egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A gépjárművek téli hónapokra való felkészítésének fontos része a szélvédőmosó folyadék téli mosófolyadékra cserélése és a gépkocsi motorját hűtő folyadékban lévő fagyálló mennyiségének ellenőrzése. A hűtőfolyadékok és a téli szélvédőmosók többsége etilén-glikolt – édeskés ízű, mérgező folyadékot – tartalmaz.

 

Bár maga az etilén-glikol színtelen, az autókhoz használt folyadékkeverékek a gyártási technológiától és a hozzáadott adalékanyagoktól függően zöld-, narancs-, sárga-, türkiz-, rózsaszín-, bíbor- vagy kék színűek.

 

Egyes gyártók keserítőanyagot, ún. Bitrex-et adnak a termékükhöz a fogyaszthatóság meghiúsítása érdekében. Ennek ellenére évről-évre tapasztalhatók nem csak szándékos, hanem véletlen etilén-glikol mérgezések is. Évente átlagosan 50 véletlen etilén-glikol mérgezésről tesznek jelentést az ellátás végző egészségügyi intézmények.

 

Az etilén-glikol szervezetbe kerülése súlyos, azonnali kórházi ellátást igénylő egészségkárosodást okozhat, ezért a fagyállók használata és tárolása során fokozottan kell törekedni a biztonságra.

 

A fagyállómérgezés tünetei

Az etilén-glikol elfogyasztását követően, néhány órán belül az alkoholmérgezéshez hasonlító, központi idegrendszeri tünetek jelentkeznek. Ebben a fázisban a mérgezés annak alapján különíthető el az ittas állapottól, hogy nem észlelhető alkoholszagú lehelet.

 

Az etilén-glikol-mérgezés tünetei az alábbi három klinikai stádiumban jelentkeznek:

 

  • első stádium (12 órán belül): központi idegrendszeri tünetek (zavartság, mozgáskoordináció hiánya, elkent és érthetetlen beszéd, hallucináció, akár kóma is);
  • második stádium (12-24 órán belül): szív- és érrendszeri, valamint légzőrendszeri tünetek (szapora pulzus és légvétel, magas vérnyomás);
  • harmadik stádium (2-3 napon belül): ágyéktáji fájdalom, vizelet mennyiségének csökkenése, ritkán a vizeletürítés megszűnése.

 

Súlyos mérgezés esetén visszafordíthatatlan vesekárosodás, veseelégtelenség alakul ki a vesét roncsoló kalcium-oxalát kristályok kicsapódása miatt. 1 deciliter lenyelése halált okozhat.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben azt gyanítja, hogy fagyálló folyadékot nyelt le, azonnal forduljon orvoshoz. A fagyálló folyadék az emberi szervezet számára halálos lehet!

 

Ha a környezetében bárkinél felmerül a mérgezés lehetősége, azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

A mentő kiérkezéséig a további teendőkkel kapcsolatos információkért hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által működtetett Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ) +36 80 201 199 ingyenesen hívható, zöld számát!

 

Fontos! Fagyálló lenyelését követően a tejjel való itatás és a hánytatás szigorúan tilos!

 

Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat

Az ETTSZ a hazai mérgezések megelőzése érdekében veszélyes anyagokkal és keverékekkel kapcsolatos, 24 órában elérhető sürgősségi telefonvonalat működtet. Mérgezés vagy annak gyanúja esetén a bejelentkező ügyeletes tájékoztatást nyújt az anyag vagy keverék veszélyességére, a várható tünetekre és a teendőkre vonatkozóan.

 

Sürgősségi információszolgáltatás mérgezés vagy annak gyanúja esetén:

 

+36 80 201 199 (0-24 órában, díjmentesen hívható – csak Magyarországról)

 

+36 1 476 6464 (0-24 órában, normál díj ellenében hívható – külföldről is)

 

A fagyállómérgezések megelőzése

Bízza szakemberre az ablakmosó tartály feltöltését, a fagyálló folyadék bevizsgálását, esetleges utántöltését! Lehetőleg ne tartson otthon etilén-glikolt tartalmazó  terméket. Ha mégis tart, vegye komolyan a veszélyes besorolású termékeken olvasható „Gyermekek kezébe nem kerülhet” figyelmeztető mondatot!

 

Ne tárolja az etilén-glikolt tartalmazó fagyálló termékeket a földön, a talajszint közelében, könnyen hozzáférhető helyen, és különösen ne élelmiszerek közelében! Törekedjen a tároló zárhatóságának biztosítására.

 

Ha nem használja fel teljes egészében a fagyállót vagy ablakmosót, akkor se öntse át a megmaradt folyadékot másik, kisebb üvegbe. A megfelelően lezárt flakont mindenképpen olyan helyre tegye, ahol gyermek nem érheti el, illetve állat nem férhet hozzá.

 

Soha ne tároljon vegyi anyagot élelmiszer tárolására alkalmas/abból a célból forgalomba hozott edényzetbe!

 

Mérgezések gyermekkorban

Évente több száz, háztartási szerekkel történő mérgezés fordul elő a gyermekek körében. Az ilyen esetek 60 százaléka az 1-4 éves korosztályt érinti, ami azzal magyarázható, hogy ebben a korban a gyermekek a tapintáson és ízlelésen keresztül ismerik meg a világot. A gyermekkori mérgezések legtöbbször a helytelen tárolás és szülői gondatlanság következményei, döntő többségük megfelelő ismeret és odafigyelés mellett megelőzhető lenne.

 

A gyermekek a méreganyagokra sokkal érzékenyebben reagálnak, mint a felnőttek, mivel sérülékenyebb a szervezetük, kisebb a testsúlyuk és gyorsabb az anyagcseréjük. Így az adott méregből a felnőtt adagnál kevesebb fogyasztása is tünetekkel jár, a gyorsabb felszívódás miatt pedig hamarabb kialakul a mérgezés. A nem megfelelő módon vagy késve történő ellátás következtében maradandó károsodás, akár halál is bekövetkezhet.

 

Kapcsolódó cikkek:

Gyakori mérgezések

KULCSSZAVAK
etilén-glikol  |   ablakmosó folyadék  |   hűtőfolyadék  |   szélvédőmosó  |   alkoholmérgezés  |   vesekárosodás  |   veseelégtelenség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít