egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A foghúzás az egyik legismertebb fogászati beavatkozás, amelynek számos indoka lehet. Számos oka lehet annak, hogy egy fog eltávolítását javasolja a fogorvos. Leggyakrabban a fogszuvasodás ölt olyan méreteket, hogy a fog már semmilyen módszerrel nem menthető meg, de baleset, fogtörés, fogrepedés is gyakran vezet fogeltávolításhoz.

 

A fog körüli szövetek betegségei, a fogíny és a fogágy gyulladása vezethet fogvesztéshez. Előfordulhat, hogy a fog felső, koronai része sértetlennek tűnik, azonban a fogak gyökere körül masszív gyulladás alakul ki. Ilyenkor általában gyökérkezeléssel próbálkozik először a fogorvos, azonban van olyan eset, amikor a fog már menthetetlen.

 

A bölcsességfogak is számos olyan problémát okozhatnak (arcfájdalom, az előttük lévő fog károsítása, a fogak torlódása, stb.), ami miatt érdemes azokat kihúzni. Előfordulhat olyan eset is, hogy bár egy fog teljesen ép, a fogorvos fogszabályozási megfontolásokból javasolja annak eltávolítását.

 

fogfájás önmagában még nem indokolja a foghúzást; a fogorvos többnyire talál olyan megoldást, amivel a fájdalom megszüntethető, és a fog is megmarad. 

 

Felkészülés a foghúzásra

Lényeges, hogy a beavatkozás előtt minden allergiáról, betegségről és szedett gyógyszerről az orvos tájékoztatást kapjon, különösen szájsebészeti beavatkozások előtt, amennyiben a páciens véralvadásgátlót, csontritkulás elleni gyógyszert vagy szívgyógyszert szed, esetleg valamilyen szív-érrendszeri betegsége van.

 

A beavatkozás napján a szokásos gyógyszerek bátran bevehetők, amennyiben a kezelőorvos másképp nem rendelkezik. A foghúzás előtti 24 órában nem ajánlott az alkoholfogyasztás, közvetlenül előtte pedig a dohányzás sem.

 

Érdemes viszont enni a beavatkozás előtt, lehetőleg könnyű, tápláló ételeket. Ennek több oka van: egyrészt az evés magasabb vércukorszintet eredményez, így a műtét alatti rosszullétnek kisebb az esélye, másrészt a beavatkozás után 2-4 órán keresztül nem tanácsos enni, ugyanis amíg tart az érzéstelenítő hatása, addig a páciens esetleg félrenyelhet, megharaphatja a nyelvét vagy a még érzéketlen területeket.

 

A foghúzás menete

A legtöbb esetben a fogak eltávolítása egyszerű és gyors folyamat. A foghúzás során – mivel érzéstelenítésben történik – a páciens nem érez fájdalmat. Nyomó-húzó érzés előfordulhat, fájdalom azonban nem. Ha mégis fájdalmat tapasztal, azonnal jelezzen a bal keze felemelésével az orvosnak.

 

Az érzéstelenítést követően néhány perc és el is készül vele a fogorvos: egy fogászati fogó segítségével húzza ki a fogat, majd megvizsgálja és kitisztítja a helyét. Bizonyos esetekben a fogorvos összevarrja a sebet, s amennyiben nem felszívódó varratról van szó, körülbelül egy hét elteltével lehet számítani a varratszedésre.

 

A helyzetet bonyolíthatja, ha bölcsességfogat kell eltávolítani. A bölcsességfogak ugyanis sokszor nehezen törnek elő vagy egyáltalán nem tudnak kibújni, mivel rendellenes oldalra dőlő vagy fekvő helyzetben helyezkednek el a csontban. Ebben az esetben szájsebész segíthet, aki eltávolítja a bennragadt fogat. Hasonló a helyzet olyankor is, amikor egy korábban bent maradt foggyökeret kell eltávolítani a csontból. A műtét során kiemelt higiéniai intézkedések mellett, speciális műszerekkel, érzéstelenítésben történik a foghúzás. Bizonyos ellátóhelyeken – a páciens külön kérésére – altatásban is végeznek szájsebészeti műtéteket.

 

Fogeltávolítás utáni teendők

A sebet kímélni kell. A szívogatás, köpködés, öblögetés hátráltatja a gyógyulást. A sebszélek és a varratok alapos, de kíméletes tisztítása segíthet elkerülni az esetleges fertőzéseket. Műtét után az arcduzzanat gyakori mellékhatás, mely esetén az arcra vékony ruhába csavart jégzselét érdemes helyezni – ez a módszer a duzzanat megelőzésére is kiváló.

 

Amennyire lehet, el kell kerülni a műtött oldalon való alvást. Enyhe vérszivárgás a foghúzást követő pár napban még előfordulhat, azonban komolyabb vérzés esetén mindenképpen fel kell keresni a kezelőorvost a további teendők érdekében.

 

A seb gyógyulásnak első szakaszában (kb. 4-5 nap) tejtermékek (joghurt, kefir, stb.), apró magvas, morzsálódó ételek (eper, szeder, szezámmagos zsemle, mogyoró, chips, ropi, kétszersült, bármi, ami apró darabokra tud törni és bekerülhet a sebbe vagy a varratok közé), illetve alkohol- és dohány fogyasztása szigorúan ellenjavallt, mert hátráltatja a gyógyulást és gyulladást okozhat. Emellett egy hétig érdemes kerülni a forró, fűszeres ételeket, illetve azokat, melyektől sok lepedék képződik (pl. banán).

 

Amennyiben foghúzást követően szokatlan rendellenesség tapasztalható, haladéktalanul fel kell keresni a kezelőorvost.

 

Tünetek, amelyekre a seb gyógyulása alatt különösen érdemes figyelni:

 

  • nyelési vagy légzési nehézség,
  • túlzott vérzés vagy gennyszivárgás a sebből,
  • lázas állapot,
  • fájdalomcsillapítóval sem enyhíthető fájdalom,
  • duzzanat, amely 2-3 nap után súlyosbodik,
  • a szájban lévő rossz íz, melyet nem szüntet meg a sós vizes öblítés,
  • tartós zsibbadás vagy érzésvesztés,
  • vér vagy genny az orrváladékban.

 

A nehéz fizikai munka, szolárium, szauna szintén kerülendő – főleg felső fogak eltávolítása után.

 

Lehetséges megoldások fogeltávolítás helyett

A lehetőségek az érintett fog állapotától függenek. Ez mindig a kezelőorvos megítélése alá esik.

KULCSSZAVAK
foghúzás  |   fogeltávolítás  |   bölcsességfog  |   fogfájás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít