egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Ötéves és annál idősebb gyerekeknél is előfordulhat az ágybavizelés, amit legtöbbször testi okok váltanak ki, de sokszor lelki problémákat (pl. szégyenérzet) is okozhat. Ezért is fontos, hogy a család megfelelően reagáljon rá, és a gyermek a szükséges vizsgálatokat követően a megfelelő kezelést kapja.

 

Hároméves kor alatti gyerekeknél még normálisnak számít, hogy nem tudják teljes kontroll alatt tartani a húgyhólyagjuk működését, azonban a korral járó testi-lelki fejlődéssel egyre jobban működik ez a funkció éjjel is.

 

Amikor a gyermek életkora szerint már képes lehetne a vizelet-visszatartásra, mégis bepisil éjjel, akkor merül fel az éjszakai ágybavizelés (enurézis nokturna) gyanúja. Az éjszakai ágybavizelés többféle módon is előfordulhat: lehet elsődleges, másodlagos és monoszimptómás.

 

Elsődleges forma: amikor az életkora már indokolná, de a gyermek mégsem képes arra, hogy éjjel vissza tudja tartani a vizeletét, nem válik szobatisztává.

 

Másodlagos forma: ha legalább fél évig jól működő szobatisztaság után újra előfordulnak vizelet-visszatartási problémák.

 

Monoszimptómás bevizelés: ha csak alvás közben jelentkezik a probléma (az esetleges délutáni alvást is ideértve). Nem monoszimptómás bevizelésről van szó, ha nappal, éber állapotban is vizelési zavarok lépnek fel, például gyakori vizelés (poliuria) vagy a vizelet-visszatartás képtelensége (inkontinencia).

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Az esetek többségében a lányok öt-, a fiúk hatéves korukra megtanulják kontrollálni az éjszakai vizelési ingert, felébrednek rá. Ha gyermeke öt-hat éves korára sem lesz éjszaka is stabilan szobatiszta, vagy féléves szobatisztaság után újra problémákat tapasztal, forduljon a gyermekorvoshoz, aki szükség szerint gondoskodni fog a további vizsgálatokról.

 

Éjszakai ágybavizelés kiváltó okai

Az ágybavizelésnek lehetnek fizikai és lelki okai is. Sokan gondolják, hogy a lelki okok vannak többségben, de lelki problémák a kisgyerekeknél csak nagyjából az esetek 10%-át magyarázzák. Arra azonban mindig figyelni kell, hogy az ágybavizelés okozhat lelki problémákat (ami ilyenkor nem ok, hanem következmény lesz).

 

Szülőként fontos tudni, hogy az éjszakai ágybavizelés nem viselkedési zavar, a gyermek nem tehet róla, a büntetés, megszégyenítés csak ront a helyzeten.

 

A vizelet-visszatartás nehézsége az egyik leggyakoribb gyerekbetegség: hatéveseknél 5-20 százalék, nyolc-tíz éves korban 10 százalék, és még a 16-20 évesek között is 1 százalék a gyakorisága. A fiúknál gyakoribb jelenség, mint a lányoknál.

 

Testi okok

Genetikai hajlam, öröklődés: az éjszakai ágybavizelés családi halmozódást mutat. Ha az egyik szülőnél előfordult, akkor 40 százalék, ha mindkettőnél, akkor 70 százalék az esélye, hogy a gyermeküknél is tapasztalható lesz.

 

Késés a fejlődésben: a gyermek az átlagosnál később tanulja meg a megtelt húgyhólyag által kiváltott reflex gátlását. Ez a jelenség ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) esetén gyakoribb.

 

Fokozott vizeletkiválasztás: okozhatják rossz ivási szokások (ha lefekvés előtt iszik sokat a gyerek), de kiválthatja az éjszakai vizeletkiválasztást csökkentő ADH-hormon alacsony szintje is.

 

Húgyhólyag kicsi mérete: ez az anatómiai adottság primer éjszakai ágybavizelést okozhat, amit sokszor nappali inkontinencia is kísér.

 

Ébredési zavar: a kisebb gyerekek általában a mélyalvási fázisból nem ébrednek fel a vizelési ingerre, a nagyobbak pedig az álomalvás fázisából ébrednek nehezebben.

 

Cukorbetegség: a gyerekeknél is egyre gyakrabban jelentkező cukorbetegség fokozott szomjúságérzettel, gyakoribb és nagyobb mennyiségű vizeletürítéssel jár, ami éjszakai ágybavizeléshez vezethet.

 

Testi okok lehetnek továbbá a székrekedés, hüvelygyulladás (vaginitis), illetve húgyúti fertőzés is.

 

Pszichés okok

A már szobatiszta gyerekeknél – akár idősebb korban is – valamilyen lelki trauma is kiválthatja az ágybavizelést.

 

A kiváltó ok lehet:

 

  • egy szeretett személy vagy tárgy elvesztése;
  • jelentősebb változás (pl. költözés, iskolaváltás, testvér megszületése);
  • egyéb változás a gyermek megszokott életvitelében;
  • szexuális zaklatás: más viselkedésbeli változásokkal és testi tünetekkel együtt jelentkezve.

 

Éjszakai ágybavizelés lehetséges szövődményei

Az éjszakai ágybavizelés okozta szégyenérzet vagy szorongás lelki problémákhoz vezethet. A pszichés következmények nem megfelelő hozzáállás és kommunikáció esetén súlyosak is lehetnek, éppen ezért a megfelelő kivizsgálás és kezelés mellett nagyon fontos a környezet hozzáállása, a család támogató és megértő magatartása.

 

Éjszakai ágybavizelés diagnosztizálása

Ha az ágybavizelés hetente többször is előfordul, akár hónapokon keresztül, keresse fel a gyermekorvost. A gyermekorvos kikérdezi a gyermeket a korábbi szokásairól, és megkérheti a családot, hogy vezessen folyadéknaplót, illetve naplózza az alkalmakat, amikor ágybavizelés történt. Szükség lehet a vesefunkciók vizsgálatára is vérvétellel, vizeletvizsgálattal.

 

Egyes esetekben szakorvosi konzultációra is szükség lehet urológus, neurológus, pszichológus részvételével. Az orvos fájdalommentes képalkotó vizsgálatokat is kérhet (ultrahangvizsgálat, urodinámiás vizsgálatok). A pszichológiai okokat gyermekpszichológusnak kell felderítenie és kezelnie.

 

Éjszakai ágybavizelés kezelése

A legtöbb gyermek idővel kinövi ezt a problémát, így ha az esetlegesen fennálló és kezelendő okokat (cukorbetegség, húgyúti fertőzés stb.) kizárják, akkor sok esetben nincs egyéb teendő. A legfontosabb, hogy a környezet megértően, a hibáztatást, megszégyenítést, büntetést elkerülve álljon a vizelet-visszatartási problémához. Valamennyi ok esetén hasznos a folyadékbevitel átgondolása – például lefekvés előtt már ne igyon sokat a gyerek, és kerülje a magas cukor- vagy koffeintartalmú italokat, különösen délután és este.

 

Az éjszakai vizeletkiválasztást csökkentő ADH-hormon alacsony szintje esetén gyógyszeres hormonpótlás jöhet szóba. Megoldást nyújthat a hólyagtréning – ilyenkor napközben a vizelés tudatos késleltetésével fejleszthető a vizelet-visszatartás képessége, csökkenthető a napi vizelések száma.

 

Mit tehet otthon?

Fontos a gyermek támogatása. A megszégyenítés, a csúfolás, a nyomok haragos eltakaríttatása nem oldja meg a problémát, az így kiváltott szorongás viszont ront a helyzeten. Ha gyakran előfordul, érdemes a matracot gumilepedővel védeni, és előkészíteni száraz váltópizsamát, hogy minél kisebb stresszel járjon az ágybavizelés. Ma már kaphatók éjszakai ágybavizelést jelző berendezések is, amelyek az első csepp érzékelésére jeleznek, így felébresztve a gyermeket.

 

Éjszakai ágybavizelés megelőzése

Az éjszakai ágybavizelés lelki okainak megelőzésére krízishelyzetekben vagy nagyobb életviteli változások idején fordítson kiemelt figyelmet gyermekére.

 

A fizikai okok közül a fertőzések a megfelelő tisztálkodással, személyes higiéniával, a székrekedés pedig kiegyensúlyozott étrenddel és mozgással megelőzhető.

KULCSSZAVAK
bepisilés  |   ágybavizelés  |   enurézis nokturna  |   cukorbetegség  |   húgyúti fertőzés  |   hormonváltozás  |   inkontinencia  |   poliuria  |   folyadéknapló  |   vizeletvizsgálat  |   szobatisztaság  |   vizelet-visszatartás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít