egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A foltos láz (más néven Sziklás-hegységi foltos láz) kialakulásáért a Rickettsiaceae családba tartozó, állatról emberre terjedő Rickettsia rickettsii baktérium felelős, melyet ízeltlábú hordozók (ún. vektorok), a keménytestű kullancsok terjesztenek. A kullancsok egyben a kórokozók rezervoárjai is.

 

Minden életkorban fennáll a Rickettsia-fertőzés kialakulásának veszélye, ha endémiás területre utazik. A fertőzés kockázata a szabadban töltött idővel arányosan nő, és magasabb az év azon időszakaiban, amikor a fertőző vektorok életciklusuk alapján a legaktívabban táplálkoznak; a világ bizonyos részein azonban egész évben gyakoriak a megbetegedések.

 

Hasonló megbetegedést okozhat még a Rickettsiák családjába tartozó számos Rickettsia-faj, melyek földrajzi elterjedtsége az őket terjesztő kullancsfajok elterjedtségétől függ. A rickettsiosisról külön cikkben olvashat bővebben.

 

A foltos láz főbb tünetei

A foltos láz tünetei a kullancscsípést követően 2-14 nappal (attól függően, hogy mennyi kórokozó jutott a szervezetbe) jelentkeznek, általában hirtelen kezdettel.

 

Jellemző tünetek:

 

  • magas láz (2-3 hétig is eltart),
  • hidegrázás,
  • izomfájdalom,
  • fejfájás,
  • hányinger, hányás,
  • fáradékonyság,
  • étvágytalanság,
  • hasi fájdalom.

 

Későbbi szakaszban keringési elégtelenség is kialakulhat, illetve fényérzékenység és agyhártyagyulladás is jelentkezhet.

 

Emellett apró piros pöttyök formájában bőrkiütések jelenhetnek meg a boka- és csuklótájon, a tenyereken és a talpon, melyek később a törzsre is ráterjedhetnek. A fertőzés 6. napján túl lilás színezetű kiütések jelenhetnek meg, melyek a betegség súlyosabb szakaszát jelzik.

 

Vese-, tüdő- és szívérintettség is előfordulhat.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben endémiás területen (ahol gyakori a fertőzés előfordulása) tartózkodott, sok időt töltött a szabadban erdős területen, és felmerül a kullancscsípés gyanúja, valamint a fentebb részletezett tüneteket észleli magán, mielőbb forduljon háziorvosához vagy kezelőorvosához!

 

A foltos láz diagnosztizálása

A megbetegedést még tapasztalt klinikusoknak is nehéz diagnosztizálni. A tüneteken és a helyi epidemiológiai adatokon túl PCR- és immunológiai vizsgálat segíthet a diagnózis felállításában.

 

A foltos láz kezelése

Mivel egyes rickettsiosisok gyorsan súlyosbodhatnak, a fertőzés gyanúja esetén mielőbbi antibiotikum-kezelés szükséges, a diagnosztikus vizsgálatok eredményének megérkezése előtt.

 

A foltos lázat okozó gyakoribb kórokozók

Rickettsia conorii

A R. conorii alfaj a mediterrán foltos láz kialakulásáért felelős baktérium, melynél a hatnapos lappangási időt követően magas, 39 °C-os láz és influenzaszerű tünetek jelentkeznek, majd jellemzően fekete pötty alakul ki a kullancscsípés helyén.

 

Négy nappal később kitüremkedő, pirosas foltok alakulnak ki a testen, a tenyéren és a talpakon is; az arc viszont megkímélt marad. A legtöbb beteg 10 nap alatt spontán meggyógyul, de a kiütések a többi tünet megszűnése után még 10-20 napig is visszamaradhatnak. A betegség 5-6 százalékában jelentkezik súlyosabb szövődmény, a halálozási ráta pedig 2 százalék.

 

Rickettsia siberica

A R. siberica a szibériai vagy észak-ázsiai kullancstífusz kórokozója, mely előfordulása Oroszországban jellemző. A tünetek általában enyhék és ritkán alakul ki szövődmény.

 

Rickettsia australis

A R. australis a queenslandi kullancstífusz kórokozója, melyet egy ausztrál kullancsfajta terjeszt. A kullancscsípés helyén pörkkel fedett, pirosas kiütés jelenik meg, és 65-70 százalékban nyirokcsomó-megnagyobbodás is kialakul a betegeknél.

 

KULCSSZAVAK
fertőzés  |   baktérium  |   kullancs  |   rickettsiosis  |   kiütés  |   Sziklás-hegység  |   foltos láz
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít