken a helyeken ugyanis a betegek folyamatos széles spektrumú antibiotikummal való kezelése nagyon gyorsan multirezisztens formák megjelenéséhez vezethet. 

 

Azonban a célzott terápia is elővigyázatosan alkalmazandó: nem szabad folyamatosan egyféle antibiotikumot alkalmazni, hiszen azzal előnyt adnánk egyes rezisztens törzsek kiszelektálódásának. Ezért a kórházakban külön protokoll van arra, hogy mikor milyen antibiotikumokat használjanak – ezt az Országos Epidemiológiai Központ által minden évben kiadott, a hazai rezisztenciaviszonyokat összefoglaló statisztikák (rezisztencia surveillance) alapján folyamatosan változtatják és naprakészen tartják az ún. antibiotikum-bizottságok. 

 

Az antibiotikum-bizottságok olyan, különböző szakemberekből álló csoportok, akik az infekciókontrollért és az antibiotikumok megfelelő használatáért felelősek. Az ő feladatuk figyelemmel kísérni a kórházban megjelenő fertőzéseket, az esetleg megjelenő multirezisztens kórokozókat, és megfelelően védekezni ellenük.

 

Mit tehet Ön?

Világszerte egyre nagyobb problémát jelentenek a nem megfelelő és túlzó antibiotikum-felhasználás nyomán kialakuló multirezisztens törzsek. Léteznek olyan baktériumok, amelyek az elérhető hatóanyagok egyikére sem reagálnak. Magyarországon jelenleg még nem jelentenek olyan égető problémát, mint pl. az USA-ban, de néhány törzs már itt is megjelent.

 

Vigyázni kell tehát, hogy ne is válhasson nagyobb problémává, és a megfelelően tervezett, fokozott elővigyázatossággal, megfelelő módon és ideig alkalmazott antibiotikum-terápiákkal ne szelektálódjanak ki potenciálisan halálos, semmilyen gyógyszerre nem reagáló törzsek! 

 

 • Senki ne kezdjen öngyógyításba az antibiotikumok önkényes használatával!
  • Az előző terápia során megmaradt antibiotikumot ne szedjen be orvosi utasítás nélkül!
  • Gyógyszertárban vásárolt, vény nélküli antibakteriális készítmények alkalmazása előtt is konzultáljon kezelőorvosával, gyógyszerészével!

 • Antibiotikumot csak orvos írhat fel.
 • Az antibiotikumok csak bizonyos kórokozók által okozott fertőzések esetén hatékonyak – nem minden antibiotikum alkalmas minden bakteriális fertőzés kezelésére.
 • Az antibiotikumok nem alkalmasak megfázás és influenza kezelésére, és nem alkalmazhatók fájdalomcsillapítóként.
 • Amennyiben fertőzésre gyanakszik, kérjen tanácsot a patikában tünetei enyhítésére, ameddig eljut orvosához!
 • Antibiotikumot pontosan az orvos által meghatározott ideig kell szedni (nem szabad előbb abbahagyni, és nem szabad az előírt mennyiségen túl többet beszedni).

 

A higiénia fontossága

A fertőzések jelentős része (körülbelül 30%-a) megelőzhető lenne a megfelelő higiéniás rendszabályok betartásával a kórházakban, szociális intézményekben és az otthonokban is. A megelőzés különösen a terápiarezisztens kórokozók esetében nagyon fontos, hiszen ezekben az esetekben a kezelés gyakran nagyon nehéz.

 

A rendszeres, alapos kézmosás, a kórházi textíliák, felületek és a dolgozó személyzet ruházatának megfelelő fertőtlenítése alapvető a kórházi fertőzések megállításában vagy legalább terjedésének lassításában. Jelentős emberi tényező a kockázatban a kórházi dolgozók higiénés gondossága és szokásai (bemosakodás, műtői viselkedés, ételosztás előtti kézmosás, takarítói felülettisztítás és -fertőtlenítés stb.). Kiemelt jelentőségű az intézményi látogatási rend betartása, a látogatók és a betegek alkalmazkodása és fegyelmezettsége is.

 

A fertőzés terjedésének megállítási módjai:

 

 • az eredetileg a felületen, bőrfelületen lévő mikrobák eltávolítása: szappannal, egyéb tisztítószerrel, ezt követően a felület folyó vízzel történő leöblítése, illetve
 • a felületen, bőrfelületen található kórokozók ártalmatlanítása: kézfertőtlenítő, felületfertőtlenítő anyag használatával.
KULCSSZAVAK
antibiotikum  |   rezisztencia  |   tenyésztés  |   baktérium  |   mikroba  |   kórokozó
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít