egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A fogágy (parodontium) a fogat körülvevő rögzítőszerkezet összessége, amelynek része a gyökérfelszín, a rögzítőrostok, a fogíny és maga az állcsont.

 

A rossz szájhigiéné miatt a baktériumok megtelepedhetnek a fogakon, és fogínygyulladást hozhatnak létre. Amennyiben a kezeletlen fogínygyulladás ráterjed a fogat körülvevő fogágyra, és károsítja annak szöveteit, fogágybetegségről beszélünk. A betegség idővel a fogak kilazulásához, elvesztéséhez vezethet. A fogágygyulladás a felnőttkori fogvesztés egyik leggyakoribb oka.

 

A fogágybetegség főbb tünetei

A fogágybetegség első tünete általában a fogínygyulladás, amely az íny kipirosodásával és duzzanatával, fogmosáskor jelentkező vérzéssel, kellemetlen lehelettel és olykor fájdalommal jár.

 

A fogínygyulladás idővel fogágybetegséggé alakul, amely következtében a csont pusztulásnak indul, a gyulladt, a duzzadt íny viszont a fognyakon marad. Ínytasakok jönnek létre, amelyek tartalma fogmosás során már nem tartható tisztán, emiatt a betegség egyre súlyosabbá válik. Később az ínyszél láthatóan visszahúzódik, szabaddá válik a fognyak, és érzékeny lesz az érintett fog.

 

Előrehaladott fogágybetegségre utal a fogak meglazulása, lötyögése; ebben a stádiumban a fogágy már annyira károsodott, hogy nem tudja helyén tartani a fogat.

 

A fogágybetegség tünetei:

 

  • fájó, piros, esetleg sötétedő fogíny,
  • kellemetlen szájszag (az elszaporodó baktériumok bomlástermékei miatt),
  • a fogíny visszahúzódása,
  • mozgó fogak.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fogíny elváltozásait – vérzés, duzzanat, vörösebbé válás – vagy bármilyen fogászati panaszt tapasztal, akkor mielőbb forduljon fogorvoshoz. Felkereshet állami- vagy magánorvosi rendelőt is; a fogbetegségek nagy részét, köztük a fogágybetegséget állami ellátás keretében, térítésmentesen is kezelik.

 

Javasolt részt venni legalább félévente-évente fogorvosi vizsgálaton.

 

A fogágybetegség kiváltó okai

A fogágybetegséget baktériumok, a lepedék és a fogkő együttese okozza: a fogak felszínén képződő lepedéket a baktériumok hozzák létre, ami nem megfelelő szájhigiénia esetén gyulladásos folyamatot indít el. A folyamatot tovább ronthatja a hosszú ideig fennálló lepedékből létrejövő fogkő.

 

Kezdetben csak az íny érintett; ebben a stádiumban a betegség még visszafordítható, maradandó károsodást nem okoz. Később a folyamat a fogat körbevevő és rögzítő egyéb szöveteket is érintheti: a gyökérfelszínt, a rögzítőrostokat, a csontot. Ezek felszívódásával alakulnak ki a tasakok a fogíny alatt, amelyekben baktériumok szaporodnak el, tovább roncsolva ezzel a fogágyat.

 

A fogágybetegség kialakulásának esélyét növelik:

 

 

A fogágybetegség lehetséges szövődményei

A fogágybetegség – ha nem fedezik fel időben – a fogágy olyan mértékű pusztulását okozhatja, ami a fogak elvesztéséhez vezethet. A fogak hiánya az esztétikai problémán kívül a rágásban és a beszédben is problémát okoz.

 

A fogínygyulladás az egész szervezetre kihathat. Egyre több bizonyíték van arra, hogy hosszú távon az alábbi betegségek kialakulását befolyásolhatja:

 

 

A fogágybetegség diagnosztizálása

A diagnózis felállításához a fogorvos először megtekinti a fogínyt, különös tekintettel a vérzésre, a fogkő jelenlétére, a fogmozgathatóságra, az ínyvisszahúzódás mértékére. Ezután egy szondával megvizsgálja a fogíny állapotát, illetve az ínytasakok mélységét.

 

Szükség esetén röntgenfelvételt készítenek az állcsontról, valamint (ritkán) mikrobiológiai mintavételre is sor kerülhet.

 

A fogágybetegség kezelése

A fogágybetegség kezelésének első lépése a rendelői fogtisztítás, a fogkő eltávolítása az összes fogfelszínről, valamint az ínytasakok tisztítása (speciális szondákkal a fellazult ínyszél alól is eltávolítják a lerakódásokat és a fogkövet). Bizonyos esetekben, nagy mennyiségű kötőszövet- és csontveszteség esetén sebészeti kezelési módokat is alkalmaznak.

 

A fogágybetegség megelőzése

A fogágybetegség megelőzése érdekében a legfontosabb a megfelelő szájhigiénia: a rendszeres, alapos fogmosás, a lepedék eltávolítása megfelelő fogkefe és fogkrém használatával, valamint rendszeres fogászati ellenőrzés (lásd még: Fogtisztítás, szájhigiénia).

 

A fogágybetegség megelőzésének módjai:

 

  • fogmosás minden étkezés után, de legalább naponta kétszer;
  • a fogközök tisztítása fogselyemmel és/vagy fogköztisztító (interdentális) fogkefével;
  • szájvíz használata gyulladásgátló gyógynövénykivonattal (pl. zsálya) vagy teafaolajat tartalmazó szájvízzel;
  • napközbeni gyors tisztítás (édes ételek után pl. cukormentes rágógumi);
  • rendszeres fogorvosi kontroll.

 

A fogmosás történhet hagyományos és elektromos fogkefével is. A kisebb fejű, nem túl erős sörtéjű hagyományos fogkefével enyhe, körkörös mozdulatokat kell végezni, az elektromos fogkefe magától végzi a körkörös mozdulatokat. Fogmosás után alaposan el kell öblíteni a fogkefét, majd fejjel felfelé állva szárítani. A fogkefét 3 havonként ajánlott cserélni, de ennél is gyakrabban a már kialakult fogínybetegségnél, vagy más szájüregi betegség esetén.

 

KULCSSZAVAK
fogágy  |   parodontium  |   fogínygyulladás  |   fogágygyulladás  |   szájhigiénia  |   fogmosás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít