A fogazat rágószervünk legfontosabb része. Az egyes fogak felépítése és funkciója különböző, de valamennyi fog fő feladata a táplálék harapása és/vagy felaprítása, megrágása. Enélkül az emésztőrendszer csak lassan és nehezen tudná feldolgozni a táplálékot. A rágás, falatképzés során nyál termelődik, ami segíti az étel lenyelését, további emésztését és felszívódását.
A fog szerepe és részei
Minden fog egy íny feletti (látható) részből, a koronából, és egy ínnyel takart (nem látható) részből, a gyökérből áll. A kettő találkozási vonala a fognyak. A korona részei: külső része a zománc, alatta található a dentin. A legbelül lévő anyag a fogbél (pulpa). A gyökér részei: felszíni része a gyökérhártya, ez borítja a cementréteget. Ezen belül van a dentinállomány, ezen belül pedig a fogbél. A fogbélben lévő erek és idegek a gyökércsúcson át lépnek ki a fogból.
A fogszuvasodás
A „fogszuvasodás” elnevezés onnan származik, hogy régen úgy tartották: egy „szú” teszi tönkre a fogat, így lesz a fog „szuvas”. Ez az elmélet („kukacelmélet”) mára megdőlt. A betegség mai hivatalos elnevezése káriesz (a latin caries = „odvasság”, korhadtság” szóból). A fogszuvasodás általában elhúzódó, krónikus folyamat. Különböző tényezők hatására a fogfelszín ásványianyag-tartalma kioldódik, a fog pH-értéke a kritikus szint (kb. 5,5-ös pH) alá csökken, így a felszín elgyengül, berepedezik és áttörik, utat engedve a káros baktériumoknak.
Megkülönböztetünk heveny (általában gyermekeknél, fiatal felnőtteknél), krónikus (rendszertelen fogmosás) és szekunder (másodlagos) kárieszt. Utóbbinál a fogtömés helytelen széli záródása figyelhető meg: itt bejut a lepedék és a tömés alatt elindít egy új, másodlagos szuvasodási folyamatot.
A fogszuvasodás okai
A fog szuvasodását több tényező együtt hozza létre.
Az 5 legfontosabb komponens:
- Lepedékképződés. A szájban lévő szénhidrátbontó baktériumok savat és lepedékképző anyagot termelnek (ún. plakk). A lepedékben a baktériumok tovább élnek, és újabb, a fogzománcot tovább roncsoló savat termelnek.
- Szénhidrátok, savak. Az erjeszthető szénhidrátokat tartalmazó ételek (kenyér, liszt, cukor, stb.) és italok (üdítők, cukros tea, szeszes italok, energiaitalok, ízesített ivójoghurtok, stb.) tápanyagot biztosítanak a savtermelő baktériumoknak, míg a magas savtartalmú ételek (pl. paradicsom, narancs, alma, gomba, brokkoli) és italok (citromlé, gyümölcslevek) már önmagukban is oldják a fogzománcot.
- Ételmaradék. Minél hosszabb ideig marad az étel a szájban, annál nagyobb az esély a szuvasodási folyamat beindulására. (A védőmechanizmusok nagyjából 20 percig tudnak „ellenállni” a savtermelő baktériumoknak.)
- Az étkezések gyakorisága. Minél gyakoribb a savtermelést fokozó, a savtermelő baktériumoknak „munkát adó” ételek és italok fogyasztása, annál nagyobb a fogszuvasodás esélye és mértéke. (Ezért is káros a „nassolás”: a szervezetnek nem marad ideje a regenerációra, az egészséges kémhatás visszaállítására.)
- A védőtényezők gyengülése. A káriesz kialakulását elősegítő, ún. kariogén tényezőknek vannak természetes „ellenfeleik”, ez a szervezet saját védekező mechanizmusa: a nyál enyhén lúgos kémhatásával semlegesíti a savasságot, a fluorid pedig erősíti a fogzománcot, valamint megakadályozza a baktériumok szaporodását és savtermelését.
A fogszuvasodás tünetei
A fogszuvasodás a kezdeti szakaszában nem jár fájdalommal, ezért, amikor tüneteket okoz, akkor általában már elkerülhetetlen az orvosi beavatkozás.
- Az első, még csupán figyelmeztető jel, ha cukros vagy sós étel fogyasztásakor érzékeny a fog. Ekkor a fogzománc sérülése még alig látható, felszíni.
- Érzékenység jelentkezhet hideg vagy meleg étel, ital fogyasztásakor is.
- Kezelés nélkül a szuvasodás egyre mélyebb rétegeket érint, mígnem eléri a fogideget. Ekkor a fog begyullad, és fájdalom jelentkezik.
- Ha a fertőző baktériumok behatolása még mélyebb rétegeket érint, tályog alakulhat ki a fog körül.
- A fogszuvasodás kellemetlen szagú lehelettel is járhat.
A fogszuvasodás kezelése
A szuvas fog egyetlen fogmegtartó kezelése a fog kitisztítása és betömése. Húzásra csak akkor kerül sor, ha már minden fogmegtartó eljárás „csődöt mondott”.
A fogtömés menete:
- a fogbelet ellátó idegek érzéstelenítése,
- a szuvas fog kitisztítása fogászati fúróval,
- a szuvas rész eltávolítása után a visszamaradó lyuk betömése.
Ha a fog a kezelés ellenére is tovább fáj, akkor gyökérkezelést, majd gyökértömést végeznek. Tömőanyagnak többféle anyagot felhasználnak: amalgámot (még engedélyezett, de már nem javasolt), cementeket, kompozitokat (fényre kötő anyagok), szilárd betétet (ún. inlay), stb.
A fogszuvasodás megelőzése
A fogszuvasodás megelőzhető!
Minden étkezés után mosson fogat. (Ha ez nem lehetséges, legalább öblögessen tiszta vízzel.) A lepedék csak mechanikai tisztítással (dörzsöléssel) távolítható el. Abban az esetben, ha savas ételt (pl. gyümölcsöt), szénsavas üdítőt fogyasztott, javasolt a fogmosással fél-egy órát várni. Használjon fluoridtartalmú fogkrémet (amennyiben nem érzékeny, allergiás rá), és rendszeresen cserélje le a fogkeféjét (minimum 3 havonta), ha már elhasználódott. A helyes fogmosás elsajátítása kifejezetten fontos. Rendszeresen használjon fogselymet a fogkefével nehezen elérhető fogközök tisztítására.
Kerülje a savas, cukros ételeket, a cukrozott üdítőitalokat.
Rágjon minél többet! A rágás fokozza a nyálképződést, valamint mechanikusan is tisztítja a fogakat – ez a tisztulás puha, pépes ételek fogyasztásánál nem jön létre. Kerülje a fogba ragadó-tapadó ételeket (keksz, karamell, édes tészták, sütemények). Ha fogyókúrázik vagy diétát tart, kiemelten figyeljen oda a fogápolásra, mivel a diéták étrendje általában nagyrészt zöldségekre, gyümölcsökre épül – ezek savat termelnek és oldják a fogzománcot.
Évenként menjen el fogorvosi kontrollra.
A fogszuvasodás egyik orvosi megelőzése az ún. barázdazárás. Ez a fog mély gödreinek, nehezen tisztítható barázdáinak megszüntetését, lezárását jelenti. Általában gyermekeknél alkalmazzák.
Fogszuvasodás gyermekeknél
Mivel a gyermekek nagyon szeretik az édességet, náluk kiemelt veszélye van a fogszuvasodásnak. Sajnos a fogszuvasodás népbetegségnek számít Magyarországon, és nem csak a felnőttek körében: a 12 éves gyerekeknek átlagosan már 4 szuvas foguk van. Már egészen kicsi gyerekek körében is tapasztalható a fogszuvasodás (a baba édes italokat szopogat a cumisüvegből), amit nem szabad elbagatellizálni! Ez valójában már csecsemőkori káriesz. Gyermekek esetében a megelőzés elvei ugyanazok, mint felnőttkorban – csak a kivitelezése nehezebb.