egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

eeszt gomb

Az emésztés során történő gázképződés a bélrendszer működésénék természetes folyamata. A gáz képződhet a szénhidrátokat lebontó baktériumok termékeként, illetve az étkezés során, a falattal lenyelt levegőből is. A felgyülemlett levegő szelek formájában távozik a végbélen keresztül. Ez napi 10-12 alkalom mellett teljesen természetes folyamat, egy átlagos emberi szervezet napi 2 liter gázt termel. Számos betegség és folyamat okozhat azonban fokozott gázképződést, melynek következményeként puffadásérzet, teltségérzet, görcsös hasi fájdalom jelentkezhet.

 

A felfúvódás főbb tünetei

A belek szelességét legtöbbször nem kíséri különösebb tünet. A kifejezett felfúvódás az alábbi tünetekkel jellemezhető:

 

  • gyakori szellentés,
  • fájdalom, morajlás, puffadásérzés a hasban,
  • hangos, büdös bélgáz,
  • görcsös hasi fájdalom.

 

A felfúvódás kiváltó okai

A képződött gáz mennyisége nagymértékben függ az elfogyasztott táplálék összetételétől. Jellemzően a magas rosttartalmú ételek, szénsavas üdítőitalok és a mesterséges édesítőszerek okozhatnak kifejezett felfúvódást. Ezen kívül a friss és szárított gyümölcsök (alma, körte, mazsola), az olajos magvak és a hüvelyes zöldségek (bab, borsó) szintén nagyobb mennyiségű gáz képződését indukálják.

 

Bizonyos felfúvódással járhatnak:

  • egyes bélrendszeri fertőző betegségek,
  • irritábilisbél-szindróma vagy laktózintolerancia, amennyiben a beteg valamilyen oknál fogva nem tartja be laktózmentes diétáját,
  • gluténérzékenységben szenvedők körében a diéta megszegése esetén,
  • székrekedés, azonban ez esetben a székrekedést célszerű megszüntetni, és ezzel együtt a felfúvódás is elmúlik,
  • egyes gyógyszerhatóanyagok: orlistat, cholestyramin, illetve a diabétesz kezelésében alkalmazott szerek közül az acarbóz és a miglitol,
  • dohányzás,
  • rágózás,
  • idegesség,
  • túl gyorsan, kapkodva fogyasztott étel.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Kifejezett felfúvódás esetén, különösen akkor, ha az más emésztési problémával társul, mint:

 

  • hasmenés,
  • véres széklet,
  • súlyos hasi fájdalom és görcsölés,
  • hasi nyomásérzékenység,
  • hányás,
  • székrekedés,
  • a szelek távozásának megszűnése,
  • súlycsökkenés – keresse fel háziorvosát.

 

A felfúvódás kivizsgálása

A kivizsgálás során az orvos gondosan rákérdez a panaszokra és fizikális vizsgálatot végez. Szükség esetén sor kerülhet natív hasi röntgenre vagy hasi ultrahangra is.

 

A felfúvódás kezelése

Egészséges emberek esetében a puffadás nehezen kezelhető panasz, nincs kifejezett diéta. Minden ember emésztése, bélrendszere más és más, ezért fontos, hogy próbáljuk megfigyelni, hogy mely ételek fogyasztása okoz tüneteket, és azok fogyasztását kell kerülni. kerülni kell. Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy bár a magas rosttartalmú ételek gyakran okoznak puffadást, az egészséges életmód szerves részét képezik, így azt nem javasolt teljes mértékben kiiktatni az étrendből.

 

Különböző betegségek okozta puffadás és fokozott gázképződés esetén a tüneti kezelés mellett mindig elsősorban az okot kell megszüntetni, ilyen esetben orvosi konzultációra lehet szükség. Bizonyos esetekben szükséges lehet antacidok vagy aktív széntabletták alkalmazása, illetve különböző görcsoldók, bélmozgás-fokozók szedése is.

 

A felfúvódás megelőzése

Felfúvódás és különösen irritábilisbél-szindróma esetén ajánlatos a FODMAP (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols) diéta követése, melynek lényege, hogy azokat a cukrokat javasolt elkerülni, melyek kevésbé szívódnak fel a vékonybélből. Ugyanis azok a cukrok, melyek nem szívódnak fel, a vastagbélbe kerülnek, ahol a baktériumok lebontják őket, és eközben jelentős mennyiségű gázt termelnek.

  • Magas FODMAP-tartalmú étel a fokhagyma, hagyma,  alma, zöldborsó, a pácolt húsok,  tejtermékek, csicseriborsó, valamint a búza, az árpa és a rozsból készült kenyerek.
  • Alacsony FODMAP-tartalmú étel a pirospaprika, narancs, szőlő, tojás, a natúr húsok, zab, rizs, az étcsokoládé és a földimogyoró.

 

Fontos kiemelni, hogy ez a diéta csak 2-6 hétig folytatható, és dietetikussal szükséges konzultálni előtte, akivel közösen kell megtervezni, hogy milyen ételek alkossák a diétát. A székrekedés megelőzésére nélkülözhetetlen az elegendő folyadékfogyasztás, illetve a korábban említett kiegyensúlyozott, rosttartalmú étrend is.

KULCSSZAVAK
puffadás  |   felfúvódás  |   gázképződés  |   szelesség  |   hasi fájdalom  |   FODMAP-diéta  |   irritábilisbél-szindróma  |   székrekedés  |   gluténérzékenység
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

 

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít