egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

2023-ban az egész országban megújul az ügyeleti rendszer Budapest kivételével. Ahol már az új rendszer működik, a betegek az 1830-as szám hívásával egységes, betegközpontú ellátást érnek el.

 

Másfél éves tesztelés után 2023. február 1-jén indult el élesben a megújult alapellátási ügyeleti rendszer, elsőként Hajdú-Bihar vármegyében. Következő lépésben, március 1-jétől Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében vált elérhetővé az újfajta ellátási rend, április 1-jétől pedig Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye is bekapcsolódik a rendszerbe. Az év további hónapjaiban folyamatosan lép be a többi vármegye, s az év végére – Budapest kivételével – az egész országban az új ügyeleti rend lesz érvényes. A rendszert az Országos Mentőszolgálat működteti. Azokban a vármegyékben, ahol még nem az új rendszer él, az ügyeleti alapellátás a megszokott rend szerint működik.

 

Az átalakítás eredményeképpen településtől, lakóhelytől függetlenül ugyanazt az ellátást kapják a betegek. A legfontosabb változás, hogy lényegesen egyszerűbb lett a segítségkérés. Gond esetén az 1830-as egységes hívószámot kell hívni, ahol a mentőszolgálat munkatársa javaslatot tesz a megoldásra, vagy a hívót továbbirányítja a megfelelő helyre.

 

Az új alapellátási ügyeleti rendszer működése

Azokban a vármegyékben, ahol már az új rendszer működik, 16.00 és 8.00 óra között a 1830-as hívószámon a felnőtt- és gyermekorvosi ügyelet érhető el. A 1830-as hívószámon az adott vármegye mentésirányítása jelentkezik. A mentőszolgálat képzett munkatársa kikérdezi a telefonálót, és a kapott információ alapján telefonos tanáccsal segít, vagy jelzi, hogy a hívó állapota lehetővé teszi, hogy megvárhatja a legközelebbi rendelési időt. Ha az esetet súlyosnak ítéli meg, akkor ügyeletes ellátót küld a telefonálóért, sürgős esetben pedig mentőautót.

 

  • Hétköznap 16.00-22.00 óra között és hétvégén, illetve ünnepnapokon 8.00-14.00 óráig a járásközpontokban háziorvosi ügyelet működik, ezek személyesen is felkereshetők.
  • 22.00 és 8.00 óra között, illetve hétvégén, valamint ünnepnapokon 14.00 óra után a mentőszolgálat működtet sürgősségi ügyeletet a kijelölt telephelyeken.

 

A háziorvosi ellátás körébe tartozó panaszokkal, amelyek a rendelési időig nem várhatnak, személyesen is felkeresheti az ügyeletet. Az ügyeleti ellátásban háziorvosok, mentőtisztek és okleveles kiterjesztett hatáskörű ápolók (orvos felügyeletével) vesznek részt.

 

Amennyiben személyesen keresné fel az ügyeletet, az ellátás helyszínéről ITT vagy az Életmentő Applikációban tájékozódhat.

 

Mikor kell az ügyelethez fordulni?

Ügyeleti időben jelentkező súlyos panasz, tünet esetén hívja a 1830-as telefonszámot!

 

Ha sürgős segítségre van szükséges, hívja a 112-es számot és kérjen mentőt!

 

Az alábbi esetekben szükséges az ügyelethez fordulni:

 

  • nagyon magas láz, amely vény nélkül kapható gyógyszerre nem szűnik;
  • hirtelen kialakuló fájdalom, görcs, amely vény nélkül kapható gyógyszerre nem szűnik;
  • bizonytalan hasi, mellkasi panasz;
  • krónikus betegségek akut panasszal.

 

KULCSSZAVAK
ügyelet  |   alapellátás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít