egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A FODMAP egy angol rövidítés (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides, and polyols), olyan rövid láncú szénhidrátok gyűjtőneve, melyek emésztési problémákat okozhatnak különösen irritábilis bél szindróma (IBS) betegségben szenvedő egyének esetén.

 

Ide tartoznak az olyan fermentálható oligo-, di-, monoszacharidok és cukoralkoholok rövidítése, mint a fruktóz, a laktóz, a szorbitol, a galakto-oligoszacharid és a fruktán. Ezen cukrok közös jellemzője, hogy rosszul szívódnak fel a vékonybélből, így egy részük a vastagbélig is eljut, ahol a jelenlévő bélbaktériumok fermentálni, vagyis erjeszteni kezdik őket.

 

Ezért fogyasztásuk kellemetlen tüneteket válthat ki, így például:

  • gázképződést, puffadást,
  • hasmenést vagy székrekedést,
  • fájdalmat, görcsöket vagy
  • hányingert,
  • teltségérzetet.

 

A magas FODMAP tartalmú élelmiszerek alapvetően nem rontják az IBS állapotát, viszont súlyosbíthatják a tüneteket, mivel ezen egyéneknek eleve érzékenyebb a bélrendszerük. Ezek elhagyása az étrendből javíthatja az IBS tüneteit. Erre szolgál az alacsony FODMAP diéta.

 

Alacsony FODMAP diéta

A FODMAP-diéta lényege a magas FODMAP tartalmú alapanyagok fogyasztásának a mérséklése vagy teljes kiiktatása az étrendből. Ehhez bizonyos gabonaféléket, zöldségeket, gyümölcsöket és tejtermékeket kerülni kell, és helyettük inkább alacsony FODMAP tartalmú élelmiszereket fogyasztani.

 

Magas FODMAP tartalmú élelmiszerek közé tartoznak:

  • fokhagyma,
  • hagyma,
  • alma,
  • zöldborsó,
  • tejtermékek,
  • csicseriborsó,
  • búza, árpa és rozstartalmú kenyerek, péksütemények,
  • mannitol és szorbitol mesterséges édesítőszerek.

 

Alacsony FODMAP tartalmú élelmiszerek közé tartoznak:

  • piros paprika,
  • narancs,
  • szőlő,
  • tojás,
  • zab,
  • rizs,
  • főtt hús,
  • étcsokoládé,
  • mogyoró.

 

A magas és alacsony FODMAP tartalmú élelmiszerekről számos lista található az interneten.

 

A magas FODMAP tartalmú élelmiszerektől mentes diétát 2-6 hétig érdemes tartani, majd egyenként újra bevezetni a magas FODMAP tartalmú alapanyagokat az étrendbe. Ezután három napon át érdemes figyelni, hogy megjelennek-e a nem kívánt tüntetek, így feltérképezhető, hogy valójában melyik alapanyag okozza a problémát. Amelyik ételféleség kiváltja a tüneteket, azt hosszú távon érdemes kerülni, a többi viszont gond nélkül fogyasztható.

 

Ne feledje, hogy az IBS tüneteit más is kiválthatja, így például koffein, fűszeres ételek vagy stressz is!

 

Az alacsony FODMAP diéta kockázatai

Mivel a diéta szabályai szerint sok élelmiszert kerülni kell, egyeses esetekben tápanyaghiány alakulhat ki, ezért sem ajánlott ezt a diétát hosszú ideig tartani. A diéta alatt különösen figyelni kell a megfelelő rost- és kalciumbevitelre, illetve érdemes lehet egyes étrendkiegészítő készítményeket, multivitaminokat is szedni.

 

Mielőtt FODMAP diétába kezd, tisztázza orvosával, hogy valóban IBS-ben szenved-e, és nem valamilyen más betegség áll a tünetei hátterében (pl.: cöliákia, béldaganat stb.). Háziorvosától vagy gyógyszerészétől a megfelelő étrendkiegészítőre is kérhet tanácsot.

KULCSSZAVAK
IBS  |   fermentálható cukrok  |   hasfájás  |   puffadás  |   hasmenés  |   gázképződés  |   diéta
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít