B9-vitamin (Folsav)

A B9-vitamin vagy folsav a B-vitamin család tagja. Legismertebb a várandósságban játszott szerepe, de a vörös vérsejtek, aminosavak létrejöttében és a DNS szintézisben is lényeges.

A B-vitaminok egy létfontosságú, vízben oldódó vitaminokból álló csoport, tagjai különböző szerepet játszanak a szervezetben. Összességében az idegrendszer egészségéért, a bevitt táplálékból való energianyerésért, a bőr és a látás egészségéért és a vörös vérsejtek képződéséért felelősek.

B-vitamin család:

B1 -vitamin (tiamin),

B2 -vitamin (riboflavin),

B3-vitamin(niacin),

B5-vitamin (pantoténsav),

B6-vitamin (piridoxin),

B7-vitamin (biotin),

B9-vitamin (folsav),

B12-vitamin (kobalamin).

Pótlásuk gyakran komplex B-vitamin készítménnyel történik.

A B9-vitamin szerepe

A B9-vitamin és biológiailag aktív formája, a folát, különösen a gyors növekedés időszakában kritikus, vagyis a várandósság alatt. Hiányában a magzatnál idegrendszeri fejlődési zavarok, velőcsőzáródási rendellenesség jöhet létre. Felnőtteknél hiányában, ami gyakran B6 és B12 vitaminhiánnyal társul, szív- és érrendszeri betegségek, daganatos betegségek és demencia, gondolkodási zavarok léphetnek fel. 

A legújabb kutatások szerint hiánya növeli a koraszülés kockázatát is.

A B9-vitamin hiányának, túladagolásának tünetei, következményei

A B9-vitamin sokféle élelmiszerben megtalálható, ezért hiánya ritka. Szintje vérből ellenőrizhető.

Egyes állapotokban vagy bizonyos betegségek mellett megnő a hiány kialakulásának kockázata: 

Várandósság idején, sőt, mivel a legnagyobb szükség az időszak legelején van rá, ezért már a várandósság tervezésekor ajánlott a szedése.

Alkoholizmus esetén, mivel ilyenkor a szervezet sokkal gyorsabban lebontja a folátot, és az kiürül.

Rossz felszívódást okozó emésztőszervi betegségek és beavatkozások miatt (lisztérzékenység, a bél gyulladásos állapotai stb.).

Egy olyan génmutáció (MTHFR mutáció) esetén, ami miatt a szervezet a folsavból nem képes az aktív folát formát előállítani.

Hiányának tünete lehet:

Túladagolása élelmiszerekkel bevive nem fordul elő. Felső beviteli határértéke 1000 mikrogramm (μg) naponta, mivel nagyon magas szintje elfedheti az esetleges B12-vitamin hiány tüneteit, ami visszafordíthatatlan agyi és idegrendszeri károsodásokhoz vezethet.

A B9-vitamin napi ajánlott beviteli szintje

Felnőttek számára ajánlott napi B9-vitamin beviteli referencia érték: 200 mikrogramm (μg)

A biológiailag aktív forma, a folát sok élelmiszerben megtalálható, bár a folsav forma jobban hasznosul (kivéve MTHFR mutáció esetén).

Folát források:

  • sötétzöld leveles zöldségek;
  • babfélék;
  • mogyoró;
  • tojás;
  • teljes kiőrlésű gabonák;
  • máj.

B-vitamin komplex táplálékkiegészítők

Bár normál táplálkozás mellett a B-vitaminhiány ritka, egyes állapotok és betegségek esetén megnövekedhet a hiány kockázata. Ilyenkor táplálékkiegészítőkkel pótolhatók a vitaminok. Egyszerre több B-vitamint tartalmazó B-komplex formában is elérhetők. Ezek azonban nem mindig tartalmazzák mind a nyolc B-vitamint.

Az alábbi állapotokban szükség lehet a B9-vitamin pótlására: 

  • 50 éves kor felett;
  • várandósság, szoptatás idején;
  • egyes krónikus betegségek (emésztési problémák, felszívódási zavarokat okozó problémák esetén);
  • krónikus alkoholizmus esetén;
  • állati eredetű élelmiszereket kiegyensúlyozatlanul mellőző étrend esetén.

Már a várandósság tervezésekor érdemes megemelni a folsavbevitelt 400-1000 μg értékre.

 

Kapcsolódó tartalmak:

Megtermékenyülést segítő életmódjavaslatok

Téli vitaminpótlás 

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk