Fogerózió

A fogerózió (latin erosio = „lepusztulás”, „kimarás”) egyfajta foganyagvesztés, amely kémiai folyamatok eredménye. Akkor következik be, amikor a fog zománcfelületét valamilyen sav feloldja, lekoptatja, elgyengíti. Ezáltal a fog veszít ásványianyag-tartalmából, és csökken az ellenálló képessége a különböző betegségekkel szemben. A folyamat akár évekig is tarthat, ezért is nevezik az eróziót a fogak „lassú pusztulásának”. A köznyelv „fogkopásnak” is hívja, mivel kopás jellegű.

 

Bár ellentmondásosnak tűnhet, a fogerózió azokat érinti leginkább, akik az egészség érdekében sok zöldséget, gyümölcsöt, gyümölcslevet – tehát magas savtartalmú ételeket, italokat – fogyasztanak. Bár ezek a szervezet egésze számára előnyösek, a fogakat kémiailag károsíthatják.

 

A fogak eróziójának tünetei

A zománc károsodása, elvékonyodása eleinte alig észrevehető. Érdemes ezért (is) rendszeres fogorvosi kontrollra járni; amit egy laikus még nem észlel, azt a szakember már kiszűrheti. Emellett az erózió más lappangó betegségre is felhívhatja az orvos figyelmét (pl. reflux), így lehetőség nyílik a korai felismerésre és gyógykezelésre.

 

Amikor azonban az erózió elér egy szintet, annak már bárki által észrevehető tünetei vannak:

  • a fog felszínén a megszokott redőzöttség eltűnik;
  • a fogszélek lekerekednek;
  • a fog elszíneződött (sárga) vagy fénytelen, matt és éles szélű;
  • érzékeny a melegre, hidegre, a cukros és savas anyagokra.

 

A fogak eróziójának okai

A fogak erózióját külső vagy belső tényezők okozhatják.

 

Külső okok:

  • savas ételek és italok (részletesebben lásd a fogszuvasodásnál);
  • az élelmiszerekben lévő egyes adalékanyagok (citromsav, foszforsav);
  • gyógyszerek (egyes köhögéscsillapítók, gyomorirritáló gyógyszerek, asztma elleni készítmények);
  • étrend-kiegészítők (rágható vitamintabletták, folyékony vaspótlók);
  • egyes munkakörökben a fogerózió kialakulásának nagyobb az esélye (pl. fémmunkások, borászok, laboratóriumi dolgozók, uszodamesterek).

 

Belső okok:

  • gyakori hányás, pl. a terhesség első trimeszterében (az erős gyomorsav visszajut a szájüregbe);
  • bulimia, anorexia következményeként (hányás);
  • gasztroözofágeális reflux;
  • szájszárazság szindróma vagy csökkent nyáltermelődés (főleg időskorban);
  • gyakori szeszesital-fogyasztás, alkoholizmus.

 

A fogerózió kezelése

Ha az eróziót belső ok (más, nem fogászati jellegű egészségügyi probléma) okozza, akkor elsősorban az adott szakorvossal (belgyógyász, gasztroenterológus) kell megbeszélni a probléma megszüntetésének lehetőségeit, és csak utána következik a fogászati kezelés. A fogorvos javasolhat fluoridos lakkot vagy az ásványi anyagok visszaépülését segítő (remineralizáló) kezelést. Súlyosabb fogerózió kezelése megegyezik a fogszuvasodás kezelésével.

 

A fogerózió megelőzése

  • Savanyú ételt, italt minél kevesebbet fogyasszon, és utána csak fél-egy óra múlva mosson fogat (vagy legalább öblögessen).
  • Savas italt ne tartogasson hosszasan a szájában, hanem minél hamarabb nyelje le. (Még jobb, ha szívószállal issza.)
  • Az étkezés végén magas kalciumtartalmú, semlegesítő hatású termék (sajt, tej) fogyasztása javasolt.
  • Használjon fluoridtartalmú, remineralizáló fogkrémet, szájvizet.
  • Kis fejű, puha sörtéjű fogkefével mosson fogat.

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk