egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A gombák nagyon sokféle, erős biológiai aktivitással rendelkező anyagot tartalmaznak – ezek közül néhány gyógyszerészeti szempontból is érdekes, kifejezetten gyógyhatású vegyület, azonban vannak erősen mérgezők is.

 

A kalapos gombák mindössze 3%-a mérgező, tehát a kertekben növekvő gombák között elég kis valószínűséggel bukkanhatunk halálosan mérgező darabokba. Ennek ellenére nem árt ismerni, melyek a leggyakoribb magyarországi mérgező gombák. Amennyiben ismeretlen gombát talál, fogyasztás előtt mindenképpen mutassa meg gombaszakértőnek, mivel könnyen összetéveszthetők egymással a fajok.

 

A gombamérgezés tünetei

Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek nagyon különbözők lehetnek, jelentkezhetnek órákon belül vagy akár napokkal később is. Általában minél korábban (percek, órák) jelentkeznek a tünetek, annál enyhébb a mérgezés.

 

Gyakori tünetek az alábbiak:

 

 

Fontos! A gomba elfogyasztása után 12–24 órával később jelentkező tünetek súlyos mérgezésre utalhatnak!

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben gomba fogyasztása után a fenti tünetekkel jellemezhető rosszullétet tapasztal, hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

A gombamérgezés minden esetben orvosi kezelést igényel.

 

A gombamérgezés kiváltó okai

A gombamérgezéseket nem maguk a gombák, hanem az általuk termelt mérgező anyagok, a toxinok okozzák.

 

A mérgezéseknek két típusát ismerjük, melyek az alábbiak:

 

 • mycetizmus: a táplálékként elfogyasztott gombákban lévő toxin okozza a mérgezést;
 • mikotoxikózis: az élelmiszer-alapanyagokban elszaporodott mikroszkopikus méretű penészgombák toxinjai felelősek a mérgezésért.

 

Fontos tudni, hogy a gomba nagyon könnyen és gyorsan romlik. A legtöbbször „gombamérgezésként” felismert esetek nagy része egyszerű ételmérgezés, amelyet a romlott gombában elszaporodott baktériumok vagy a romló gombákból felszabaduló erős biológiai hatással rendelkező nem mérgező anyagok okoznak.

 

Ezenkívül mérgezésre hasonlító tüneteket produkálhat egyszerű allergia is, de előfordul „képzelt gombamérgezés” is, amikor a mérgezéses tüneteket produkáló csak azt gondolja, hogy mérgező gombát evett. Ezek a képzelt tünetek sokszor hasonlóan erősek lehetnek, mint a valódi gombamérgezés során tapasztalt tünetek.

 

Néhány mérgező gombafaj

Mérgező gombafajok a teljesség igénye nélkül többek között az alábbiak.

 

Gyilkos galóca (Amanita phalloides): az egyik legveszélyesebb mérgező gomba. A tünetek a fogyasztás után 8–24 óra után jelentkeznek. Heves hasmenéssel, hányással és izomgörcsökkel jár. Később máj- és vesekárosodást okoz, ezenkívül gátolja a sejtek általános fehérjeszintézisét.

 

Mérges pókhálósgomba (Cortinarius orellanus): kevésbé gyakori gombafaj. Extrém hosszú a lappangási ideje (2-17 nap), többszörös fogyasztás esetén a méreg felhalmozódik a szervezetben. Halálhoz végül a vese pusztulása vezet. UV-fényben foszforeszkál a gomba.

 

Redős papsapkagomba (Gyromitra esculenta): szintén hosszú (6–24 óra) lappangási idővel jelentkeznek a panaszok. Májkárosodást és idegrendszeri tüneteket okoz.

 

Légyölő galóca (Amanita muscaria): a lappangási idő 15 perc – 2 óra. Izzadás, remegés, nyálfolyás, alacsony pulzus, szűk pupilla, vérnyomásesés, légszomj, látászavar jellemzi. A muszkarin nevű anyag felelős a tünetekért.

 

Párduc galóca (Amanita pantherina): lappangási ideje 30 perc – 3 óra. Súlyos hallucinogén tüneteket, alkoholmámorhoz hasonló felfokozott érzelmi állapotot okoz. További tünetei a heves beszéd, szapora szívverés, éneklés, motoros izgalom (nyugtalanság), személyiségtorzulás, tér- és időérzékelési zavar, későbbi fázisban bódulat. Kábítószerként is alkalmazzák.

 

Trágyagomba (Psilocybe) és Susulyka (Inocybe) fajok: a lappangási idő 15 perc – 2 óra. Tér- és időérzékelési zavarokat és egyéb pszichotikus tüneteket okoznak, emellett azonban kellemetlen testi tünetek (hányinger, hányás, szédülés) jelentkeznek. Kábítószerként is alkalmazzák.

 

A gombamérgezés lehetséges szövődményei

A gombamérgezést okozó toxinok súlyos máj- és vesekárosodást okozhatnak. Megfelelő kezelés nélkül legveszélyesebb szövődményként akár halálhoz is vezethetnek.

 

A gombamérgezés diagnosztizálása

Amennyiben a tünetek megjelenése időben összeköthető gombafogyasztással, felmerül a gombamérgezés gyanúja. Ilyen esetekben fontos a gombafaj azonosítása az ételmaradékból. Vérvizsgálattal egyedül a gyilkos galóca toxinja azonosítható, a többi gomba toxinjára nincs megfelelő vizsgálati módszer.

 

A gombamérgezés kezelése

A beteget minél hamarabb el kell juttatni a toxikológiai osztályra. A mérgezés kezdeti szakaszában, amikor az elfogyasztott gomba még a gyomorban van, meg lehet próbálkozni hánytatással.

 

Gyilkos galóca fogyasztása esetén csak akkor szabad hánytatni a beteget, ha az általános tünetek még nem jelentek meg. Orvosi szenet vízben feloldva is érdemes lehet a betegnek adni, mivel ez megkötheti a méreganyagokat.

 

A kórházi kezelés célja egyrészt a beteg állapotának stabilizálása, másrészt a méreganyagok eltávolítása. Ez történhet gyomormosással, azonban bizonyos toxinoknak létezik ellenmérgük, mely semlegesíti a gombamérget. A kezelés része lehet továbbá különböző tüneti szerek adása. Nagyon súlyos májkárosodás esetén májtranszplantációra is szükség lehet.

 

A gombamérgezés megelőzése

A gombamérgezés elkerülése érdekében a legfontosabb a biztonságos gombaszedés és -fogyasztás szabályainak a betartása.

 

Ezek az alábbiak:

 

 • Az egyik legismertebb mérgező gomba, a gyilkos galóca felismerése kötelező! A gomba kalapja fehér, barna vagy zöldes, lemeze fehér, gallérral és bocskorral rendelkezik. Júniustól októberig terem, főleg tölgyfák alatt található meg.
 • A szedett gombát fogyasztás előtt minden esetben át kell vizsgáltatni gombaszakértővel, akkor is, ha biztos benne, hogy tudja, milyen gombát szedett!
 • Ismeretlentől soha ne vegyünk/fogadjunk el gombát! Olyan személytől se, aki nem szakértője a gombáknak!
 • A piacon csak megfelelő engedéllyel rendelkező árustól vásároljunk vadon termett, szedett gombát!
 • Csak a friss, egészséges termőtestek fogyaszthatók biztonsággal. A sérült, öreg, penészes gomba betegséget okozhat – nem mérgező faj esetén is!
 • Nyersen ne fogyasszon gombát!
 • A kész gombaétel hűtőszekrényben néhány napnál tovább nem tárolható! A friss termőtestek két-három napig állnak el hűtőszekrényben.
 • Kisgyermek és érzékeny gyomrúak ne fogyasszanak gombát, gombából készült ételt!
 • Mérgezés gyanúja esetén azonnal forduljon orvoshoz. Ha a tünetek a gombafogyasztást követő 12 órán túl jelentkeznek, azonnal hívjon mentőt!

 

KULCSSZAVAK
gomba  |   mérgezés  |   gombamérgezés  |   gombaszedés  |   galóca
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít