egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A fekete himlő (variola vera) egy rendkívül könnyen terjedő fertőző betegség volt magas halálozási arányszámmal (a fertőzöttek akár 40-80 százaléka is meghalt), amelyet a Poxvirus variolae nevű vírus okozott.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) oltási kampányt indított, majd a sikeres kampány után a himlőt 1979-ben eradikálták a Földről, azaz világszerte felszámolták – a legutolsó esetet Szomáliában jelentették 1977-ben. A betegség hivatalos felszámolása után a vírus minden fennmaradó készletét világszerte megsemmisítették, kivéve az Egyesült Államokban és az Orosz Föderáció két biztonságos laboratóriumában tartott kis mennyiséget.

 

A fekete himlő tünetei

A tünetek a fertőzéstől számított 10-14 napon belül jelentkeznek, kezdetben az influenzára hasonlítanak. Láz, hidegrázás, levertség, gyengeség, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, hányinger, hányás jellemzi. Néhány nappal később lapos, piros bőrkiütések lepik el a testet.

 

Először az arcon és a felső végtagokon, majd a törzsre is átterjednek. 1-2 napon belül tiszta folyadékot tartalmazó hólyagokká alakulnak, majd gennyel telnek meg. A pörkök a 8-9. napon alakulnak ki, majd mély heget hagyva leesnek. A kiütések és tartalmuk is fertőző.

 

A fertőzötteknél az esetek kb. 2%-ában bőr alatti és nyálkahártyavérzések, illetve tápcsatornavérzések alakulhatnak ki. A kötőhártya is bevérezhet. Kiütések lehetnek a száj- és orrnyálkahártyán is.

 

A fekete himlő oka

A fekete himlőt a poxvírusok családjába tartozó variola vírus okozza. Terjedése cseppfertőzéssel, valamint a bőrelváltozások kontaktusával (érintésével) és szennyezett tárgyakon (ruha, ágynemű) keresztül történik.

 

A fekete himlő szövődménye

A himlő bőrelváltozásai hegesedéssel gyógyulnak, férfiak esetében meddőség alakulhat ki. A betegség szövődménye lehet a szaruhártya fekélye, amely vakságot okozhat. Gyakori a bakteriális felülfertőződés. Szívizomgyulladás alakulhat ki, amely szívelégtelenségbe torkolhat.

 

A himlő várandósokban és legyengült immunrendszerű emberekben gyakran halálos kimenetelű.

 

A fekete himlő diagnosztizálása

A beteg bőrtünetei és tünetei alapján a diagnózis felállítható, különféle laboratóriumi tesztekkel pedig megerősíthető. Vérvétellel a vírus ellen termelt ellenanyagok mutathatók ki szerológiai teszt segítségével. A bőrelváltozásból vagy bennékéből vett mintából a vírus tenyészthető, mikroszkóppal vagy PCR-teszttel pedig kimutatható.

 

A fekete himlő kezelése

A legfontosabb a beteg elkülönítése a pörkök leválásáig, illetve fontos az ágynyugalom, a megfelelő folyadékbevitel. Javasolt a gyakori fürdés, tisztálkodás a bőr tisztán tartása érdekében. Szükség esetén lázcsillapító adható, viszkető bőrfelületekre rázókeverék használata javallott.

 

A megfertőződéstől számított 3 napon belüli oltás jelentősen csökkenheti a tünetek súlyosságát. A tüdő vagy a bőr bakteriális felülfertőződése esetén antibiotikum-terápia indokolt.

 

Mit tehet fekete himlő esetén?

Ez a fertőző betegség napjainkban már nem fordul elő. Amennyiben mégis járvány alakulna ki, abban az esetben oltani szükséges mindenkit, aki kapcsolatba került fertőzött emberrel.

 

A fekete himlő megelőzése

A fekete himlő ellen két típusú oltóanyag is létezik. A vakcinát azután fejlesztették ki, hogy egy 18. századi orvos, Edward Jenner észrevette, hogy a tehenészlányok, akik átestek a tehénhimlőn (enyhe betegség, amelyet egy rokon vírus okoz), nem kapják el a fekete himlőt.

 

Jenner szándékosan megfertőzte kertész fiát tehénhimlővel, majd megmutatta, hogy immunis a fekete himlőre. A himlő elleni védőoltás járvány esetén rendelkezésre áll.

KULCSSZAVAK
himlő  |   tehénhimlő  |   variola vera  |   Poxvirus variolae  |   influenzaszerű  |   bőrkiütés  |   hólyag  |   Edward Jenner  |   himlővakcina  |   himlő elleni oltás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít