Fertőtlenítőszerek

A különböző mikroorganizmusok (főleg baktériumok, vírusok és gombák) távoltartása vagy elpusztítása nemcsak az egészségügyben nagyon fontos, hanem a gyógyszer- és élelmiszeriparban is. Ezen kívül bizonyos mértékben a mindennapi életben is szükséges odafigyelni a megfelelő szintű higiéniára, legyen szó az emberi testről vagy a környezetről, amelyben élünk.

 

A megfelelő higiénia fenntartása mind az otthonunkban, mind pedig a munkahelyünkön nagymértékben hozzájárul a különböző fertőzések (okozza azt akár vírus, baktérium vagy gomba) terjedésének lassításához. A fertőzéseket sokkal egyszerűbb megelőzni, mint kezelni, a megfelelő higiéniára való odafigyeléssel pedig sokat tehetünk a megelőzés érdekében.

 

A helyes kézmosási gyakorlatról itt olvashat bővebben.

 

A mikroorganizmusok elpusztítása

A mikroorganizmusokat többféle módon is el lehet távolítani, melyek között a módszer agresszivitása és a felhasználás területe a különbség:

 

  • sterilezés: steril anyag az, amelyben élő és életképes mikroorganizmus sincs;
  • fertőtlenítés (dezinficiálás): a mikroorganizmusok száma egy bizonyos kívánt határérték alá szorítása (de nem teljesen mentes!).

 

Fertőtlenítésnek számít például a mindennapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés, mely során nem cél az összes kórokozó elpusztítása – hiszen a bőr normál flóráját is baktériumok alkotják. Fertőtlenítésnek számít továbbá az ételek magas hőfokon történő főzése is (lásd még: Ételbiztonság).

 

Sterilezésre általában a gyógyszeriparban és az orvostudományok területén van hatalmas szükség, ahol fontos szempont, hogy a kész gyógyszerben (különösen pl. injekciók esetén) vagy a műtőben használt eszközökön egyetlen életképes mikroorganizmus se maradjon.

 

Fertőtlenítés a hétköznapokban

Bár a sterilizáció az iparban, az egészségügy területein és sok más esetben is nagyon fontos, a hétköznapi életben nincs szükség tökéletesen mikrobamentes környezetre. Azonban bizonyos eszközök, tárgyak és felületek fertőtlenítésére (és természetesen a kézmosásra) szükség van a mindennapokban is az egészség megőrzéséhez.

 

A fertőtlenítés előtt az alábbiakra érdemes odafigyelni:

 

  • Természetes tisztítószerek: a természetes anyagok sokszor remek tisztítószerek, és kevésbé drasztikus hatásúak, mint a kémiai anyagok – de hátrányuk is pont ebből származik: nem minden esetben rendelkeznek ugyanis fertőtlenítő hatással, vagy hatásuk elmarad a kémiai szerekéhez képest.
  • Fertőtlenítőszer hatásspektruma: nem minden fertőtlenítőszer képes minden baktériumot, gombát és vírust is elpusztítani, így minden esetben győződjön meg arról, hogy a készítmény alkalmas a fertőtlenítés céljára!
  • Megfelelő behatási idő: a fertőtlenítőszerek hatékonyságát erősen meghatározza a behatási idő, vagyis, hogy mennyi ideig kell az adott felszínen hagyni a szert, hogy hasson. Kövesse a dobozon található utasításokat ezzel kapcsolatban!
  • Használjon kesztyűt! Környezete tisztítása során viseljen kesztyűn, ugyanis a fertőtlenítőszerek kémiai összetételük miatt gyakran irritáló hatásúak lehetnek, vagy nagyon kiszáríthatják a bőrt!
  • Ne keverje őket! A fertőtlenítőszereket sokszor erős kémiai anyagok alkotják, így keverésük semmiképpen sem ajánlott, nem biztonságos!
  • Megfelelő tárolás: A fertőtlenítőszerek az élő szervezetre nézve sokszor irritáló vagy akár mérgező hatásúak, így gondoskodjon a megfelelő helyen történő tárolásukról. Minden tisztítószer gyermekektől elzárva tartandó!
  • Szellőztetés: a tisztítószerek alkalmazását követően mindig jól szellőztesse ki a helyiséget!

 

A fertőtlenítés módszerei és anyagai

A fertőtlenítésre több módszer is létezik, melyet a fertőtlenítés helye és erőssége alapján szükséges megválasztani:

 

Fizikai módszerek

A fizikai módszerek alatt elsősorban a hőkezeléseket értjük, melyek az alábbiak:

 

  • pasztőrözés: pár percig tartó hőkezelés, melyet leggyakrabban a tej csíracsökkentésére alkalmaznak;
  • frakcionált hőkezelés (tyndallozás): a magas, illetve szobahőmérséklet váltakozó használata, amitől az eredetileg spóraállapotban lévő mikroorganizmusok is elpusztulnak.

 

Kémiai szerek

A kémiai szerek közül az enyhébb hatásúak az ún. antiszeptikumok, amelyek elsősorban a bőr fertőtlenítésére alkalmazhatók.

 

  • szappanok (anionaktív detergensek): nagyon hatékony tisztítószerek, de antibakteriális hatásuk csekély;
  • invert szappanok (kationaktív detergensek): hatékony antibakteriális szerek, de a spórákra nincsenek hatással;
  • hexaklorofén, klórhexidin;
  • alkohol;
  • savak és lúgok: az élelmiszeriparban gyakran alkalmazott tartósítószer a tejsav, citromsav, ecetsav;
  • ezüstvegyületek: oldódó só- vagy kolloidkészítményben széles körben alkalmazott készítmények, bár irritáló hatásúak lehetnek;
  • alkoholos jódoldat: gyorsan pusztítja el a mikroorganizmusokat, de allergiás reakciót okozhat;
  • klórtartalmú fertőtlenítők: klóramin-B, nátrium-hipoklorát;
  • hidrogén-peroxid: gyakran sebfertőtlenítésre alkalmazzák.

 

Az élettelen felszíneken alkalmazott erősebb hatású kémiai szereket dezinficienseknek nevezik.

 

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk