egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Fulladásról akkor beszélünk, amikor a levegő tüdőbe áramlása részben vagy teljesen elakad, akadályba ütközik, és légzési nehézséghez vezet.

 

Ez leggyakrabban akkor fordul elő, ha egy idegen test a légcsőbe szorul, vagy ha félrenyeléssel az étel a tápcsatorna helyett a légcsőbe kerül, illetve súlyos allergiás reakció (anafilaxia) esetén a kialakuló gégeödéma elzárja a légutakat. A fulladás életveszélyes állapot!

 

A fulladás főbb tünetei

A légcső részleges vagy teljes elzáródására, azaz fulladásra utal, ha az illető személy:

 

 • a torkát fogja, markolja (ez a fulladás általános jele);
 • köhög, zihál vagy öklendezik;
 • szemmel láthatóan légzési, nyelési nehézségei vannak;
 • sípoló, hörgő hangot hallat;
 • képtelen beszélni vagy hangot kiadni;
 • nem távozik levegő az orrából és a szájából;
 • elkékül az ajka, az arca, a fülcimpája vagy a körme;
 • rémült, esetleg tudatzavaros állapotban van;
 • elveszíti az eszméletét.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Az agy oxigén nélkül csak néhány percig képes működni, ezért ha a légutak bármilyen okból elzáródnak, akkor egészségügyi vészhelyzetről van szó. Ha a környezetében fulladás jeleit mutató személy tartózkodik, azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

Teendők fulladásos vészhelyzet esetén

A fulladó gyermeket köhögésre kell bátorítani, és semmiképpen nem szabad magára hagyni, még rövid időre sem. Amennyiben a köhögés nem hatékony (vagy „néma”, mert a gyermek nem kap levegőt), azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt! Ha lehetséges, maradjon vonalban, és kövesse a mentésirányító tanácsait.

 

Amennyiben a telefonos kapcsolat tartása nem lehetséges:

 • A gyermeket arccal lefelé fektesse a térdére úgy, hogy a gyermek feje lejjebb legyen, mint a teste. A gyermek száját nyitva tartva, tenyere alsó részének segítségével legfeljebb 5 óvatos, de határozott ütést mérjen a gyermek hátára a lapockák között. Minden egyes ütés után ellenőrizze, hogy a légcső elzáródása megszűnt-e. Vigyázzon, hogy a gyermek nyakát még véletlenül se érje ütés!
 • A lapockaközi ütést maximum 5 alkalommal ismételje. Ha az idegen test nem távozott, a gyermeket fektesse a combjára hanyatt, és alkalmazzon két ujjával határozott mellkasi lökéseket a mellbimbók magasságában a mellkas közepén. Ezt a műveletet is maximum 5 alkalommal ismételje meg.
 • Ha a művelet sikertelen volt, kezdje elölről a lapockaközi ütésekkel a mentők kiérkezéséig, vagy kövesse a mentésirányító utasításait.

 

Csecsemők esetében is a fenti procedúra végzendő, azonban a csecsemőt az alkarra is lehet fektetni, méretétől függően, ilyenkor a lapockaközi ütéshez érdemes a kézfej élét használni.

 

 • Ha a fulladás nem szűnik meg, a gyermek szilárd felületre fektetendő, hanyatt. Két ujjal a szegycsont alsó felén legfeljebb 5 mellkasi nyomást kell tenni – ahogyan újraélesztéskor, de lassabban és határozottabban. Minden nyomás után ellenőrizze, hogy a légcső elzáródása megszűnt-e.
 • Amennyiben ez sem segít, úgy a két mozdulatsort ötösével, felváltva ismételni kell az orvosi segítség megérkezéséig.

 

Ha az elzáródást okozó tárgy a légcsőből a szájba kerül, azt azonnal el kell távolítani. Ha az elsősegély sikeres, akkor is elengedhetetlen az orvosi vizsgálat, hiszen előfordulhat, hogy egy tárgy vagy annak egy darabja még a gyermek légcsövében van, illetve sérülést is okozhatott a légutakban.

 

Ha a gyermek elkékül, elernyed vagy eszméletét veszti, azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést.

 

Fulladás megelőzése gyermekeknél

Fulladás bárkivel megeshet, de a csecsemők és a kisgyermekek nagyobb veszélynek vannak kitéve, mivel a gyermekek, különösen ötéves kor alatt, gyakran vesznek kisebb tárgyakat a szájukba. A fulladásos balesetek elkerülése érdekében az apró tárgyakat a csecsemők és a gyermekek számára elérhetetlen helyen kell tartani. Veszélyt jelenthet számukra minden apró tárgy, kemény ételdarab – például cukorka vagy nyers alma –, pénzérme, játék vagy kavics.

 

Az étkezés közben bekövetkező fulladás kockázatának csökkentése érdekében a gyermek sose egyen fekve vagy szaladgálva, csakis ülve! Az ételt apró darabokra kell vágni, és rendszeresen figyelmeztetni kell a gyermeket az alapos rágásra. Étkezés, a falat rágása közben nem szabad beszélni, mert ez is növelheti a félrenyelés kockázatát. Ötéves korig kerülendő a gyermek fulladásveszélyes ételekkel, például diófélékkel etetése.

 

Egy gyermek köhögésének több oka is lehet, ám ha az hirtelen következik be, és a gyermek nem beteg, akkor lehetséges, hogy egy tárgy került a légutakba. Ebben az esetben hívja a 112-t és kérjen mentőt, és kezdje meg a fulladásos vészhelyzet elhárítását célzó teendőket – amelyek a mentők kiérkezéséig alkalmazandók.

KULCSSZAVAK
fulladás  |   légcső elzáródása  |   idegen test  |   félrenyelés  |   anafilaxia  |   nehézlégzés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít