egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A ganglion ciszta egy kb. 0,5-2,5 cm átmérőjű, gömbszerűen előemelkedő, folyadékkal vagy kocsonyás anyaggal telt elváltozás.

 

A ciszta leggyakrabban a csuklón vagy a kézfejen jelentkezik, de előfordulhat a térd vagy a boka területén is. Ha egy ideg közelében helyezkedik el, és nyomja azt, akkor mozgáskor fájdalmat okozhat. Általában jól kezelhető elváltozás, a terápia a mozgás korlátozásától a műtétig terjedhet.

 

Ganglion ciszta főbb tünetei

A ganglion ciszta általában nem okoz tüneteket. Ha nagyobb méretű, vagy ha egy közeli ideget nyom, fájdalmat okozhat, amely jellemzően a gyorsan ismétlődő mozgásokat követően jelenik meg. Ezen felül jelentkezhet:

 

  • zsibbadás, bizsergés az érintett végtagban,
  • izomgyengeség az érintett területen.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben csomót észlel az inak, ízületek felett, amint teheti, keresse fel a háziorvosát vagy ortopéd szakorvost, mert számos betegség tünete lehet.

 

Ganglion ciszta kiváltó okai

A ganglion ciszta kialakulásának nincs specifikus oka, de általában valamilyen korábbi, a végtagot ért traumához, nagyobb megerőltetéshez köthető. Kialakulhat ízületei kopás, ínhüvelygyulladás, erőltetett sporttevékenység, gyorsan ismétlődő mozgások (pl. gépelés) nyomán is.

 

Ganglion ciszta diagnosztizálása

A ganglion ciszta kivizsgálása során az orvos fizikális vizsgálatot végez. Ez kiegészülhet képalkotó eljárásokkal is (pl. ultrahang- vagy MRI-vizsgálattal). Ritkán mintavételre is sor kerülhet a ganglionból.

 

Ganglion ciszta rizikófaktorai

Emelhetik a ganglion ciszta kialakulásának kockázatát:

 

  • nem és életkor: 20–40 éves kor közötti nőkben gyakrabban fordul elő;
  • oszteoartritisz: az ujjakban lévő ízületi gyulladás elősegítheti a ganglion képződését;
  • ízület vagy ín sérülése;
  • repetitív mozgás végzése (korábban gépírónők jellegzetes betegsége volt).

 

Ganglion ciszta kezelése

Tünetmentes esetben nem szükséges kezelés, csak időnkénti ellenőrzés, hiszen magától is meggyógyulhat. Ha azonban a ciszta fájdalmassá válik, vagy ízületi panaszokat, mozgáskorlátozottságot okoz, kezelésre lehet szükség:

 

  • immobilizáció: a mozgás korlátozása rögzítéssel (pl. sínnel) kiválthatja a ganglion méretének csökkenését, ezáltal felszabadulnak az idegek a nyomás alól, így csökkenhet a fájdalom;
  • aspiráció: az orvos egy tű segítségével leszívja a folyadékot – hátránya, hogy a ciszta kiújulhat, illetve kialakulhat fertőzés a szúrás helyén;
  • műtét: amennyiben minden más kezelés eredménytelen volt, szükség lehet sebészi kezelésre. A műtét során a sebész eltávolítja a cisztát és a tömlőt, amely összeköttetést létesített az ízülettel. Ritka szövődmény lehet az idegek sérülése a műtét során.

 

Teendők műtét után

Amennyiben műtétre kerül sor, néhány órás megfigyelést követően a beteg még aznap elhagyhatja a kórházat. Fontos, hogy a műtéti területet ne érje víz a varratszedésig. A seb normál esetben is duzzadt, piros lehet az operáció után. Javasolt a konzultáció gyógytornásszal, mert az operáció után csak fokozatosan, kb. két hét alatt nyerhető vissza a műtét előtti fizikai terhelhetőség.

KULCSSZAVAK
ganglion  |   ganglion ciszta  |   ínhüvelygyulladás  |   ízületi gyulladás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít