egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A fogkő a vízkőhöz hasonló anyag, amely a fogak felszínén tapad meg; kialakulása az életmódunkból adódó, természetes folyamat következménye. A fogkő eltávolításáról legalább félévente (fogágybetegség esetén még gyakrabban) gondoskodunk kell, mert fogszuvasodást, ínygyulladást okozhat.

 

A fogkő képződésének folyamata

A fogkő (calculus) a nyálban található ásványi anyagok (kalcium, magnéziumsók) miatt megkeményedett lepedék, ami erősen rögzül a fog felszínéhez. Kialakulása természetes folyamat, lerakódása a megfelelő szájhigiénia esetén is elkerülhetetlen.

 

A rendszeres fogmosással, szájvíz és fogselyem használatával eltávolítható az ételmaradékok és lepedék nagy része, de nem tökéletesen, ezért idővel a lepedék felhalmozódásával kialakul a baktériumokkal teli lepedékréteg, az ún. plakk, majd ebből az ásványosodás (mineralizáció) következtében a fogkő.

 

A fogkő keletkezhet a fogak szemmel látható részén, a fogak közötti részeken, illetve az íny alatt is, eltávolítása különösen fontos az ínygyulladás, fogínysorvadás és a fogágybetegség megelőzése érdekében.

 

A fogkő képződésének időtartama az alábbiaktól függ:

 • étkezési és szájápolási szokások,
 • életmód,
 • genetikai adottságok.

 

Mikor forduljon fogorvoshoz?

A fogkő eltávolításának szükségessége egyénfüggő, a fogorvosok ajánlása szerint évente kétszer érdemes igénybe venni a dentálhigiéniai kezelést, de előfordulhat, hogy ennél gyakrabban is, különösen az alábbi esetekben:

 

 • naponta egyszeri fogmosás;
 • fogközök, a fog nyelv felőli felszínének nem megfelelő rendszeres tisztítása;
 • dohányzás;
 • genetikai hajlam a fogkő képződésére.

 

A fogkő eltávolítása

A fogkő rendszeres eltávolításával (depurálás) sokáig megőrizhető a fogak egészsége. A fogkő szilárd állapotú, erősen tapad a fogak felületéhez, ezért nem lehet otthoni körülmények között eltávolítani, minden esetben szükség van dentálhigiéniai kezelésre.

 

A fogkőeltávolítás ultrahangos depurátor készülékkel történik, ami magas sebességen vibrál, miközben vizet bocsát ki. Együttes hatásukra a fogkő leválik a fogakról, a fúrási törmeléket pedig a víz eltávolítja a fogközökből. A technológia előnye, hogy nem károsítja az élő szöveteket. A fogkő leszedését követően finom sörtéjű kefével és speciális pasztával vagy homokfúvó segítségével polírozzák simára a fogakat.

 

A kezelés után az íny érzékenyebb lehet, ezért pár napig kerülni kell az olyan ételeket, amelyek keménységükkel megsérthetik az ínyt, vagy megszínezhetik fogakat, illetve érdemes mellőzni a dohányzást. A gyulladáscsökkentő szájvizek elősegítik az íny gyorsabb gyógyulását.

 

A fogkő okozta szövődmények

A fogkő kialakulása – az esztétikai problémákon kívül – súlyos problémához is vezethet. Legjellemzőbb következménye a fogínygyulladás, mely kezeletlenség esetén elérheti a fogágyat is, ami hosszú távon a fogak lazuláshoz, elvesztéséhez vezethet. 

 

A fogkőben megtelepedhetnek a fogszuvasodást okozó baktériumok is, melyek felgyorsítják a szuvasodás folyamatát. A fogszuvasodás miatti károsodás a fogbelet is érintheti, ilyenkor a fogtömésen kívül gyökérkezelésre is szükség lehet.

 

A rendszeres fogkőeltávolítással az alábbi fogászati betegségek előzhetők meg:

 

A fogkő képződésének megelőzése

A fogkő kialakulásának megelőzésében fontos szerepe van a megfelelő szájhigiéniának, a napi kétszeri fogmosásnak, a fogselyem használatának, valamint a rendszeres fogkőeltávolításnak.

 

A fogkő képződését nem tudjuk teljesen megakadályozni, de az alábbi módszerekkel csökkenthetjük a mennyiségét:

 • A fogakat is károsító szenvedélyek elhagyása: a dohányzás, drog- vagy alkoholfogyasztás mellőzése segít a fogak és az íny egészségének megőrzésében.
 • Egészséges táplálkozás: a nyers ételek, a kemény húsú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása során a szájüreg természetes módon tisztul.
 • Helyes fogmosás: a legalább két percig tartó fogmosás során az ínyt és a fogak belső felszínét is meg kell tisztítani elektromos, vagy közepes sörtéjű kézi fogkefével, és a fogselyem használata is ajánlott.
 • Szájzuhany használata: helyes alkalmazása segíti a plakk eltávolítását.
 • Rendszeres fogászati kontrollvizsgálat.
KULCSSZAVAK
fogkő  |   lepedék  |   plakk  |   fogkőleszedés  |   depurátor  |   szájhigiénia  |   fogínygyulladás  |   fogszuvasodás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít