Foszfor

A foszfor (P) egy nélkülözhetetlen ásványi anyag az ember számára, ami a kalciumot követően a második legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag az emberi szervezetben. Fontos szerepet tölt be a fogak és csontok felépítésében, és meghatározó az energiaháztartásban is. Pótlására ritkán van szükség. Sokkal gyakrabban fordul elő a túlfogyasztásból adódó panaszok megjelenése.

 

Az emberi szervezet foszfor igénye

A napi ajánlott foszforbevitel az életkorral változik, és az alábbiak szerint alakul:

 

  • felnőttek (19 év +): 700 mg;
  • gyermekek (9–18 év): 1250 mg;
  • gyermekek (4–8 év): 500 mg;
  • gyermekek (1–3 év): 460 mg;
  • csecsemők (7–12 hónap): 275 mg;
  • csecsemők (0–6 hónap): 100 mg.

 

Kiegyensúlyozott diéta mellett foszforhiány meglehetősen ritkán fordul elő, így pótlása általában nem is szükséges.

 

A foszforhiány fokozott veszélye az alábbi esetekben áll fenn:

 

 

A foszforhiány tünetei az alábbiak:

 

  • szívproblémák;
  • étvágytalanság;
  • ingerlékenység, szorongás;
  • csont és ízületi fájdalom, gyermekekben kóros csontnövekedés;
  • fáradtság.

 

A túlzott foszforbevitel tünetei

A magas foszforszint okozta panaszok megjelenése általában vesebetegség vagy a foszfortartalmú étrendkiegészítők túlfogyasztása (alacsony kalcium bevitel mellett) miatt alakul ki.

 

  • A rövid ideig tartó túlzott foszforbevitel gyomor-bélrendszeri panaszokat (gyomorfájdalom, hasmenés) okozhat.
  • A hosszú ideig fennálló túlzott bevitel viszont csökkenti a kalcium szintjét a szervezetben, és ezáltal növelheti a csontritkulással járó szövődmények, például a csonttörések kockázatát.

 

A foszfor szerepe a szervezetben

A foszforháztartásnak számos anyagcserefolyamatban fontos szerepe van az emberi szervezetben.

 

Ismert funkciói:

 

  • csontok és fogak felépítése, és egészségének, erősségének megőrzése;
  • energiaháztartás: energiatermelés, raktározás és felszabadulás;
  • megfelelő veseműködés, vizeletkiválasztódás;
  • a sejtek és szövetek megújulása, regenerálódása;

 

Foszfor források

A legtöbb étel tartalmaz foszfort. A fehérjében gazdag ételek mind kiváló foszforforrások is, mint például az alábbiak:

 

  • vörös hús,
  • tejtermékek,
  • halak,
  • baromfi,
  • barna rizs,
  • tojás,
  • zab.

 

Vannak azonban olyan fehérjeszegény ételek is, amelyek magas foszfortartalommal bírnak:

 

  • teljes kiőrlésű gabonák és a belőlük készült pékáruk,
  • burgonya,
  • fokhagyma,
  • szárított gyümölcsök,
  • szénsavas italok (foszforsavat használnak a szénsavas üdítők előállításához).

 

A dió- és mogyorófélék, a különböző magvak, gabonák és a hüvelyesek (babok) szintén nagyon magas foszfortartalmúak, azonban ezekben az élelmiszerekben a foszfor fitinsavhoz (más néven fitáthoz) kötődik. A fitinsav a növények magjaiban található vegyület, mely elegendő energiát biztosít a növénynek a csírázás során – az emberi szervezetbe kerülve azonban gátolja számos ásványi anyag (foszfor, vas, cink stb.) felszívódását. Túlzott fogyasztása ezért különböző ásványi anyagok hiányához vezethet. Áztatással, fermentálással vagy csíráztatással csökkenthető a fitinsav mennyisége a különböző magokban. Ezen kívül érdemes odafigyelni, hogy ne minden étkezés tartalmazzon fitinsavban gazdag élelmiszert (pl.: paleo kenyér, magvak), így az ásványi anyagok a következő étkezés során fel tudnak szívódni.

 

A növényi eredetű fehérjéket előnyben részesítendő vegetáriánus és vegán étrendnél ezekre az élelmiszertulajdonságokra ajánlott külön figyelmet fordítani.

 

Amennyiben a követett diéta fehérjében és kalciumban gazdag, az esetek nagyrészében nincs szükség külön foszforpótlásra.

 

Egyes betegségekben viszont, így például vesebetegségekben, az alacsony foszfor tartalmú diéta kedvező hatást fejthet ki a beteg állapotára. Amennyiben vesebetegségben szenved, kérje ki a kezelőorvosa tanácsát, mielőtt áttérne egy foszforszegény étrendre!

 

Foszfor tartalmú étrendkiegészítők

Megfelelő, változatos és kiegyensúlyozott étrend mellett általában nincs szükség foszfor tartalmú étrendkiegészítők alkalmazására.

 

Amennyiben foszfor tartalmú étrendkiegészítőt szed, ügyeljen a túlzott foszforbevitel elkerülésére. 250 mg vagy annál kevesebb foszfor bevitele (bármilyen diéta mellett) még ideálisnak tekinthető.

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk