egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A gégerák a gége hámjából kiinduló rosszindulatú daganat. A gége a légcső kezdeténél található. Rendkívül fontos szerepet játszik a légzésben és a hangképzésben, tehát a beszéd kialakításában.

 

A gégerák különösen gyakori a 40-70 év közötti férfiakban. A dohányzás és a rendszeres, nagy mértékű alkoholfogyasztás a legnagyobb kockázati tényezője a betegségnek. Ha a gégerák korán felfedezésre kerül, I-es stádiumú daganat esetén, megfelelő kezelés mellett 90% a túlélés esélye. Az előrehaladott, IV. stádiumban azonban mindössze a betegek negyede menthető meg. Ezért is fontos a korai diagnózis felállítása!

 

A gégerák főbb tünetei

Gégerákra utalhatnak az alábbi tünetek, ha 2-3 hétnél tovább tartanak:

 

 • a hangszín megváltozása, rekedtség,
 • nyelési nehézség (diszfágia),
 • fájdalmas nyelés, a fádalom a fülig kisugározhat,
 • idegentest-érzés a torokban,
 • rossz lehelet,
 • általános fáradtság,
 • más okkal nem magyarázható fogyás,
 • sípoló hang légzéskor,
 • fulladás,
 • krónikus köhögés,
 • krónikus torok- vagy fülfájdalom,
 • a nyakon tapintható enyhén fájdalmas nyirokcsomó,
 • étkezés után jelentkező csuklás,
 • súlyos esetben légzési nehézség.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fenti tünetek közül bármelyik legalább 3 hete fennáll, keresse fel háziorvosát. Ha a megfázásszerű tünetek (köhögés, rekedtség) 2-3 hétnél tovább tartanak, a gégerákra is gondolni kell mint lehetséges diagnózisra. A tüneteket azonban okozhatja gégegyulladás (laryngitis), a hangszalag megerőltetése vagy egy egyszerű megfázás is.

 

Szükség esetén háziorvosa tovább fogja küldeni a fül-orr-gégészetre, ahol alaposan kivizsgálják.

 

A gégerák kiváltó okai

Mint minden rák, a gégerák is a sejt örökítőanyagának (DNS) megváltozásával kezdődik. A sejt olyan hibás utasításokat kap, amelyek arra késztetik, hogy kontrollálatlan osztódásba és növekedésbe kezdjen. Ezek a sejtek alakítják ki a daganatot. Gégerák esetén leggyakrabban olyan anyagok (pl. dohányfüst, alkohol) hatására indul el a sejtek daganatos átváltozása, amelyek a gége nyálkahártyáját irritálják.

 

A gégerák kialakulásának kockázatát fokozza:

 

 • Dohányzás.
  A dohányzás jelentősen emeli a gégerák kialakulásának kockázatát. Ha naponta több mint egy doboz cigarettát szív el, vagy több mint 40 éve dohányzik, 40-szer nagyobb az esélye a gégerák kialakulásának a nem dohányzókhoz képest.
 • Alkoholfogyasztás.
  A rendszeresen nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztók körében háromszor nagyobb a gégerák kialakulásának kockázata, mint az alkoholt nem fogyasztóknál.
 • Humánpapillomavírus-fertőzés (HPV).
  A szájüregi és gégerákok kialakulásában szerepet játszhatnak a tüneteket általában nem okozó HPV-fertőzések is. A HPV leggyakrabban orális szex során fertőzheti meg a gége nyálkahártyát. Az egyes HPV-törzseket hordozó személyek gyakran tünetmentesek, de akár 1-2 éven át is hordozhatják a vírust, ezért a fertőzés sokszor felismerés nélkül terjed egyik személyről a másikra, és az ismétlődő fertőződés sem ritka. Szexuálisan aktív, fiatal életkorban megfontolandó a válaszható, nem kötelező HPV elleni védőoltás felvétele.
 • Ha a családban (testvér, szülők, gyermek) már előfordult fej-nyaki daganat, kétszer nagyobb a valószínűsége a gégerák kialakulásának.
 • Az egészségtelen táplálkozás (sok vörös hús, feldolgozott élelmiszerek, olajban sült ételek) szintén növeli a gégerák kialakulásának kockázatát.
 • Foglalkozások, ahol kapcsolatba kerülhet a következő káros anyagokkal: azbeszt, fűrészpor, szénpor, formaldehid, izopropil-alkohol, nikkel, a kénsav gőzei, kipufogógáz, festékgőz.

 

A dohányzás és az alkoholfogyasztás a két legnagyobb kockázati tényező, ráadásul ezek hatásai összeadódnak abban az esetben, ha valaki dohányzik, és alkoholt is fogyaszt.

 

A gégerák lehetséges szövődményei

A gégét és a környező szöveteket érintő rosszindulatú elváltozás légúti elzáródást, rágási, nyelési nehézséget, fájdalmat okozhat, továbbá előfordulhat a hangképzés sérülése, a beszédkészség romlása. A gégerák áttéteket is adhat, de a távoli áttét igen ritka.

 

A gégerák diagnosztizálása

A fül-orr-gégész kikérdezi a beteget, majd gégetükrözéssel (indirekt laringoszkópia) megvizsgálja a gégét. Az eszközt a szájon keresztül vezetik be a nyelvcsapig. A vizsgálat kissé kellemetlen lehet, ezért esetenként érzéstelenítő sprayt alkalmaznak.

 

Szükség esetén endoszkóppal, direkt laringoszkópiás vizsgálattal szövetmintát is vesznek a rosszindulatú elváltozásra gyanús részből. A kezelés menetét a szövettani vizsgálat eredménye határozza meg. Azért, hogy a tumor kiterjedését és a lehetséges áttéteket felderítsék, képalkotó vizsgálatokat (MRI, CT, ultrahang) is végeznek.

 

A gégerák kezelése

A kezelést a daganat stádiuma alapján az úgynevezett onkoteam határozza meg, amely általában sebészből, onkológusból, patológusból és fül-orr-gégészből áll. A gégerák kezelésére sugárterápiát, kemoterápiát és műtétet használnak, ezeket kombinációban is. A kezelés során, ha lehetséges, törekednek a hangszalag és így a normál beszédhang megmentésére.

 

A beteg dönt arról, hogy elfogadja-e a felajánlott kezelési tervet.

 

Ha a gégerákot korán sikerül diagnosztizálni, akkor műtéttel (mikrosebészeti eszközökkel vagy lézerrel) vagy sugárterápiával jól gyógyítható.

 

A daganat típusától függően sugárterápia és kemoterápia együtt is adható, hogy a gégét ne kelljen eltávolítani.

 

Ha a rák előrehaladott, kombinációs terápiát használnak. Az előrehaladottságtól függően a gégét teljesen (teljes laringektómia) vagy csak részlegesen (részleges laringektómia) távolítják el. A műtét után sugárterápiát is alkalmazhatnak, hogy a lehetséges áttéteket elpusztítsák.

 

Előrehaladott állapotban kemoterápia, illetve biológiai terápia is adható, amely során biotechnológiai módszerekkel, speciális laboratóriumban előállított gyógyszerrel célzottan, sejtszinten gyengítik vagy stimulálják az immunrendszert.

 

Ha a gégét eltávolítják, a beteg nem fog tudni a korábbi módon beszélni vagy lélegezni. A nyakon kialakítanak egy rést (tracheosztóma) a légzéshez. Szakemberek ezután megtanítják a beteget az úgynevezett nyelőcsőbeszédre, vagy egy elektromos eszköz segíthet, amely elektronikus hangképzőként működik.

 

A gégerák megelőzése

A gégerák kialakulásának kockázatcsökkentése érdekében fontos a dohányzás abbahagyása. A dohányzásról való leszokáshoz kérjen segítséget háziorvosától, vagy keresse fel az Országos Dohányzás Leszokás Támogató Módszertani Központot.

 

Csak mértékkel fogyasszon alkoholt, lehetőleg étkezzen egészségesen, rendszeresen sportoljon.

 

Ügyeljen a megfelelő szájhigiénia betartására, és vegyen részt éves fogászati kontrollvizsgálaton.

 

Fiatal felnőtt korban ajánlott a HPV elleni védőoltás felvétele is, ami a szájüregi és gégerák megelőzése mellett a méhnyakrák, valamint a nemi szemölcsök megelőzésében is elsődleges fontosságú. A HPV elleni védőoltás nők és férfiak számára egyaránt ajánlott.

 

KULCSSZAVAK
gégerák  |   gége  |   hangszalag  |   köhögés  |   rekedtség  |   diszfágia  |   idegentest-érzés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít