egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szájnyálkahártyán, az ínyen vagy a nyelven alkalomszerűen vagy időről időre megjelenhetnek gyulladt sebek, fekélyek, amelyek – bár kellemetlen tüneteket okozhatnak – az esetek többségében ártalmatlanok és spontán gyógyulnak.

 

Az elváltozások általában kerekek vagy oválisak, szürkésfehér, esetleg sárgás színűek, és körülöttük vörös, gyulladásos udvar látható. A fekélyes szájsebek jelezhetnek súlyos betegséget is, ezért fontos a szájüregben megjelenő különböző fekélyes gyulladások megkülönböztetése.

 

A fekélyes szájsebek egyik gyakori megjelenési formája az afta. Bármelyik korosztálynál előfordulhat, de leginkább a fiatalok és nők körében gyakori. Kialakulásának okai nem teljesen tisztázottak, akár egészséges egyéneknél is megjelenhet valamilyen provokáló tényező hatására.

 

Az emberek mintegy ötödénél rendszeresen jelennek meg fekélyes sebek a szájüregben, ekkor visszatérő aftózus fekélyről van szó (rekurráló aftózus stomatitis), amely bár megjelenésében hasonló, mégsem keverendő össze a fertőző ajakherpesszel.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Az esetek túlnyomó többségében a szájüregben megjelenő fekélyes sebek veszélytelenek, a kellemetlen tünetek általában néhány napon belül enyhülnek, majd egy-két héten belül spontán, nyom nélkül gyógyulnak.

 

A háziorvoshoz vagy fogorvoshoz kell azonban fordulni abban az esetben, ha a szájfekély 3 hétnél hosszabb ideig jelen van, és/vagy rendszeresen visszatér, illetve ha a szájban kialakult fekélyes seb mérete nagy és mély, vérzik vagy rendkívül fájdalmas.

 

Mindenképpen gyermekorvoshoz kell fordulni, ha a gyermekénél jelentkező szájüregi fekélyes sebekkel egyidejűleg az alábbi, egyéb betegségre utaló általános tünetek is jelentkeznek:

 

  • láz;
  • hasfájás;
  • étvágytalanság, fogyás;
  • fáradékonyság, levertség;
  • fekélyes sebek a végbélnyílás környékén.

 

Gyermekek esetében a fekélyes szájsebek egyes fertőző betegségek (pl. kéz-láb-száj betegség) vagy az emésztőrendszert érintő betegségek (pl. lisztérzékenység, colitis ulcerosa, Crohn-betegség) kísérő tünetei lehetnek.

 

Fekélyes szájsebek kialakulásának lehetséges okai

A fekélyes, aftózus szájsebek kialakulásának okai az esetek többségében nem teljesen tisztázottak, számos tényező állhat a megjelenésük mögött.

 

A fekélyes szájsebek kialakulásának egyik leggyakoribb oka a szájnyálkahártyája sérülése. Sérülést okozhat például fogszabályzó vagy műfogsor, túl forró vagy túl hideg ital, de az éjszakai fogcsikorgatás is.

 

Egyéb gyakori okok:

 

  • dohányzás vagy a dohányzásról való leszokás első szakasza;
  • legyengült immunrendszer;
  • genetikai hajlam;
  • sugár- és kemoterápiás kezelés mellékhatás;
  • fertőző betegségek mellékhatása, kísérő betegsége.

 

Fekélyes szájsebek lehetséges szövődményei

A legtöbb fekélyes szájseb ártalmatlan, egy-két héten belül magától elmúlik, azonban a hosszan tartó szájfekély akár szájrák jele is lehet, így nem árt ellenőriztetni.

 

Fekélyes szájsebek kezelése

A kellemetlen, égő érzés és a fájdalom enyhítésére használhatók a gyógyszertárban kapható készítmények (pl. érzéstelenítő szájzselé vagy ecsetelő). A tünetek enyhítése kapcsán segítség kérhető a gyógyszertárban.

 

A szájseb érintése kerülendő. Ha mindenképpen hozzá kell nyúlni a területhez (pl. szájápolás során), akkor előtte és utána is alapos kézmosásra van szükség – elkerülendő az esetleges felülfertőzés. A fogtisztításhoz érdemes puha sörtéjű fogkefét használni. Ha a fájdalom lehetetlenné teszi a fogmosást, akkor klórhexidin-tartalmú szájvizet érdemes használni a gyulladás csökkentésére (az alkoholtartalmú szájvizek azonban kerülendők).

 

Törekedni kell puha ételek fogyasztására – elkerülendő a seb felsértését, irritációját. Kerülni kell a forró vagy szénsavas italokat, valamint a forró, túl fűszeres ételeket. Erős fájdalom esetén fájdalomcsillapító is alkalmazható; erről érdemes kikérni orvos, illetve gyógyszerész tanácsát.

 

Fekélyes szájsebek megelőzése

A fekélyes szájsebek kialakulása, alkalmanként vagy időről időre történő visszatérése nem mindig előzhető meg, ugyanakkor kialakulásuk kockázatát csökkentheti a kiegyensúlyozott, egészséges étrend, a megfelelő száj- és fogápolás és a stresszt okozó körülmények – lehetőség szerinti – kerülése, illetve stresszcsökkentő technikák alkalmazása.

KULCSSZAVAK
szájfekély  |   fekélyes seb  |   stressz  |   szájseb  |   afta  |   szájnyálkahártya  |   szájápolás  |   ajakherpesz
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít