egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

eeszt gomb

A foszfor (P) egy nélkülözhetetlen ásványi anyag az ember számára, ami a kalciumot követően a második legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag az emberi szervezetben. Fontos szerepet tölt be a fogak és csontok felépítésében, és meghatározó az energiaháztartásban is. Pótlására ritkán van szükség. Sokkal gyakrabban fordul elő a túlfogyasztásból adódó panaszok megjelenése.

 

Az emberi szervezet foszfor igénye

A napi ajánlott foszforbevitel az életkorral változik, és az alábbiak szerint alakul:

 

  • felnőttek (19 év +): 700 mg;
  • gyermekek (9–18 év): 1250 mg;
  • gyermekek (4–8 év): 500 mg;
  • gyermekek (1–3 év): 460 mg;
  • csecsemők (7–12 hónap): 275 mg;
  • csecsemők (0–6 hónap): 100 mg.

 

Kiegyensúlyozott diéta mellett foszforhiány meglehetősen ritkán fordul elő, így pótlása általában nem is szükséges.

 

A foszforhiány fokozott veszélye az alábbi esetekben áll fenn:

 

 

A foszforhiány tünetei az alábbiak:

 

  • szívproblémák;
  • étvágytalanság;
  • ingerlékenység, szorongás;
  • csont és ízületi fájdalom, gyermekekben kóros csontnövekedés;
  • fáradtság.

 

A túlzott foszforbevitel tünetei

A magas foszforszint okozta panaszok megjelenése általában vesebetegség vagy a foszfortartalmú étrendkiegészítők túlfogyasztása (alacsony kalcium bevitel mellett) miatt alakul ki.

 

  • A rövid ideig tartó túlzott foszforbevitel gyomor-bélrendszeri panaszokat (gyomorfájdalom, hasmenés) okozhat.
  • A hosszú ideig fennálló túlzott bevitel viszont csökkenti a kalcium szintjét a szervezetben, és ezáltal növelheti a csontritkulással járó szövődmények, például a csonttörések kockázatát.

 

A foszfor szerepe a szervezetben

A foszforháztartásnak számos anyagcserefolyamatban fontos szerepe van az emberi szervezetben.

 

Ismert funkciói:

 

  • csontok és fogak felépítése, és egészségének, erősségének megőrzése;
  • energiaháztartás: energiatermelés, raktározás és felszabadulás;
  • megfelelő veseműködés, vizeletkiválasztódás;
  • a sejtek és szövetek megújulása, regenerálódása;

 

Foszfor források

A legtöbb étel tartalmaz foszfort. A fehérjében gazdag ételek mind kiváló foszforforrások is, mint például az alábbiak:

 

  • vörös hús,
  • tejtermékek,
  • halak,
  • baromfi,
  • barna rizs,
  • tojás,
  • zab.

 

Vannak azonban olyan fehérjeszegény ételek is, amelyek magas foszfortartalommal bírnak:

 

  • teljes kiőrlésű gabonák és a belőlük készült pékáruk,
  • burgonya,
  • fokhagyma,
  • szárított gyümölcsök,
  • szénsavas italok (foszforsavat használnak a szénsavas üdítők előállításához).

 

A dió- és mogyorófélék, a különböző magvak, gabonák és a hüvelyesek (babok) szintén nagyon magas foszfortartalmúak, azonban ezekben az élelmiszerekben a foszfor fitinsavhoz (más néven fitáthoz) kötődik. A fitinsav a növények magjaiban található vegyület, mely elegendő energiát biztosít a növénynek a csírázás során – az emberi szervezetbe kerülve azonban gátolja számos ásványi anyag (foszfor, vas, cink stb.) felszívódását. Túlzott fogyasztása ezért különböző ásványi anyagok hiányához vezethet. Áztatással, fermentálással vagy csíráztatással csökkenthető a fitinsav mennyisége a különböző magokban. Ezen kívül érdemes odafigyelni, hogy ne minden étkezés tartalmazzon fitinsavban gazdag élelmiszert (pl.: paleo kenyér, magvak), így az ásványi anyagok a következő étkezés során fel tudnak szívódni.

 

A növényi eredetű fehérjéket előnyben részesítendő vegetáriánus és vegán étrendnél ezekre az élelmiszertulajdonságokra ajánlott külön figyelmet fordítani.

 

Amennyiben a követett diéta fehérjében és kalciumban gazdag, az esetek nagyrészében nincs szükség külön foszforpótlásra.

 

Egyes betegségekben viszont, így például vesebetegségekben, az alacsony foszfor tartalmú diéta kedvező hatást fejthet ki a beteg állapotára. Amennyiben vesebetegségben szenved, kérje ki a kezelőorvosa tanácsát, mielőtt áttérne egy foszforszegény étrendre!

 

Foszfor tartalmú étrendkiegészítők

Megfelelő, változatos és kiegyensúlyozott étrend mellett általában nincs szükség foszfor tartalmú étrendkiegészítők alkalmazására.

 

Amennyiben foszfor tartalmú étrendkiegészítőt szed, ügyeljen a túlzott foszforbevitel elkerülésére. 250 mg vagy annál kevesebb foszfor bevitele (bármilyen diéta mellett) még ideálisnak tekinthető.

KULCSSZAVAK
phosphor  |   fitinsav  |   fitát
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

 

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít