Gombamérgezés

A gombák nagyon sokféle, erős biológiai aktivitással rendelkező anyagot tartalmaznak – ezek közül néhány gyógyszerészeti szempontból is érdekes, kifejezetten gyógyhatású vegyület, azonban vannak erősen mérgezők is.

 

A kalapos gombák mindössze 3%-a mérgező, tehát a kertekben növekvő gombák között elég kis valószínűséggel bukkanhatunk halálosan mérgező darabokba. Ennek ellenére nem árt ismerni, melyek a leggyakoribb magyarországi mérgező gombák. Amennyiben ismeretlen gombát talál, fogyasztás előtt mindenképpen mutassa meg gombaszakértőnek, mivel könnyen összetéveszthetők egymással a fajok.

 

A gombamérgezés tünetei

Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek nagyon különbözők lehetnek, jelentkezhetnek órákon belül vagy akár napokkal később is. Általában minél korábban (percek, órák) jelentkeznek a tünetek, annál enyhébb a mérgezés.

 

Gyakori tünetek az alábbiak:

 

 

Fontos! A gomba elfogyasztása után 12–24 órával később jelentkező tünetek súlyos mérgezésre utalhatnak!

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben gomba fogyasztása után a fenti tünetekkel jellemezhető rosszullétet tapasztal, hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

A gombamérgezés minden esetben orvosi kezelést igényel.

 

A gombamérgezés kiváltó okai

A gombamérgezéseket nem maguk a gombák, hanem az általuk termelt mérgező anyagok, a toxinok okozzák.

 

A mérgezéseknek két típusát ismerjük, melyek az alábbiak:

 

  • mycetizmus: a táplálékként elfogyasztott gombákban lévő toxin okozza a mérgezést;
  • mikotoxikózis: az élelmiszer-alapanyagokban elszaporodott mikroszkopikus méretű penészgombák toxinjai felelősek a mérgezésért.

 

Fontos tudni, hogy a gomba nagyon könnyen és gyorsan romlik. A legtöbbször „gombamérgezésként” felismert esetek nagy része egyszerű ételmérgezés, amelyet a romlott gombában elszaporodott baktériumok vagy a romló gombákból felszabaduló erős biológiai hatással rendelkező nem mérgező anyagok okoznak.

 

Ezenkívül mérgezésre hasonlító tüneteket produkálhat egyszerű allergia is, de előfordul „képzelt gombamérgezés” is, amikor a mérgezéses tüneteket produkáló csak azt gondolja, hogy mérgező gombát evett. Ezek a képzelt tünetek sokszor hasonlóan erősek lehetnek, mint a valódi gombamérgezés során tapasztalt tünetek.

 

Néhány mérgező gombafaj

Mérgező gombafajok a teljesség igénye nélkül többek között az alábbiak.

 

Gyilkos galóca (Amanita phalloides): az egyik legveszélyesebb mérgező gomba. A tünetek a fogyasztás után 8–24 óra után jelentkeznek. Heves hasmenéssel, hányással és izomgörcsökkel jár. Később máj- és vesekárosodást okoz, ezenkívül gátolja a sejtek általános fehérjeszintézisét.

 

Mérges pókhálósgomba (Cortinarius orellanus): kevésbé gyakori gombafaj. Extrém hosszú a lappangási ideje (2-17 nap), többszörös fogyasztás esetén a méreg felhalmozódik a szervezetben. Halálhoz végül a vese pusztulása vezet. UV-fényben foszforeszkál a gomba.

 

Redős papsapkagomba (Gyromitra esculenta): szintén hosszú (6–24 óra) lappangási idővel jelentkeznek a panaszok. Májkárosodást és idegrendszeri tüneteket okoz.

 

Légyölő galóca (Amanita muscaria): a lappangási idő 15 perc – 2 óra. Izzadás, remegés, nyálfolyás, alacsony pulzus, szűk pupilla, vérnyomásesés, légszomj, látászavar jellemzi. A muszkarin nevű anyag felelős a tünetekért.

 

Párduc galóca (Amanita pantherina): lappangási ideje 30 perc – 3 óra. Súlyos hallucinogén tüneteket, alkoholmámorhoz hasonló felfokozott érzelmi állapotot okoz. További tünetei a heves beszéd, szapora szívverés, éneklés, motoros izgalom (nyugtalanság), személyiségtorzulás, tér- és időérzékelési zavar, későbbi fázisban bódulat. Kábítószerként is alkalmazzák.

 

Trágyagomba (Psilocybe) és Susulyka (Inocybe) fajok: a lappangási idő 15 perc – 2 óra. Tér- és időérzékelési zavarokat és egyéb pszichotikus tüneteket okoznak, emellett azonban kellemetlen testi tünetek (hányinger, hányás, szédülés) jelentkeznek. Kábítószerként is alkalmazzák.

 

A gombamérgezés lehetséges szövődményei

A gombamérgezést okozó toxinok súlyos máj- és vesekárosodást okozhatnak. Megfelelő kezelés nélkül legveszélyesebb szövődményként akár halálhoz is vezethetnek.

 

A gombamérgezés diagnosztizálása

Amennyiben a tünetek megjelenése időben összeköthető gombafogyasztással, felmerül a gombamérgezés gyanúja. Ilyen esetekben fontos a gombafaj azonosítása az ételmaradékból. Vérvizsgálattal egyedül a gyilkos galóca toxinja azonosítható, a többi gomba toxinjára nincs megfelelő vizsgálati módszer.

 

A gombamérgezés kezelése

A beteget minél hamarabb el kell juttatni a toxikológiai osztályra. A mérgezés kezdeti szakaszában, amikor az elfogyasztott gomba még a gyomorban van, meg lehet próbálkozni hánytatással.

 

Gyilkos galóca fogyasztása esetén csak akkor szabad hánytatni a beteget, ha az általános tünetek még nem jelentek meg. Orvosi szenet vízben feloldva is érdemes lehet a betegnek adni, mivel ez megkötheti a méreganyagokat.

 

A kórházi kezelés célja egyrészt a beteg állapotának stabilizálása, másrészt a méreganyagok eltávolítása. Ez történhet gyomormosással, azonban bizonyos toxinoknak létezik ellenmérgük, mely semlegesíti a gombamérget. A kezelés része lehet továbbá különböző tüneti szerek adása. Nagyon súlyos májkárosodás esetén májtranszplantációra is szükség lehet.

 

A gombamérgezés megelőzése

A gombamérgezés elkerülése érdekében a legfontosabb a biztonságos gombaszedés és -fogyasztás szabályainak a betartása.

 

Ezek az alábbiak:

 

  • Az egyik legismertebb mérgező gomba, a gyilkos galóca felismerése kötelező! A gomba kalapja fehér, barna vagy zöldes, lemeze fehér, gallérral és bocskorral rendelkezik. Júniustól októberig terem, főleg tölgyfák alatt található meg.
  • A szedett gombát fogyasztás előtt minden esetben át kell vizsgáltatni gombaszakértővel, akkor is, ha biztos benne, hogy tudja, milyen gombát szedett!
  • Ismeretlentől soha ne vegyünk/fogadjunk el gombát! Olyan személytől se, aki nem szakértője a gombáknak!
  • A piacon csak megfelelő engedéllyel rendelkező árustól vásároljunk vadon termett, szedett gombát!
  • Csak a friss, egészséges termőtestek fogyaszthatók biztonsággal. A sérült, öreg, penészes gomba betegséget okozhat – nem mérgező faj esetén is!
  • Nyersen ne fogyasszon gombát!
  • A kész gombaétel hűtőszekrényben néhány napnál tovább nem tárolható! A friss termőtestek két-három napig állnak el hűtőszekrényben.
  • Kisgyermek és érzékeny gyomrúak ne fogyasszanak gombát, gombából készült ételt!
  • Mérgezés gyanúja esetén azonnal forduljon orvoshoz. Ha a tünetek a gombafogyasztást követő 12 órán túl jelentkeznek, azonnal hívjon mentőt!

 

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk