egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A fülfájás a külső- vagy belsőfül területéről eredő, vagy onnan eredőnek érzett fájdalom. A fülből jövő fájdalom azokból a közeli szövetekből is kiindulhat, amelyeket ugyanaz az érzőideg lát el.

 

Sugározhat fájdalom a fülbe az orrból, az orrmelléküregekből, a fogakból, az ínyből, az állkapocsból, a nyelvből, a mandulákból, a gégéből, a nyelőcsőből, a légcsőből és a fültőmirigyekből.

 

A fülfájdalom általános jellemzői

A fülfájást a kiváltó októl függően átmeneti halláscsökkenés és fülfolyás, vagy a fül viszketése kísérheti. A betegség kezdetén nátha, torokgyulladás és a felső légúti hurut tünetei is megfigyelhetők. A heveny középfülgyulladás általános tüneteként hányinger, hányás, hasmenés, hőemelkedés, kisgyermekeknél magas, akár 40 oC feletti láz is előfordulhat. A csecsemők és gyermekek fülfájását nehéz azonosítani. Erre utalhat, ha a csecsemő vagy kisgyermek felszínesen alszik, éjszaka látszólagos ok nélkül keservesen felsír, napközben viszont aluszékony, fáradékony, étvágytalan, nyűgös, és gyakran nyúl a füléhez.

 

Heveny középfülgyulladás esetén a dobhártya spontán perforálhat (kilyukadhat) a felszaporodott váladék miatti nyomás következtében. Erre utal a fájdalom hirtelen csökkenése, a fokozott váladékozás a fülből és a láz csökkenése.

 

Az idült középfülgyulladás jellemzője, hogy a fülfájdalom megszűnik, és csak a fülfolyás és a halláscsökkenés marad vissza, mint fő tünet. Az ismert krónikus középfülgyulladás mellett kialakuló fülfájdalom, illetve fejfájás mindig szövődmény meglétére utal.

 

A fülgyulladás miatt bekövetkezhet a piramiscsont csúcsának gennyedése, amelynek jellegzetes tünetegyüttese a szem mögötti vagy melletti fájdalom, a kettős látás és a fülfolyás (Gradenigo-szindróma). A betegséget kísérő általános panaszok között lehet hőemelkedés, fejfájás, fülfájdalom, fénykerülés és néha hányinger.

 

A veleszületett koleszteatoma (cholesteatoma) egyfajta fejlődési rendellenesség, melynek során leggyakrabban a hallójárat, a középfül, a csecsnyúlvány területén és a sziklacsont csúcsán többrétegű elszarusodó laphám keletkezik, amely folyamatosan keratint termel – távozni viszont nem tud – így ciszta képződik. Idővel fertőzés alakul ki, a melynek következménye a rendkívül bűzös fülfolyás, szédülés és tompa fájdalom a fülben.

 

A hallócsont-láncolat megszakadása bekövetkezhet közúti baleset, vagy a dobhártya perforációja közben létrejövő hallócsontsérülés, gyermekeknél idegentest fülbe helyezése miatti dobhártyaszakadás, hallócsont-károsodás, illetve egyéb sérülések miatt. Tünete a hangokra, erős zajra való érzékenység és a fül tompa, esetleg átható fájdalma.

 

Lezajlott bárányhimlőt követően a betegséget okozó vírus az ideggyökökben marad, és évtizedek múlva reaktiválódik a csökkent immunrendszeri működéssel járó állapotokban. A Ramsay-Hunt szindróma 1-es típusa a hallóideggyök herpes zoster fertőzése (lásd még: Herpeszvírus-fertőzések), amelynek jellemző tünete az arc és fülkörnyék bőrének spontán fájdalma, majd hólyagocskák (vesiculák) megjelenése a fájdalom helyén. Arczsibbadás, halláscsökkenés, a fül viszketése és fájdalma, egyoldali szembezárási képtelenség és ízérzészavar kíséri. Posztherpeszes neuralgia áll fenn, amennyiben a herpes zoster heveny tünetei után 6 héttel a fájdalom még tart. A neuralgia (elhúzódó fájdalom a betegség helyén, jóval annak gyógyulása után is) főleg idősebb korban alakul ki, és sokszor hónapokig, akár évekig is tarthat.

 

A fül gennyes gyulladásai miatt kialakuló agyi tályogot otogén agytályognak nevezzük. Az agytályog az agyszövetben kialakuló gennytartalmú térfoglaló folyamat. Leggyakrabban középfülgennyedés, csecsnyúlvány-gyulladás, ritkán a fülben elhelyezkedő daganat (cholesteatoma) elgennyedése, vagy belsőfül-gyulladás (labyrinthitis) váltja ki. Erre utalhat az egyoldali fülfolyás, halláscsökkenés, duzzanat a fül mögött, fülfájdalom, fültáji nyomásérzékenység és az elálló fül.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fülfájáshoz az alábbi tünetek valamelyike társul, minél hamarabb forduljon háziorvosához, illetve a házi gyermekorvoshoz:

 

  • a fájdalom nem múlik vagy fokozódik;
  • csillapíthatatlan magas láz;
  • fülfolyás;
  • fejfájás;
  • a fül bedagadása;
  • az arcizmok bénulása.

 

Kétévesnél fiatalabb gyermeknél jelentkező magas láz, éjszakai nyugtalanság és etetési nehézség együttes fennállásakor haladéktalanul javasolt a gyermekorvosi vizsgálat!

 

Amennyiben a heveny, gennyes középfülgyulladás a bevezetett kezelés ellenére nem javul, valamint a fülfolyás, a láz és a fülfájdalom visszatér, haladéktalanul jelentkezzen a lakhelye szerint illetékes fül-orr-gégészeti szakrendelésen.

 

A fülfájdalom kiváltó okai

A fülfájás általában valamilyen fertőzés következményeként alakul ki, de az alábbi betegségek, illetve állapotok is okozhatják:

 

 

A fülfájdalom lehetséges szövődményei

A középfülgyulladás szövődményeként vezetéses halláscsökkenés, az egyensúlyszervek működésének zavara, tartós dobhártya-perforáció, csecsnyúlvány-gyulladás (mastoiditis), piramiscsúcs-gennyesedés (petrositis), belsőfül-gyulladás (labyrinthitis), arcidegbénulás (facialis paralysis) és külsőfül-gyulladás (otitis externa) alakulhat ki.

 

A dobhártya sarjképződéses gyulladása következtében a felmart hám helyén zavart szenved az újrahámosodás, és ennek következtében szemcsézett szövetképződés indul meg. Ez további folyadékot termel, pusztítva a környezetét. A kóros folyamat addig halad előre, amíg a dobhártya szövetei sorvadni kezdenek, és foltokban kalciumkristályok szaporodnak fel. Előfordul, hogy a szemcsézett szövet beszűkíti a füljáratot, és szűkület alakul ki.

 

A fülfájdalom diagnosztizálása

A fülfájdalom nem betegség, hanem tünet, amelynek kivizsgálása a kórelőzmény felvételén, a klinikai tüneteken, az általános fül-orr-gégészeti szakvizsgálaton és műszeres vizsgálaton, vagyis fültükrözésen (otoscopia) alapszik. Bizonyos esetekben képalkotó eljárások (röntgen, CT, MR) elvégzésére is szükség lehet a kiváltó ok felderítése, illetve az esetleges szövődmények felmérése céljából. A műszeres hallásvizsgálat az esetleges halláscsökkenés és a dobűri nyomás mérését szolgálja.

 

A fülfájdalom kezelése

A fülfájás az esetek többségében néhány nap alatt spontán gyógyul. Száraz, meleg borogatás, illetve olyan fejfedő használata ajánlott, amely óvja a fület a hidegtől és a széltől. Fájdalom esetén használható gyógyszeres fájdalomcsillapítás is.

 

A repülőgépút során jelentkező légnyomás-ingadozás következtében fellépő fülfájdalom ellen hasznos lehet a rágógumizás, mert csökkenti a fülben lévő nyomást. Csecsemő esetében hasonló hatást vált ki a felszállásra, illetve leszállásra időzített szoptatás vagy tápszer adása.

 

A heveny középfülgyulladás kezelése antibiotikum adásával, szükség esetén a dobhártya átmetszésével (paracentézis), orvosi utasításra fülcseppek adásával történik. Orrcseppel javítható a fülkürt szellőzése. Konzervatív terápiára nem múló krónikus középfülgyulladás esetén az orrmandula műtéti eltávolítása (adenotomia) és/vagy szellőző tubus (grommet) dobhártyába való behelyezése, illetve a csecsnyúlvány légtartalmú sejtjeinek műtéti eltávolítása (mastoidectomia) válhat szükségessé.

 

A dobhártya sarjképződéses gyulladásának kezelése helyi szteroid cseppekkel, esetleg antibiotikus kenőcsökkel, alkalomszerűen ezüst-nitráttal való ecseteléssel és lokális kimetszéssel történik.

 

Amennyiben heveny vagy idült középfülgyulladás következtében a Gradenigo tünetegyüttes (ld. feljebb) alakul ki, azonnali műtéti beavatkozásra és antibiotikus kezelésre van szükség.

 

Mit tehet fülfájdalom esetén?

Középfülgyulladás esetén a száraz meleg helyi kezelés alkalmazása ajánlott. Erre a célra megfelel a pamut zokniba vagy vászonzacskóba helyezett meleg só, vagy a melegítő lámpa. Gyógyszertárban kapható olyan speciális sapka, amelynek fülrésze a hőt jól tároló anyaggal van megtöltve.

 

A fület óvatosan melegítse, mert a túlzott meleg fokozza a fájdalmat!

 

A melegítés ne tartson 5-10 percnél tovább. A fül melegítése előtt alkalmazott orrcseppel elkerülhető a hallójárat elzáródása.

 

Fülfolyás esetén gondos ápolás, a gennyes váladék eltávolítása, majd a fülbe vatta helyezése szükséges. A vattát gyakran cserélni kell. A fülkagylóra rászáradt váladékot langyos kamillateával mossa le. Szükség esetén a fül bőrére bőrvédő kenőcsöt alkalmazhat.

 

Sose próbálja házilag eltávolítani a fülben keletkezett zsírt, és ne engedjen forró vizet a fülébe. A fület bármilyen eszközzel piszkálni, abba bármit cseppenteni orvosi utasítás nélkül nem szabad! A fül tisztítása fülfájás esetén is csak a fülkagyló (külsőfül) tisztításából állhat.

 

A fülfájdalom megelőzése

A fülpálcikával történő fültisztítás kerülendő. A fül öntisztuló folyamata révén a fület elegendő addig mosni, ameddig az ujj beér a hallójáratba!

 

A gyermekek középfülgyulladásának megelőzésében fontos szerepe van a hosszabb szoptatási időszaknak, a korlátozott idejű cumiztatásnak, valamint a dohányfüsttől mentes környezet biztosításának (lásd még: Passzív dohányzás).

 

Fülfájdalom gyermekkorban

A gyermekek körében igen gyakori heveny középfülgyulladás kezelésének elsődleges feladata a dobüreg szellőzésének helyreállítása és fenntartása. Ennek érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani csecsemő esetében a rendszeres és alapos orrszívásra, nagyobb gyermeknél a helyes és rendszeres orrfújásra.

 

Kisgyermekeknél gyakran előfordul, hogy játék közben apró tárgyat dugnak a fülükbe vagy az orrukba. Az idegentest eltávolítását mindig fül-orr-gégész szakorvosra kell bízni, mert a szakszerűtlen beavatkozás a fül sérüléséhez (hallójárat-sérülés, vérzés, dobhártyarepedés) vezethet.

 

KULCSSZAVAK
középfülgyulladás  |   otitis media acuta  |   idült középfülgyulladás  |   otitis media chronica mesotympanalis  |   külsőfül-gyulladás  |   otitis externa  |   Gradenigo-szindróma  |   herpes zoster  |   halláscsökkenés  |   dobhártya-repedés  |   fülzsír  |   meleg borogatás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít