egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A garat leggyakoribb megbetegedései közé a gyulladások és fertőzések, a nem daganatos jellegű szövetburjánzások, a fekélyek, rosszindulatú daganatok és az egyéb elváltozások (például gégesérv, hangszalagbénulás) tartoznak.

 

A garat (pharynx) anatómiailag három részre – felső orrgarat, középső szájgarat és alsó gége-garat – tagolódik. Az orrüreg folytatásában az orrgarat, a szájüreg folytatásában, a hátulsó garatív után a szájgarat, illetve ennek folytatásában található az algarat a nyelő- és légcső felett.

 

A garat egy körülbelül 12-13 cm hosszúságú, izmos falú, nyálkahártyával bélelt tömlő, amelyen keresztül a levegő a tüdőbe áramlik, illetve a táplálék a nyelőcsőbe jut. A légcső tetején elhelyezkedő gégének és a benne található hangszalagoknak fontos szerepük van a hangképzésben.

 

A garat működéséről további részletek az Orr és garat cikkünkben olvashatók.

 

Gyulladások és fertőzések

A garatgyulladás vagy más néven torokgyulladás (heveny pharyngitis) a garatnyálkahártya gyulladása, amely leggyakrabban vírusfertőzés, ritkábban baktériumfertőzés hatására alakul ki. A betegség kezdetén égő, kaparó érzés jelentkezik a torokban. Krákogás, fokozott köhögési inger, szárazságérzés, valamint a fülbe sugárzó nyelési fájdalom, kisgyermekeknél láz is felléphet. A betegség gyakran társul mandulagyulladással (tonsillitis).

 

Gégegyulladás (laryngitis acuta) leggyakrabban a felső légutak vagy a teljes légzőrendszer megbetegedéséhez társul. Legtöbbször valamilyen vírus vagy baktérium okozta fertőzés következtében alakul ki, vagy a légutak már fennálló fertőzése terjed át a gégére. Okozhatja allergia, kémiai, hő- vagy porártalom, dohányzás, erőltetett beszéd és éneklés is. Jellemző tünetei a savós orrfolyás, torokfájás, köhögési inger, fájdalom a gégetájékon, valamint az akár hangadási képtelenségig fokozódó rekedtség.

 

Kisgyermekkorban súlyos, légzési nehezítettséggel járó, akár életveszélyes állapotot okozó betegség a laryngitis subglottica.

 

A mandulagyulladás a garatban elhelyezkedő mandulák gyulladásával járó, elsősorban gyermekeket és fiatal felnőtteket érintő megbetegedés, amelynek gyors belobbanással járó, heveny (akut) és elhúzódó, idült (krónikus) formái léteznek. Fő tünete a nyelésre erősödő torokfájás. A fájdalomérzet gyakran kiterjed a fülre is. Láz, rossz közérzet, kellemetlen szagú lehelet, fejfájás és hányás is kísérheti. Bakteriális eredet esetén a torokmandulákon fehér felrakódás segíthet a diagnózis felállításában és az antibiotikus terápia megkezdésében. Jellemző a nyaki nyirokcsomók duzzanata és érzékenysége is.

 

A mandulákat körülvevő kötőszöveti sejtek gyulladása (cellulitis) többnyire baktériumfertőzés következtében alakul ki, fiatal felnőtteknél gyakori. Jellemző tünete a fájdalmas nyelés, a rossz közérzet és a láz. Amennyiben tályoggal társul, megfelelő ellátását és gyógyulását követően a mandulák eltávolítása válhat szükségessé.

 

A garat körüli tályog valamely, a garathoz közeli nyirokcsomó belsejében keletkező gennygyülem, amely a garat vagy a mandulák gyulladását követően alakulhat ki. Jellemző tünete a nyak állkapocs alatti részének erős fájdalma, duzzanata, nyomásérzékenysége.

 

A gégefedő gyulladása (epiglottitis) önállóan vagy a környező területek megfertőződése révén is kialakulhat. Általában vírus vagy baktérium okozta fertőzés, ritkábban vegyi anyagok belélegzése, illetve éles tárgy vagy étel légutakba kerülése áll a háttérben. Jellemző tünetei a hirtelen kialakuló magas láz, a nyelésre jelentkező erős fájdalom, a légzés alatt, elsősorban belégzéskor hallható sípoló hang, valamint a gombócos-galuskás beszéd.

 

A gyulladt gégefedő bármikor a légutak elzáródását okozhatja, ezért azonnali kórházi ellátást igényel.

 

Szövetburjánzások, fekélyek

A gége jóindulatú rostdaganata (fibroma laryngis) ritkán észlelhető, kötőszöveti eredetű, jóindulatú daganatos elváltozás. Létrejöhet a hangszalagok szintje felett, azok szintjében és azok alatt. A növekvő daganat – elhelyezkedésétől és nagyságától függően – különböző panaszokat okozhat. A hangszalagok feletti terület elváltozásának korai jele a fülbe sugárzó nyelési fájdalom. Megváltozik a hangszín, gombócérzés jelentkezik. Bizonyos méret elérését követően nehezített és sípoló légzés alakul ki.

 

A hangszalagok területén kialakuló daganat megváltoztatja a hangszalagok felszínét, ezért a hang érdessé, rekedtté válik. A hangszalagok szintje alatti daganat eleinte nem okoz panaszt. Amikor a növekvő daganat eléri a hangszalagokat, megváltozik a hangszín, és sípoló légzés, illetve nehézlégzés jelentkezik.

 

A hangszalagokon kialakuló polip olyan, nem daganatos eredetű szövetszaporulat, amelyet a hang túlerőltetése, allergiás reakció vagy vegyi anyagok, illetve dohányfüst belélegzése okozhat. Tünete a rekedtség és a légvétel közben hallható szuszogó hang. Elkülönítendő a hangszalag csomójától (énekescsomó), amely a hang állandó túlerőltetése következtében kialakuló, nem daganatos eredetű elváltozás.

 

A hang túlerőltetése, dohányzás vagy elhúzódó köhögés következtében a hangszalagokat rögzítő porcok nyálkahártyáján nehezen gyógyuló sebek, ún. kontakt fekélyek is kialakulhatnak. Tünetük a beszéd és nyelés közben jelentkező enyhe fájdalom és a rekedtség.

 

Rosszindulatú daganatok

A gégerák a gége rosszindulatú, porcszövet-eredetű daganatos elváltozása (chondrosarcoma laryngis). A fej és nyak leggyakoribb rosszindulatú daganata, többnyire középkorú férfiaknál fordul elő. Elhelyezkedésétől és nagyságától függően különböző, a gége jóindulatú rostdaganatához hasonló panaszokat okozhat (lásd feljebb). Legfőbb kockázati tényezője a dohányzás és az alkoholfogyasztás. A betegség általános tünetei közé tartozik a fogyás, a vérköpés, ritkábban a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása.

 

Hasonló tünetekkel jelentkezik egy másik, gyakori rosszindulatú kötőszöveti eredetű daganatos elváltozás a gégén, az ún. fibrosarcoma is.

 

A garatrák (neoplasma pharyngis malignum) a garatfalat burkoló nyálkahártya vagy a garatmandulák rosszindulatú elváltozása. Kialakulhat a garat hátsó felén, ritkábban oldalt vagy a lágy szájpad hátsó részén (nasopharynx), továbbá a hátsó garatfalon, a lágy szájpadon, a garatívekben, a nyelvgyökön (mesopharynx), valamint terjedhet a szájüreg és a nyelvgyök felé is (hypopharynx).

 

Gégesérv

Gégesérv (laryngokele) kétféle irányban alakulhat ki: a befelé türemkedő gégesérv rekedtséget és légzési nehézséget okoz, a kifelé boltosuló gégesérv jele a nyakon megjelenő kiboltosulás. A gégesérv belsejében levegő van, de nyákos folyadék is összegyűlhet benne, amely megfertőződhet. Kialakulása főként fúvós hangszeren játszó zenészeknél gyakori.

 

Hangszalagbénulás

A hangszalagokat mozgató izmok bénulását különféle agyi rendellenességek (pl. agydaganatok, stroke) okozhatják. Kialakulásának hátterében állhat továbbá a gégét ellátó idegek károsodása, ami bekövetkezhet daganatok, műtét szövődményeként, sérülés, vírusfertőzés vagy idegmérgek hatására. Féloldali bénulás esetén a hang rekedtté és szuszogóvá válik. Mindkét hangszalag bénulásakor csökken a hangerő, és – mivel a bénult hangszalagok közötti szűk rés nem teszi lehetővé a megfelelő légvételt – légzési nehézség lép fel, légvételkor sípoló hang hallható.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Gyakran előforduló torokfájás, egy hétnél tovább fennálló rekedtség, nyelési nehezítettség esetén forduljon mielőbb háziorvosához, aki szükség esetén fül-orr-gégészeti szakrendelésre irányítja további kivizsgálás céljából.

 

Ha a torokfájás az alábbi tünetekkel együtt jelentkezik, azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

  • magas, sípoló hang légzés közben,
  • mélyült, tompa beszédhang,
  • fulladás, nehézlégzés,
  • egyéb okkal nem magyarázható nyáltúltermelődés (nyáladzás),
  • súlyos nyelési nehézség,
  • ödémás garat,
  • hirtelen fokozódó, erős fájdalom a torokban.

 

A garat- és gégebetegségek megelőzése

A garat betegségeinek megelőzése a hirtelen hőmérséklet-változás kerülésével, a hideg levegő elleni védelemmel, megfelelő szájhigiénével, egészséges táplálkozással, bőséges folyadékfogyasztással és a hangszálak megerőltetésének kerülésével lehetséges.

 

A dohányzás fokozottan növeli a garatbetegségek kialakulásának kockázatát. Amennyiben dohányzik, fontos leszoknia a dohányzásról. Ha abba szeretné hagyni a dohányzást, akkor a következő honlapon és ingyenesen hívható telefonszámon kaphat segítséget, illetve tájékoztatást a lehetőségekről:

 

http://www.leszokastamogatas.hu,

zöldszám: 06-80-44-20-44.

 

KULCSSZAVAK
pharynx  |   pharyngitis  |   garatgyulladás  |   gégegyulladás  |   laryngitis  |   mandulagyulladás  |   tonsillitis  |   fibroma laryngis  |   epiglottitis  |   garatrák  |   neoplasma pharyngis malignum  |   gégerák  |   chondrosarcoma laryngis  |   énekescsomó  |   hangszalagpolip  |   hangszalagbénulás  |   gégesérv
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít