egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A különböző mikroorganizmusok (főleg baktériumok, vírusok és gombák) távoltartása vagy elpusztítása nemcsak az egészségügyben nagyon fontos, hanem a gyógyszer- és élelmiszeriparban is. Ezen kívül bizonyos mértékben a mindennapi életben is szükséges odafigyelni a megfelelő szintű higiéniára, legyen szó az emberi testről vagy a környezetről, amelyben élünk.

 

A megfelelő higiénia fenntartása mind az otthonunkban, mind pedig a munkahelyünkön nagymértékben hozzájárul a különböző fertőzések (okozza azt akár vírus, baktérium vagy gomba) terjedésének lassításához. A fertőzéseket sokkal egyszerűbb megelőzni, mint kezelni, a megfelelő higiéniára való odafigyeléssel pedig sokat tehetünk a megelőzés érdekében.

 

A helyes kézmosási gyakorlatról itt olvashat bővebben.

 

A mikroorganizmusok elpusztítása

A mikroorganizmusokat többféle módon is el lehet távolítani, melyek között a módszer agresszivitása és a felhasználás területe a különbség:

 

  • sterilezés: steril anyag az, amelyben élő és életképes mikroorganizmus sincs;
  • fertőtlenítés (dezinficiálás): a mikroorganizmusok száma egy bizonyos kívánt határérték alá szorítása (de nem teljesen mentes!).

 

Fertőtlenítésnek számít például a mindennapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés, mely során nem cél az összes kórokozó elpusztítása – hiszen a bőr normál flóráját is baktériumok alkotják. Fertőtlenítésnek számít továbbá az ételek magas hőfokon történő főzése is (lásd még: Ételbiztonság).

 

Sterilezésre általában a gyógyszeriparban és az orvostudományok területén van hatalmas szükség, ahol fontos szempont, hogy a kész gyógyszerben (különösen pl. injekciók esetén) vagy a műtőben használt eszközökön egyetlen életképes mikroorganizmus se maradjon.

 

Fertőtlenítés a hétköznapokban

Bár a sterilizáció az iparban, az egészségügy területein és sok más esetben is nagyon fontos, a hétköznapi életben nincs szükség tökéletesen mikrobamentes környezetre. Azonban bizonyos eszközök, tárgyak és felületek fertőtlenítésére (és természetesen a kézmosásra) szükség van a mindennapokban is az egészség megőrzéséhez.

 

A fertőtlenítés előtt az alábbiakra érdemes odafigyelni:

 

  • Természetes tisztítószerek: a természetes anyagok sokszor remek tisztítószerek, és kevésbé drasztikus hatásúak, mint a kémiai anyagok – de hátrányuk is pont ebből származik: nem minden esetben rendelkeznek ugyanis fertőtlenítő hatással, vagy hatásuk elmarad a kémiai szerekéhez képest.
  • Fertőtlenítőszer hatásspektruma: nem minden fertőtlenítőszer képes minden baktériumot, gombát és vírust is elpusztítani, így minden esetben győződjön meg arról, hogy a készítmény alkalmas a fertőtlenítés céljára!
  • Megfelelő behatási idő: a fertőtlenítőszerek hatékonyságát erősen meghatározza a behatási idő, vagyis, hogy mennyi ideig kell az adott felszínen hagyni a szert, hogy hasson. Kövesse a dobozon található utasításokat ezzel kapcsolatban!
  • Használjon kesztyűt! Környezete tisztítása során viseljen kesztyűn, ugyanis a fertőtlenítőszerek kémiai összetételük miatt gyakran irritáló hatásúak lehetnek, vagy nagyon kiszáríthatják a bőrt!
  • Ne keverje őket! A fertőtlenítőszereket sokszor erős kémiai anyagok alkotják, így keverésük semmiképpen sem ajánlott, nem biztonságos!
  • Megfelelő tárolás: A fertőtlenítőszerek az élő szervezetre nézve sokszor irritáló vagy akár mérgező hatásúak, így gondoskodjon a megfelelő helyen történő tárolásukról. Minden tisztítószer gyermekektől elzárva tartandó!
  • Szellőztetés: a tisztítószerek alkalmazását követően mindig jól szellőztesse ki a helyiséget!

 

A fertőtlenítés módszerei és anyagai

A fertőtlenítésre több módszer is létezik, melyet a fertőtlenítés helye és erőssége alapján szükséges megválasztani:

 

Fizikai módszerek

A fizikai módszerek alatt elsősorban a hőkezeléseket értjük, melyek az alábbiak:

 

  • pasztőrözés: pár percig tartó hőkezelés, melyet leggyakrabban a tej csíracsökkentésére alkalmaznak;
  • frakcionált hőkezelés (tyndallozás): a magas, illetve szobahőmérséklet váltakozó használata, amitől az eredetileg spóraállapotban lévő mikroorganizmusok is elpusztulnak.

 

Kémiai szerek

A kémiai szerek közül az enyhébb hatásúak az ún. antiszeptikumok, amelyek elsősorban a bőr fertőtlenítésére alkalmazhatók.

 

  • szappanok (anionaktív detergensek): nagyon hatékony tisztítószerek, de antibakteriális hatásuk csekély;
  • invert szappanok (kationaktív detergensek): hatékony antibakteriális szerek, de a spórákra nincsenek hatással;
  • hexaklorofén, klórhexidin;
  • alkohol;
  • savak és lúgok: az élelmiszeriparban gyakran alkalmazott tartósítószer a tejsav, citromsav, ecetsav;
  • ezüstvegyületek: oldódó só- vagy kolloidkészítményben széles körben alkalmazott készítmények, bár irritáló hatásúak lehetnek;
  • alkoholos jódoldat: gyorsan pusztítja el a mikroorganizmusokat, de allergiás reakciót okozhat;
  • klórtartalmú fertőtlenítők: klóramin-B, nátrium-hipoklorát;
  • hidrogén-peroxid: gyakran sebfertőtlenítésre alkalmazzák.

 

Az élettelen felszíneken alkalmazott erősebb hatású kémiai szereket dezinficienseknek nevezik.

 

KULCSSZAVAK
fertőtlenítés  |   antibakteriális  |   baktérium  |   gomba  |   sterilizálás  |   tisztítás  |   bactericid  |   virucid  |   dezinficiálás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít